Αξιοποίηση μονάδων σε άλλες κατευθύνσεις πέραν της ενέργειας

Σύμφωνα με το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καμία μονάδα πάνω από 550 gr CO2 ορυκτής προέλευσης ανά kWh ηλεκτρικής ενέργειας δεν επιδοτείται. Δηλαδή καμιά λιγνιτική μονάδα δεν επιδοτείται, ακόμα και αν έχει μηχανισμό επάρκειας ισχύος , παρά μόνο οι μονάδες φυσικού αερίου. Οι μονάδες που θα μπορούσαν να έχουν συνέχεια στο Νομό Κοζάνης είναι μόνο η Πτολεμαΐδα 5 και ο Άγιος Δημήτριος όπου σύντομα θα είναι και αυτός περιβαλλοντικά εναρμονισμένος με την νομοθεσία. Ήδη στην μονάδα 5 γίνεται υγρή αποθείωση και στις 3 και 4 ξηρή, αλλά και πάλι λόγω των εκπομπών CO 2 θα προηγούνται άλλες μονάδες στο σύστημα.

Εξετάζεται η συμπαραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας (γνωστής ως ΣΗΘΥΑ) ώστε η μονάδα να είναι κάτω από τα 550 gr CO2 ορυκτής προέλευσης ανά kWh ηλεκτρικής ενέργειας , αλλά ακόμα δεν έχουμε βρει ποια θα είναι η εναλλακτική χρήση καυσίμου. Η καλλιέργεια αγριαγκινάρας αποδείχθηκε λάθος και δεν υπάρχει δεδομένο αυτή τη στιγμή ακόμα και για την έλευση του φυσικού αερίου, όταν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σταματά κάθε επιδότηση σε μονάδες ορυκτών καυσίμων(πετρέλαιο, άνθρακα, φυσικό αέριο) μετά το 2021.

Η παράταση λειτουργίας των μονάδων φαντάζει δύσκολη ακόμα και με χρήση σύγχρονης τεχνολογίας. Για αυτό και στελέχη της ΔΕΗ εξετάζουν και την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης σε νέες κατευθύνσεις πέραν της ενέργειες.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Ούτε η Πτολεμαΐδα 5 επιδοτείται σύμφωνα με το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό – Ο μηχανισμός επάρκειας ισχύος του Σταθάκη αποδείχθηκε κενός περιεχομένου…