Η πληροφορία ήρθε σαν κεραυνός για την απώλεια του Μανώλη Μοσχάκου.

Τον Μανώλη τον γνώρισα το 1976-77 όταν μου ζήτησε προς ενοικίαση το μαγαζί που είχαμε επι της οδού Πτολεμαίων 1 και που εκεί έστησε την επιχείρηση με τον επωνυμία ”Το ναυτάκι”. Ήταν μια καινοτομία για την εποχή του εκείνο το μαγαζάκι. Την ονομασία την έβαλε γιατί είχε υπηρετήσει την πατρίδα στο ναυτικό.

Πρόσφερε κρύα σάντουιτς με αυγό, τυρί, ντομάτα κτλ. Τόστ και αργότερα έβαλε και τον γύρο.
Μυαλό δημιουργικό και ατίθασο καθώς ήταν σκέφτηκε και δημιούργησε το ψωμάκι ”Λαγάνα” μιας και όπως μου είχε εκμυστηρευτεί πολύ αργότερα ότι το κοινό ψωμάκι σάντουιτς δεν ήταν πρακτικό για να βάζεις γύρο.

Έτσι ενώ κανείς δεν το ξέρει (πιθανόν μόνο η οικογένεια του και ο πρώτος αρτοποιός που του δημιούργησε την πρώτη Λαγάνα), είναι ο ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ ΤΗΣ ΛΑΓΑΝΑΣ που αν αυτήν την ιδέα είχε κατοχυρώσει ο Μανόλης, ίσως άλλαζε και η ζωή του αλλά και η τύχη της Λαγάνας για τα εγχώρια και όχι μόνο πράγματα της περιοχής.

Αργότερα ο Μανόλης πούλησε την επιχείρηση στα 2 αδέλφια με το όνομα Τέγος από την Μαυροπηγή και στην συνέχεια η επιχείρηση το 1987 πέρασε στους αδελφούς Ζησιούς οι οποίοι μεγάλωσαν την επιχείρηση. Πάντα όμως το όνομα παρέμεινε “Το ναυτάκι”. Μόνο μετά την αποχώρηση των αδελφών Ζησιών σε νέο κατάστημα επι της 25ης Μαρτίου που εξακολούθησε να έχει την επωνυμία “το ναυτάκι”. Το αρχικό κατάστημα ονομάστηκε “ο καπετάνιος” συνεχίζοντας την πετυχημένη πορεία του από την Αλεξάνδρα, αδελφή των Ζησιών και τον γαμπρό τους Θανάση Παπαγεωργίου.

Όλα τα υπάρχοντα γυράδικα αναγκάστηκαν να βάλουν την λαγάνα μαζί με την πίτα, λόγω της μεγάλης επιτυχίας.

Η επιτυχία ήταν, είναι και θα είναι δεδομένη πλέον.

Όλοι λοιπόν αυτοί που διαθέτουν επιχειρήσεις αυτού του τύπου, σήμερα που ο Μανώλης δεν είναι πια κοντά μας πρέπει να του ανάψουν ένα κεράκι για την ιδέα που είχε και που με την ιδέα του αυτή έχουν μεροκάματο και δουλειά για να συντηρούν τις οικογένειες τους.

Αγαπητέ και μακρινέ φίλε Μανώλη, δεν θα ξεχάσω ποτέ το χαμόγελό σου που παραμένει εκτός από την Λαγάνα σου το σήμα κατατεθέν σου. Η απρόσμενη φυγή σου στην γειτονιά των αγγέλων μας αφήνει φτωχότερους στον τομέα που είχες επιλέξει να υπηρετήσεις με μεγάλη αγάπη.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει και ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή σου.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια σου.

14-11-2022
Νικόλαος Χρ. Κωτίδης