Γκάλι: Πρόκειται για τον πρώτο αγωγό που θα έχει τη δυνατότητα για μεταφορά 100% φυσικού αερίου και στο μέλλον 100% υδρογόνου – Κασαπίδης: Είμαστε σε καλό δρόμο για να έρθει το φυσικό αέριο ακόμα νωρίτερα από τον προγραμματισμό

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι και ο Ιωάννης Χωματάς, διευθυντής υποδομών ενημέρωσαν τους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας στο αμφιθέατρο της ΖΕΠ για την έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή την Τετάρτη το μεσημέρι. Ο νέος αγωγός που θα συνδεθεί στη Δυτική Μακεδονία θα είναι 30 ιντσών όπως ο κεντρικός αγωγός και θα δίνει τη δυνατότητα απρόσκοπτης παροχής αερίου .Η τιμή που θα φτάνει στον καταναλωτή καθορίζεται σε κεντρικό επίπεδο και όχι αποκλειστικά από το ΔΕΣΦΑ. Μόνιμο κλιμάκιο ,μια μόνιμη ομάδα θα παραμείνει στην περιοχή για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Θα ακολουθήσουν πολλές επισκέψεις με το έργο να θωρείται εξίσου σημαντικό για την περιοχή αλλά και για την εταιρία ώστε να παρέχει το φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατό.

Στον προγραμματισμό δεν προβλέπεται αγωγός προς την Ποριά, αλλά όπως δήλωσε η κα Γκάντι αν υπάρχουν ανάγκες θα εξεταστεί και αυτή η πιθανότητα με δυνατότητα επέκτασης του ο αγωγού μέχρι και τα Ιωάννινα.

Πρόκειται για τον πρώτο αγωγό που θα έχει τη δυνατότητα για μεταφορά 100% φυσικού αερίου και στο μέλλον 100% υδρογόνου. Εξετάζεται και η υφιστάμενη υποδομή με κάποια περιορισμένη επένδυση για μεταφορά μείγματος φυσικού αερίου με υδρογόνο μέχρι να φτάσει στη μεταφορά 80% φυσικού αερίου και 20% υδρογόνου.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης σημείωσε ότι είμαστε σε καλό δρόμο με σφιχτό προγραμματισμό από πλευράς ΔΕΣΦΑ και χρονικά όρια εντός του αρχικού προγραμματισμού και μάλιστα ακόμα νωρίτερα . «Είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση, τεχνικά έχουν γίνει όλες οι ενέργειες ώστε να μπούμε μετά το χειμώνα στην κατασκευή του έργου για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τα σημεία διάθεσης στην Ποριά Καστοριάς και στον Περδίκκα όπου θα τροφοδοτηθούν επιμέρους πόλεις.»

Επίσης έγινε συζήτηση και για τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για αξιοποίηση των εφαρμογών του φυσικού αερίου. Αυτές θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες για την θέρμανση , για αστική χρήση είτε για τηλεθέρμανση κάτι που εξαρτάται από τη ΔΕΗ και το εργοστάσιο που ετοιμάζει. «Η έλευση από το εθνικό δίκτυο δεν υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό και έγινε από την νυν περιφερειακή αρχή για να υπάρχει επιπλέον αγωγός για τις ανάγκες και την διάθεση του φυσικού αερίου. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε έγκαιρα το φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία.. Δεν υπάρχει διάκριση σε περιοχές που υπερτερούν είτε υστερούν. Ο αρχικός σχεδιασμός προχωρά κα αναμένεται η έναρξη των εργασιών από ΔΕΔΑ για τα επιμέρους δίκτυα».

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Κώστας Κυτίδης μίλησε για τον τρόπο συντόμευσης του έργου που απασχολεί ιδιαιτέρως με το ΔΕΣΦΑ να έχε επιλύσει πολλά προβλήματα και με τις διελεύσεις. Μάλιστα ανέφερε ότι το έργο θα ξεκινήσει και από τις δυο μεριές και από τα Τρίκαλα Ημαθίας και από την πλευρά της Πτολεμαΐδας για να συντομευτούν οι χρόνοι. «Ευχόμαστε να είναι εδώ το φυσικό αέριο το τέλος του 2023, γιατί η χειμερινή περίοδος 2024 θα έχει κλείσει για την παροχή ενέργειας από άνθρακα και θέλουμε να είναι σε ενέργεια η ΣΗΘΥΑ της μονάδας της ΔΕΗ. Το έργο είναι μεγαλεπήβολο και μας ευχαριστεί ότι η έλευση του αερίου θα είναι και για την περιοχή μας ένα συγκριτικό πλεονέκτημα».

Ιωάννα Παπαδημητρίου