Ένα συχνά επαναλαμβανόμενο σφάλμα, είναι η κατασπατάληση των πνευματικών δυνάμεων. Μη ξοδεύεστε, σκορπίζοντας τις σκέψεις σας από ‘δω κι από ‘κει. Μην εξαντλείτε τις δυνάμεις σας προσπαθώντας ,για παράδειγμα, να πείσετε.Πρόκειται για μια τακτική αρκετά συνηθισμένη. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, εκείνος που θέλει να πείσει κάποιον άλλον δεν το κατορθώνει [αν, δηλαδή, το κατορθώσει καν!] παρά με μεγάλο κόπο.Η σπατάλη όλης αυτής της ενέργειας, τι δείχνει στο βάθος; Ότι δεν είναι ούτε αυτός ο ίδιος πεπεισμένος γι’ αυτό που λέει. Ή ότι δεν είναι πεπεισμένος για την πειστικότητά του. Διότι , διαφορετικά, θα έπειθε με φυσικότητα, χωρίς να καταφύγει σε τέτοια σπατάλη δυνάμεων.

Να, λοιπόν, το μυστικό των μεγάλων επιχειρηματιών, αλλά και των μεγάλων κατακτητών!Είστε ερωτευμένος και υπάρχουν δυσκολίες ;Προσπαθήστε να μιλάτε όσο το δυνατόν λιγότερο για το πρόβλημά σας, αποφύγετε τον πειρασμό των εξομολογήσεων, ακόμα και στους πιο καλούς σας φίλους. Ή , ας πούμε, έχετε στα σκαριά μια σπουδαία δουλειά; Κρατήστε τα σχέδια σας για τον εαυτό σας. Μη δίνετε πληροφορίες και λεπτομέρειες. Γιατί; Διότι μιλώντας για τα σχέδια σας, χάνετε ένα μέρος της ενεργητικότητας που σας χρειάζεται για να το πραγματοποιήσετε.

Επίσης , το να σκέπτεστε αδιάκοπα το ίδιο πρόσωπο, αποτελεί μια πολύ κακή ερωτική ‘’τακτική’’.Μη συζητάτε συνέχεια γι’αυτό. Χάνετε χρόνο και δύναμη σε άχρηστα λόγια. Εξ’άλλου, όσο λιγότερο μιλάτε εσείς, τόσο πιο ‘’ανοιχτός’’ μπορείτε να είστε στους τρίτους για να ακούσετε τη γνώμη τους.

Όλοι μας, όταν μαθαίνουμε κάποιο νέο, έχουμε μια τάση να θέλουμε να το πούμε και σε άλλους. Όχι! Προς τι μια τέτοια τρομακτική σπατάλη ενέργεια;Μη κοινοποιώντας μια είδηση, αυξάνετε τον ατομικό σας μαγνητισμό και ασκείτε εντονότερη επιρροή πάνω στους άλλους. Η σιωπή είναι χρυσός! Και τα πολλά λόγια είναι φτώχεια! Να λέτε μόνο τα απαραίτητα. Να είστε σαφείς, ακριβολόγοι και λακωνικοί.

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στο χώρο των αισθημάτων. Λέτε, λοιπόν ,’’συλλογίζομαι αυτό το πρόσωπο’’ αλλά, σίγουρα , αμφιβάλλετε για την επιρροή που μπορεί να ασκήσει η σκέψη σας αυτή.Η αδυναμία πνευματικής επιρροής, ξεπηδάει ακριβώς από το γεγονός ότι έχετε, συνέχεια, καρφωμένο το μυαλό σας εκεί. Κι ακόμα, από το ότι σκορπίζεστε σε χιλιάδες φαντασιώσεις και ονειροπολήματα, έτσι ώστε σε καμμιά χρονική στιγμή να μη διαθέτετε την απαιτούμενη πασότητα νοητικής ενέργειας για να ασκήσετε πραγματική επιρροή. Το να σκοτώσει κανείς έναν άνθρωπο με χίλιες γυαλινές μπίλιες μία-μία, είναι μάλλον απίθανο να προκαλέσει το θάνατό του.

Η εκτόξευση, λοιπόν, της πνευματικής ενέργειας πρέπει να γίνεται μαζικά. Γι’αυτό , τον πρώτο καιρό, αποφύγετε να σκέπτεστε το πρόσωπο που σας ενδιαφέρει συστηματικά. Μην το έχετε συνέχεια στο νού σας, και μάλιστα, για πολλές ώρες.Μόλις το μυαλό σας τρέξει εκεί, διώξτε το απ’ τη σκέψη σας με αποφασιστικότητα.Φροντίστε να επιβάλετε στον εαυτό σας ένα τόσο αυστηρό και ανελαστικό πρόγραμμα, ώστε να μη σας μένει καθόλου χρόνος για ονειροπολήσεις.

Φυσικά, μια τόσο σκληρή ‘’εκπαίδευση του πνεύματος’’ μπορεί να σας φανεί δύσκολη στην αρχή. Χρειάζεται επιμονή . Και μην ξεχνάτε, ότι το να μη μιλάτε γι’αυτό που κάνετε είναι βασικής σημασίας κανόνας.

Αν αγαπάς τη ζωή, μη σπαταλάς άδικα τον χρόνο σου, γιατί απ’αυτόν είναι φτιαγμένη η ζωή. Βενιαμήν Φραγκλίνος 1706-1790 Αμερικανός πολιτικός και συγγραφέας.

ΒΙΣΚΑ ΖΩΗ- ΠΟΛΥΞΕΝΗ