Το πρωί της Πέμπτης ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής Ρούσης Αλεξανδρής, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών 2018-2019», στην Αίθουσα Συσκέψεων του 2ου ορόφου του κτηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (Δημοκρατίας 27, Κοζάνη). Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν για το θέμα ο κ. Σωκράτης Ηλιάδης κτηνίατρος της διεύθυνσης κτηνιατρικής υπηρεσίας, η κα Ιωάννα Βασιλειάδου υπεύθυνη του προγράμματος και ο κ Θανάσης Δημητράκης εκπρόσωπος της εταιρίας του έργου για την καταπολέμηση κουνουπιών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο είναι σε εφαρμογή από το 2016 και το φέτος εντατικοποιήθηκε λόγω του φαινομένου του ιού του Δυτικού Νείλου. Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλου ανθρώπους. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Επιπλέον αναφέρθηκαν στην αποτελεσματικότητα του προγράμματος σημειώνοντας πως φέτος έχουν καλύτερα αποτέλεσμα σε σχέση με πέρσυ και ότι έχουν καταπολεμηθεί μεγάλος αριθμός εστιών εκκόλαψης κουνουπιών.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Απομάκρυνε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό από την αυλή σου
Καθάριζε από τα φύλλα τα λούκια της βροχής, φρεάτια και αυλάκια
Κάλυψε με σίτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων
Απομάκρυνε το στάσιμο νερό από τα πιατάκια των γλαστρών και των βάζων
Άδειαζε κάθε 4-5- ημέρες τα δοχεία με λιμνάζοντα νερά (βαρέλια, κουβάδες, λεκάνες, καροτσάκια)
Διάνοιξε οπές αποστράγγισης σε δοχεία τα οποία συλλέγουν νερό και δεν μπορούν να αδειάσουν
Φύλαξε τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιούνται γυρισμένα ανάποδα
Κούρευε τακτικά το γκαζόν στον κήπο
Καθάριζε τακτικά τον κήπο από τα ξερά κλαδιά και τα άγρια χόρτα
Επιδιόρθωσε υδροσωλήνες που έχουν διαρροή νερού
Καθάριζε τακτικά το νερό στις ποτίστρες των ζώων
Καθάριζε συχνά τους στάβλους των ζώων

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

Με τη χρήση εντομοαπωθητικών στο δέρμα και εντομοκτόνων στον αέρα
Με χρήση ανεμιστήρων οροφής ή κλιματιστικών
Με τη χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων
Με την ένδυση με ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα, που καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο το σώμα
Αποφύγετε, εάν είναι εφικτό, να εργάζεστε σε εξωτερικούς χώρους, τις ώρες που τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια (από το σούρουπο έως το ξημέρωμα)