Ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης τη Δευτέρα το απόγευμα τόνισε ότι αυτό που γίνεται είναι μια βίαιη μετάβαση .Χάθηκαν ήδη 600MW στον ΑΗ Σ Πτολεμαΐδας, 600 MW στο Αμύνταιο 1, 2, 600 MW στη Μεγαλόπολη 1, 2, 1200 MW θα κλείσουν την επόμενη χρονιά, 330 μένουν στη Μελίτη και 1500 στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου από τα οποία τα 1200MW θα τεθούν εκτός λειτουργίας. Η Ελλάδα είπε ότι τα 1200 MW θα τα βελτιώσω και δεν το έκανε, είπε έντονα.

Δεν προλαβαίνει να είναι εντάξει περιβαλλοντικά στις 1-07-2020 στο μεταβατικό σχέδιο μείωσης εκπομπών, οπότε και θα μείνει με μόλις 300 MW. Δυστυχώς και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε καμιά επένδυση και αυτό είναι εγκληματική πολιτική γιατί έτσι δεν είναι βιώσιμες οι μονάδες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.. Κάτι ανάλογο συνέβη και για αυτές που είναι 17.000 και 32.000 ώρες που επειδή δεν τις ανανέωσαν, πρέπει να κλείσουν.

Το ζήτημα είναι πολιτικό. Καμία κυβέρνηση ούτε η σημερινή, ούτε η προηγούμενη ούτε η προ προηγούμενη δεν είναι υπέρ των συμφερόντων της Δυτικής Μακεδονίας και των λιγνιτών. Η Πτολεμαΐδα 5 Θα είναι πραγματικά έγκλημα να κλείσει μια μονάδα που απαλλοτρίωσε της Ποντοκώμη για να δουλέψει μέχρι το 2050. Οι μονάδες Πτολεμαΐδα 5, Άγιος Δημήτριος 5, Μεγαλόπολη 4 και η Μελίτη δεν μπορούν ν φύγουν από το σύστημα αλλιώς θα καταρρεύσει η οικονομία της χώρας, πρόσθεσε. Τέλος αναρωτήθηκε: Ποιος απαγόρευσε σε ποιον να επενδύσει στη Δυτική Μακεδονία δε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα πλην των λιγνιτών;

Ιωάννα Παπαδημητρίου