Μια ανάσα πολιτισμού, με ζωγραφική, μουσική και εκθέσεις στον Πελεκάνο την Εράτυρα και την Σιάτιστα συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις «Πέλεκον 2022». Αυτό το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε με την ημερίδα που ανέδειξε τον πολιτιστικό, αρχιτεκτονικό και αρχαιολογικό πλούτο του Βοίου, που παραμένει αναξιοποίητος και χρόνο με τον χρόνο χάνεται, λόγο της αδιαφορίας της πολιτεία, ενώ θα μπορούσε να αλλάξει την φυσιογνωμία της περιοχής και να την κάνει τουριστικό πόλο έλξης.

Όπως ανέφερε η «ψυχή» αυτών των εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν μέχρι τίς 19 Ιουνίου, η Θεοδώρα Λειψιστινού φιλοδοξία τους είναι να μετατραπεί ο Πελεκάνος σε ένα σύγχρονο εργαστήριο Τέχνης και να διατηρηθεί η καλλιτεχνική του παράδοση που θέλει στα σπίτια να φέρουν μοναδικές ζωγραφικές απεικονίσεις. Παράλληλα ο φετινός στόχος των διοργανωτών είναι να ξαναχτιστεί το παραδοσιακό πηγάδι του πελεκάνου που αποτελούσε στο παρελθόν πηγή ζωής για το χωριό και θυσιάστηκε στον βωμό του μοντερνισμού. Εάν βρισκόσουν αυτό το διήμερο στον Πελεκάνο θα έβλεπες διάσπαρτους σπουδαίους καλλιτέχνες να ζωγραφίζουν αρχοντικά σπίτια, αλλά άλλες χαρακτηριστικές γωνίες του χωριού.

Το βράδυ του Σάββατου ενθουσίασε η εξαιρετική συναυλία των Κώστα Πρατσινάκη και Σάκη Κοντονικόλα, ενώ το βράδυ της Κυριακής ταξίδεψαν όσοι βρέθηκαν στην πλατεία του «Πηγαδιού» στους δρόμους του ρεμπέτικου με την ορχήστρα του Σώτου Ζαχαριάδη.Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πέλεκον», παράλληλα λειτουργούν έκθεση ζωγραφικής στην Σιάτιστα του Λαζαρου Πάντου και στην Εράτυρα έκθεση Πυρογραφίας και ψηφιδωτού των αδελφών Γιώργου και Γιάννη Παπαδόπουλο.

Από fb: Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης – Voiaki Estia of Thessaloniki/ Βασιλης Παπαδημουλης