Έχει ελπίδες η συμπαραγωγή στις λιγνιτικές μονάδες, αναρωτιόμασταν τον Ιανουάριο του 2020 σε πρωτοσέλιδο του Πρωινού Λόγου. Φυσικά και έχει είναι η απάντηση και η αυριανή συνάντηση για το μέλλον των τηλεθερμάνσεων θα εξετάσει την ήδη διατυπωμένη πρόταση του Συντονιστή Δίκαιης μετάβασης Κωστή Μουσουρούλη για μια συμπαραγωγική μονάδα στην Καρδιά.

Στόχος είναι να ενωθούν με ενεργειακούς δρόμους οι τηλεθερμάνσεις Κοζάνης-Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου με πολλαπλές τροφοδοσίες και επαρκείς εφεδρείες. Μονάδα συμπαραγωγής φυσικού αερίου με επενδυτή τη ΔΕΗ ή τους δήμους, γράφαμε πριν λίγες μέρες.

Το γεγονός ότι η ΔΕΗ θα είναι παρούσα στην αυριανή συνάντηση δίνει και την απάντηση. Η ΔΕΗ δεν μπορεί παρά να είναι μέρος της λύσης , καθοριστικός παράγοντας για την επένδυση στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης. Όταν μάλιστα το κόστος της επένδυσης αγγίζει το 1.000.000 ανά μεγαβάτ αντιλαμβάνεται κανείς ότι απαιτούνται μεγάλα κεφάλαια που οι τηλεθερμάνσεις αδυνατούν να βάλουν.

Μέσα σε όλο αυτό το κοινό εγχείρημα της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και της ΔΕΗ δεν μπορεί επίσης να απουσιάζει η Πτολεμαΐδα V, η οποία θα συνδεθεί με τη ΣΗΘΥΑ στην Καρδιά. Ήδη σχεδιάζονται λύσεις για τη λειτουργική κεροδοφορία και την οικονομική βιωσιμότητά της. Η μονάδα συμπαραγωγής λοιπόν δεν θα λειτουργεί μόνο με φυσικό αέριο με την ενέργεια να είναι τρεις φορές ακριβότερη από το λιγνίτη, αλλά με μείγμα καυσίμου(φυσικό αέριο, λιγνίτη, αλλά και ηλεκτρομπόιλερ).

Φυσικά γίνεται κατανοητό ότι πια η μαμά ΔΕΗ δεν θα χρηματοδοτεί τις τηλεθερμάνσεις και θα μπει πιθανόν στο όποιο σχήμα προκύψει με βιώσιμους επιχειρηματικούς όρους. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, και η τηλεθέρμανση της Κοζάνης θα συνδεθεί με την Καρδιά, με εξωτερικό δίκτυο 7χλμ από το Δρέπανο. Ένα έργο σίγουρα ευκολότερο από μια μεγάλη επένδυση μονάδας συμπαραγωγής στο Δρέπανο.

Διαφαίνεται ότι υπάρχει λύση για τις τηλεθερμάνσεις με ευχαριστημένες όλες τις πλευρές…, μένει να δούμε τι λύσεις θα δρομολογηθούν σε θέματα απασχόλησης…

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Έχει ελπίδες η συμπαραγωγή στις λιγνιτικές μονάδες; – Ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου εκτός συστήματος παρά την αποθείωση

Μονάδα συμπαραγωγής φυσικού αερίου με επενδυτή τη ΔΕΗ ή τους δήμους; – Δεν αποκλείεται η συνέχιση της Πτολεμαΐδας V

Αυτή τη λύση έδωσε ο Συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης για τις τηλεθερμάνσεις Κοζάνης και Πτολεμαΐδας