Αν και οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας λόγω και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν βρίσκονται λίγο πιο πίσω στις κινητοποιήσεις, ετοιμάζονται με τα μπλόκα του Βοίου, της Αιανής, του Αμυνταίου, του Άργους Ορεστικού να βγουν την Κυριακή στους δρόμους.

Ο Αβραάμ Εγρές, επικεφαλής του μπλόκου στην Αγία Κυριακή Βοίου, μέλος της ΠΑΣΥ μίλησε με το Λύσανδρο Ρήγα στο ραδιολόγος και στο West Radio για τις συναντήσεις του αγροτικού κόσμου. Το Σάββατο προγραμματίζεται νέα στο Άργος Ορεστικό, ενώ συσκέψεις έλαβαν χώρα στην Αιανή , στην Καστοριά έγιναν κινητοποιήσεις στον ΕΛΓΑ, όπως και στην Κοζάνη, ενώ την Παρασκευή θα έρθει ο Βαγγέλης Μπούτας στο Αμύνταιο και την Πέμπτη ο Δημήτρης Μόσχος στο Καλονέρι.

«Οι περσινές κινητοποιήσεις κάτι έφεραν , το αφορολόγητο των 9.000 ευρώ ήταν μια κατάκτηση αν κι υπουργός τώρα το παζαρεύει» ανάφερε ο κ.Εγρές. «Από πέρσι μέχρι φέτος τα πράγματα είναι χειρότερα. Από το 2017 θα αρχίσει η εφαρμογή των μέτρων με αύξηση στα ασφάλιστρα ακόμα και σε εισοδηματίες με 10-15.000, με ακριβότερο πετρέλαιο, ρεύμα, οπότε κόστος παραγωγής και αυξημένα σε κόστος εφόδια και λιπάσματα»

«Γίνεται ένα μπάχαλο με το μεγάλο εμπόριο, ο υπουργός θα θεσμοθετήσει οι επιταγές να μην είναι πάνω από δύο μήνες μας είπε στα Γρεβενά που κάνει tour κάτι που δεν γίνεται και αποτελεί κοροϊδία» συνέχισε. Επίσης αναφέρθηκε στον καθυστερημένο χρόνο των αποζημιώσεων: «Με τις ζημιές από τον παγετό και οι αρρώστιες που έχουν πέσει , ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να ανταπεξέλθει , αφού δεν έχει προσωπικό. Ο αγρότης πληρώνει και περιμένει χρόνια για να πάρει τις αποζημιώσεις..Από τον περσινό παγερό τέλη Μαρτίου δεν έχουν γίνει καν οι καταγραφές.» Πρόσθεσε επίσης ότι θα μπει ένας έξτρα φόρος 8% στο νερό ύδρευσης , αλλά και άρδευσης και ότι θα κόψουν συντάξεις από αυτούς που έχουν μια μικρή καλλιέργεια.

Ραντεβού έδωσε την Κυριακή το μεσημέρι στη διασταύρωση της Αγίας Κυριακής αναφερόμενος στη διάχυτη απογοήτευση των αγροτών με τους πρωτοπόρους να δίνουν το παράδειγμα για να μεγαλώσει το κίνημα.

Ι.Π.