Ο Μιχάλης Γεράνης, Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας μίλησε στο  Balkan Energy Forum  .Τόνισε ότι  το πρώτο έργο της κυκλικής οικονομίας έγινε στη Δυτική Μακεδονία, στην Κοζάνη αλλά  ήρθε η ώρα να γίνουν  και σε άλαλε περιοχές.  Γίνεται προσπάθεια  ως το 2030 να φτάσουν τον εθνικό φιλόδοξο στόχο   το 10% προς ενταφιασμό . Το όραμά τους είναι όπως εξήγησε  είναι  η Κεντρική Μακεδονίας σε συνεργασία με  τους φορείς  της Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας η Εγνατία Οδός που ενώνει τις παραπάνω περιοχές να φέρει λύσεις στα απορρίμματα μέσω της  «Εγνατίας Διαχείρισης Απορριμμάτων». Σε μεγάλο βαθμό  συνδέεται με το παραπάνω  και η σιδηροδρομική Εγνατία με τη μεταφορά με το τρένο να καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική.

«Τα υπολείμματα των απορριμμάτων όλων των περιφερειών  στη Βόρειο Ελλάδα ήρθε η ώρα να τα αξιοποιήσουμε ενεργειακά. Που αλλού; Εκεί που χτυπά η ενεργειακά καρδιά .Στη Δυτική  Μακεδονία, στην  Κοζάνη» σημείωσε χαρακτηριστικά. Το εργοστάσιο  ενεργειακής αξιοποίησης θα φέρει  οφέλη για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία  πρόσθεσε. Μάλιστα ανέφερε ότι ήρθε η ώρα  ότι η ηλεκτρική  ενέργεια περίπου 30 μεγαβάτ  για 70.000 νοικοκυριά   και 90 μεγαβάτ σε θερμική ενέργεια να δώσει  φτηνή ενέργεια στις τοπικές κοινωνίες μέσω του εργοστασίου ενεργειακής αξιοποίησης.  Έτσι κλείνει κύκλος της κυκλικής οικονομίας με το υπόλειμμα των απορριμμάτων να αξιοποιείται ενεργειακά  .Το σχέδιο προχωράει και σε λίγα χρόνια θα δούμε το εργοστάσιο συμπλήρωσε λέγοντας ότι είναι σχεδόν βέβαιο  ότι ένα από τα τέσσερα  εργοστάσια  που έχει προβλέψει το ΥΠΕΝ θα γίνει στη Δυτική Μακεδονία. Όλοι οι δήμοι μέσω των ΦΟΣΔΑ υλοποιούν  αυτόν τον σχεδιασμό .

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Στόχος της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. η μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων – Δημοσθένης Μαυρίδης: Θα δημιουργηθούν πάνω από 250 θέσεις εργασίας