Μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου ξεκίνησε ο τρύγος του ξινόμαυρου στην αμπελουργική ζώνη της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι η τοπική ερυθρή ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας (Νάουσας, Γουμένισσας, Αμυνταίου κ.α.).

Μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου ξεκίνησε ο τρύγος του ξινόμαυρου στην αμπελουργική ζώνη της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι η τοπική ερυθρή ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας (Νάουσας, Γουμένισσας, Αμυνταίου κ.α.). Τα σταφύλια της έχουν έντονα κόκκινο, μαύρο χρώμα και όξινη γεύση, ακόμη και όταν είναι ώριμα.

Είχε προηγηθεί στη ζώνη, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ο τρύγος για τις διεθνείς ποικιλίες (μερλό, σιράκ κ.λ.π.).

Από τα μέσα Ιουλίου δεν είχαμε βροχές στην περιοχή, με αποτέλεσμα η παραγωγή φέτος να είναι μειωμένη σε όλες τις ποικιλίες αλλά να έχει καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών ήταν καλή, αφού δεν παρουσιάστηκαν συμπτώματα ασθενειών με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, πρόεδρος της ΕΑΣ Αμυνταίου, «αυτή την εποχή έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή στις διεθνείς ποικιλίες και σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή του ξινόμαυρου. Στην περιοχή του Αμύνταιου καλλιεργούνται περίπου 5.000 στρέμματα με ξινόμαυρο και 3.000 στρέμματα με τις υπόλοιπες ποικιλίες.

Την μεγαλύτερη μείωση παραγωγής φέτος είχαν οι διεθνείς ποικιλίες περίπου 30%, ενώ μικρότερη μείωση είχαμε στην ποικιλία του ξινόμαυρου περίπου κατά 20%. Οι τιμές παραγωγού στα σταφύλια λόγω των μειωμένων ποσοτήτων είχαν αυξητική τάση στις περισσότερες ποικιλίες. Για τις διεθνείς ποικιλίες οι τιμές κυμάνθηκαν στα 60-65 λεπτά το κιλό για το σιράκ (από 50 που ήταν πέρσι), το μερλό είχε μια σταθερότητα στα 50-60 λεπτά, οι λευκές ήταν στα 60-70 λεπτά. Το ξινόμαυρο κυμάνθηκε στα 40-45 λεπτά το κιλό ανάλογα την ποιότητα».

Ο Δρ. Γιώργος Σαλπιγγίδης, Επικεφαλής Αμπελουργικού τμήματος Οινοποιίας Τσάνταλη, αναφέρει ότι «ο τρύγος στη Νάουσα ξεκίνησε στις 18 Σεπτεμβρίου στον αμπελώνα μας στη Στράντζα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Οκτωβρίου. Το Ξινόμαυρο παρουσίασε καλή φαινολική ωριμότητα και έντονο χρώμα, στοιχεία που υποδεικνύουν μεγάλη συμπύκνωση. Τα σταφύλια ήταν υγιή με έντονα αρώματα και ικανοποιητικά επίπεδα σακχάρων».

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Φουντούλης, πρόεδρος του Αγροτικού Αμπελουργικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού ΒΑΕΝΙ Νάουσας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στην αμπελουργική ζώνη της Νάουσας καλλιεργούνται περίπου 3.000 στρέμματα με αμπέλια. Μόλις το 5-6% των εκτάσεων καλλιέργειας αφορούν διεθνείς ποικιλίες (μερλό, σοβινιόν κ.α.) ενώ τα υπόλοιπα καλλιεργούν ξινόμαυρο.

Οι διεθνείς ποικιλίες είναι πρώιμες, ενώ στις 4 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε ο τρύγος για το ξινόμαυρο. Φέτος εκτιμώ ότι έχουμε στη ζώνη μια μείωση της παραγωγής κατά περίπου 10-15% λόγω των καιρικών συνθηκών. Ωστόσο είχαμε μια καλή ποιοτικά χρονιά και ο τρύγος πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα. Ο συνεταιρισμός βγάζει αργότερα (σε περίπου 30 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του τρύγου) τις τιμές παραγωγού αλλά όπως βλέπω την αγορά εκτιμώ ότι θα κυμανθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα».

Παϊσιάδης Σταύρος

agrotypos.gr