Οι νέοι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) δεν περιλαμβάνουν το λιγνίτη το 2030. Οπότε φαίνεται πως σε λίγα χρόνια σβήνουν και τα τελευταία φουγάρα των λιγνιτικών μονάδων. Προωθείται όμως η καύση σκουπιδιών.

Στην αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού για τα Απορρίμματα (ΕΣΔΑ) προστέθηκε η καύση όχι μόνο απορριμματογενών καυσίμων, αλλά και σύμμεικτων απορριμμάτων, δηλαδή των σκουπιδιών. Ήδη στο ΥΠΕΝ εκπονείται μελέτη για την αξιοποίηση του υπολείμματος. Τα εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης υπολείμματος είναι και τα μόνα που μπορούν να συμβάλουν ώστε να επιτευχθεί ο ευρωπαϊκός στόχος που προβλέπει ως το 2035 μέγιστο ποσοστό ταφής 10%. Σύμφωνα με το Δημοσθένη Μαυρίδη, διευθύνοντα σύμβουλος της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ.Α.Ε. Ένα από αυτά τα εργοστάσια θα δημιουργηθούν και στη Δυτική Μακεδονία στο Νότιο Πεδίο σε χώρο 10.000 στρεμμάτων.

Αυτό είναι και επόμενο μεγάλο σχέδιο της ΔΙΑΙΔΥΜΑ Α.Ε. το οποίο θα δέχεται 450.000 τόνους απορριμμάτων από πέντε περιφέρειες :από την Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία φυσικά και πιθανόν και την Κέρκυρα.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο της επόμενης τριετίας, τετραετίας. Θα δημιουργηθούν πάνω από 250 θέσεις εργασίας» και φυσικά θα προηγηθεί διαβούλευση όπως ανέφερε στο prlogos ο κ. Δημοσθένης Μαυρίδης με την τεχνολογία να έχει προχωρήσει. Ιδιαίτερος λόγος έγινε για τα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή όπως μειωμένη τιμή στη διαχείριση των απορριμμάτων, πιθανή απαλλαγή από το τέλος ταφής όταν η Δυτική Μακεδονία δίνει τον χώρο και συμβάλει στην ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων από πέντε περιφέρειες. Το θέμα είχε συζητηθεί κατά την επίσκεψη του τότε ΥΠΕ Μάκη Βορίδη στην Κοζάνη.

Η πρωτοβουλία ανήκε εδώ και χρόνια στο ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονία με τη δημιουργία της «Εγνατίας Διαχείρισης Απορριμμάτων» και τη συνεργασία πέντε περιφερειών με ένα εργοστάσιο στην περιοχή μας. Με τη διαφορά ότι φορέας υλοποίησης ήταν τότε οι περιφέρειες. Πλέον θα προκύπτει από συμπράξεις ΣΔΙΤ με τον πρώτο ρόλο στους ιδιώτες και όχι τους δήμους ή τις περιφέρειες όπως επίσης έχει ξεκαθαριστεί.

Πιθανόν να διατεθεί η θερμική ενέργεια που παράγεται για την τηλεθέρμανση. «Στόχος μας είναι το υπόλειμμα να μετατρέπεται σε SRF και να χρησιμοποιείται στη γειτονική μονάδα του Αμυνταίου της ΔΕΤΕΠΑ για την παραγωγή ενέργειας και τηλεθέρμανση» είχε αναφέρει πριν δυο χρόνια ο κ. Μανώλης Γραφάκος.

Η διαμόρφωση του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας προβλέπει ένα τέτοιο σχέδιο, αλλά ακόμα δεν είναι ενταγμένο, κάτι που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλές αντιδράσεις για το εγχείρημα για θέματα δημόσια υγείας και όχι μόνο. Να θυμίσουμε επίσης ότι και η ΔΕΗ από το 2021 έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της μια τέτοια προοπτική μέσα στα λιγνιτικά πεδία. Κατά τα άλλα μονάδες αποτέφρωσης και καύσης σκουπιδιών συναντάμε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως Γερμανία, Αυστρία , Σουηδία, Γαλλία, Βέλγιο και μάλιστα μέσα σε πόλεις. Όπως φαίνεται μπορεί να μην καίμε λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία μετά το 2030, αλλά θα καίμε σκουπίδια.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Δημοσθένης Μαυρίδης στο Μάκη Βορίδη για τη διαχείριση των απορριμμάτων :«Να αυξηθεί η επιδότηση κατά 50% στη ΔΙΑΔΥΜΑ»

Ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων=Καύση σκουπιδιών -Πόσο κοντά είναι η δημιουργία μονάδας σε Κοζάνη ή Πτολεμαΐδα;