Το πρωί της Κυριακής 26 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε από την ΑΡΣΥ Κοζάνης ημερίδα με θέμα «Απολιγνιτοποίηση και οι επιπτώσεις της» παρουσιάζοντας την κατάσταση που θα ακολουθήσει όταν η χρήση του λιγνίτη θα είναι μηδενική. Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας ακούστηκαν ενδιαφέρουσες ομιλίες  από τους εισηγητές που περιέγραφαν το δεινά αποτελέσματα της απολιγνιτοιποίησης.

Μεταξύ αυτών ο κ. Κολοβός Ι. Χρήστος – Δρ. Μηχανικός Μεταλλείων έκανε λόγο για “έγκλημα εκ προμελέτης” μιλώντας για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση. 1 δις τόνοι λιγνίτη περίπου θα μείνουν θα μείνουν στο υπέδαφος όταν πάψουν να λειτουργούν οι λιγνιτικές μονάδες, κάτι που θα επιφέρει τεράστια ζημιά στο δημόσιο. Συμπλήρωσε, ακόμα, πως το τέλος του λιγνίτη δεν θα έπρεπε να σημαίνει και το τέλος της εξορυκτικής διαδικασίας προτείνοντας τη δημιουργία ξηραντηρίου δίπλα από την Πτολεμαϊδα 5, που θα επέτρεπε σε μικρότερο βαθμό τη εξορυκτική δραστηριότητα. Στο επιχείρημα της κυβέρνησης πως ο λιγνίτης είναι ακριβός διευκρίνισε πως ο φόρος του διοξειδίου του άνθρακα που επιβλήθηκε είναι υπαίτιος. Λόγο έκανε, επίσης, και για τις μορφές ενέργειας που θα αντικαταστήσουν το λιγνίτη, το φυσικό αέριο, την ενέργεια του μέλλοντος, και τις ΑΠΕ. Συγκριμένα, σημείωσε πως “η ενέργεια του αύριο αν κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες είναι το φυσικό αέριο και όχι και όχι οι ΑΠΕ καθώς εκείνες εξυπηρετούν για να υπάρχουν θέσεις εργασίας στη Γερμανία”. Αναφέρθηκε και σε άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τις ΑΠΕ όπως η παραγωγή υποήχων και η αύξηση του κόστους της ενέργειας.

 

Ο  κ. Σωτηρόπουλος Δημήτρης – Χημικός Μηχανικός έδωσε από μία άλλη σκοπιά την απολιγνιτοποίηση. Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις σε ΑΕΠ και απασχόληση στην περιοχή. Ειδικότερα, δήλωσε πως όταν η χρήση του λιγνίτη φτάσει στο μηδέν το ΑΕΠ στη Δυτ. Μακεδονία θα φτάσει στα 3,1 δις ευρώ και οι θέσεις εργασίας θα είναι 68.5000. Θα παρατηρηθεί, με άλλα λόγια μεγάλη πτώση, αν δούμε τα αντίστοιχα στοιχεία του 2013, όπου το ΑΕΠ ήταν 4,3 δις ευρώ και οι θέσεις εργασίας 89.000.

Φ.Μ.