Αναξιόπιστους μας χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ λίγο πριν το περιφερειακό συμβούλιο αναγάγοντας σε μείζον θέμα ‘ένα σχόλιο του Πρωινού Λόγου.Για την βαρύγδουπη δήλωση του περιφερειάρχη για τη τη συμμετοχή της Περιφέρειας στη συνδιάσκεψη στο Παρίσι για την  ηλεκτρονική διακυβέρνηση.Αλήθεια κάτι πιο σημαντικό δεν είχε να δηλώσει στους δημοσιογράφους από το αν αυτοπροτάθηκε ή επιλέχθηκε η πρόταση της περιφέρειας;
Ι.Π.

 

Απάντηση  σε σχόλιο της εφημερίδας σας

Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε για μας η δημοσίευση του σχολίου της εφημερίδας σας της 7/10/2016 και στη στήλη παράλογα & λογικά,  με τίτλο  «φούσκα η επιλογή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μεταξύ 660 προτάσεων για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση».
Ο/η συντάκτης/τρια του σχολίου, είτε στερείται στοιχειώδους ικανότητας αντίληψης και  κατανόησης γραπτού κειμένου, είτε εμφορείται από τέτοια εμπάθεια που θολώνει την κρίση του/της. Οτιδήποτε από τα δύο βλάπτει σοβαρά τη δημοσιογραφία, την οποία θέλει να υπηρετεί.
Τι δεν αντιλήφθηκε, λοιπόν, σωστά ο/η Ι.Π. από το δελτίο τύπου της Περιφέρειας, και μιλά περί «φούσκας»; Όπως αναφέρεται καθαρά στο δελτίο τύπου «η πρόταση της Περιφέρειας για συνεδρία με θέμα “Ανοιχτό Περιφερειακό Συμβούλιο” έγινε αποδεκτή, μεταξύ 660 προτάσεων από όλο τον κόσμο, οι οποίες αξιολογήθηκαν από την Επιστημονική Επιτροπή της Διάσκεψης και θα παρουσιαστεί σε διεθνές ακροατήριο, στο οποίο θα συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες, δημόσιοι λειτουργοί και επαγγελματίες».
Πουθενά δεν αναφέρεται ότι είναι η μόνη πρόταση που επελέγη παγκοσμίως, αλλά μια από αυτές που μετά από σκληρή διαδικασία αξιολόγησης θα παρουσιαστούν. Αυτή από μόνη της είναι μια επιτυχία, την οποία μόνο οι εμπαθείς ή οι αφελείς θα ήθελαν να «κοντύνουν» για να φτάσουν στα μέτρα τους.
Συνηθίζονται στα επιστημονικά συνέδρια και διασκέψεις αυτού του κύρους και της εμβέλειας να τηρούνται σκληρές διαδικασίες αξιολόγησης και  φαίνεται ότι κάποιοι εκτός του ότι τις αγνοούν, ενοχλούνται κιόλας πολύ. Τους συμβουλεύουμε δε, όταν θέλουν να μάθουν κάτι, να μας ρωτούν ευθέως κι εμείς με χαρά θα απαντούμε.
Για το λόγου το αληθές παραθέτουμε αυτούσιο απόσπασμα της επιστολής αποδοχής της πρότασης εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής.  Ελπίζουμε τουλάχιστον αυτό να καταφέρουν να το κατανοήσουν.

Dear Argyriadis Pantelis,

Thank you once again for submitting your proposal to lead a session during the Open Government Partnership Global Summit to be held in Paris on December 7, 8, and 9, 2016. We received over 660 submissions from around the world and all were reviewed by members of the Summit’s Editorial Committee.
We are very pleased to inform you that your session Open regional council has been selected to be part of the agenda on December 8 or 9.

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας &
Συντονιστής της Ομάδας Έργου “Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση”

Παντελής Αργυριάδης

 

Απάντηση σε δημοσίευμα του www.prlogos.gr

Σχετικά με το άρθρο σας http://www.prlogos.gr/%CF%86% CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%BA%CE%B1- %CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE% BB%CE%BF%CE%B3%CE%AE-%CF%84% CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF% 81%CE%B9%CF%86%CE%AD%CF%81%CE% B5%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%B4% CF%85%CF%84%CE%B9/ και καθώς θεωρώ ότι με αυτό υποβαθμίζεται η σημαντική καινοτομία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο αντικείμενο της ανοικτής διακυβέρνησης αλλά και η εθνική επιτυχία να παρουσιάσει μια ελληνική Περιφέρεια την αποδεδειγμένα επιτυχημένη και πρωτοπόρα δράση της σε ένα σημαντικό παγκόσμιο γεγονός για την Ανοικτή Διακυβέρνηση στο πλαίσιο του OGP (www.opengovpartnership.org) θα ήθελα παρακαλώ να σας ενημερώσω για τα παρακάτω και να σας ζητήσω να αποκατασταθεί η ανακρίβεια σχετικά με την παρουσίαση του γεγονότος.

Η ανοικτότητα, η συμμετοχικότητα και η λογοδοσία συνιστούν θεμελιώδεις αρχές οι οποίες  αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για τη χάραξη και άσκηση των εθνικών πολιτικών. Αποκορύφωμα της ρητής και σαφούς προσήλωσης στην υπεύθυνη ανοικτή διακυβέρνηση  είναι η ενεργή και αδιάλειπτη, ήδη από το 2012, συμμετοχή της χώρας στη διεθνή συνεργατική πρωτοβουλία του Open Government Partnership (OGP) και η υιοθέτηση των αξιών της, μέσω της κατάρτισης και εφαρμογής των Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την ανοικτή διακυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία OGP, και ενόψει της διοργάνωσης της 4ης συνδιάσκεψης κορυφής της Πρωτοβουλίας για την Ανοικτή Διακυβέρνηση, η οποία θα λάβει χώρα στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2016 (https://en.ogpsummit.org/osem/conference/ogp-summit), η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας επέλεξε να συμμετάσχει στη διαδικασία η οποία δρομολογήθηκε από την Πρωτοβουλία, υποβάλλοντας την πρόταση της για την προώθηση της Ανοικτής Διακυβέρνησης, προκειμένου εφόσον επιλεγεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην ατζέντα της συνδιάσκεψης. Είναι γεγονός ότι συγκεντρώθηκαν περίπου 700 προτάσεις (https://en.ogpsummit.org/osem/conference/ogp-summit/new_proposals), οι οποίες και αξιολογήθηκαν, και μέσω της διαδικασίας αυτή επελέγη η πρόταση της Δυτικής Μακεδονίας αναφορικά με τη λειτουργία του «Ανοικτού Περιφερειακού Συμβουλίου»  για να παρουσιαστεί στη συνδιάσκεψη κορυφής (https://en.ogpsummit.org/app/uploads/2016/09/proposweb_en.pdf).

Καθώς η διαδικασία αυτή έχει εθελοντικό χαρακτήρα, υπογραμμίζεται ότι η περίπτωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας συνιστά παράδειγμα ενεργοποίησης στην ενεργητική προώθηση της πολιτικής της ανοικτής διακυβέρνησης, πρακτική η οποία θα μπορούσε να ακολουθηθεί και από άλλες Περιφέρειες της χώρας. Η συμμετοχή στην 4η παγκόσμια συνδιάσκεψη στο Παρίσι καταδεικνύει αφενός την προσήλωση στους στόχους της ανοικτής διακυβέρνησης και αφετέρου την αναγνωρισμένη δυνατότητα παρουσίασης και ανταλλαγής καλών πρακτικών στο τομέα αυτό.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας OGP στην παρούσα φάση, δημοσιεύτηκε και έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του τρίτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση για την περίοδο 2016 (β΄εξάμηνο) – 2018 (α’ εξάμηνο). Μία από τις καινοτομίες του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι ότι για πρώτη φορά αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση της ανοικτής διακυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο, ενσωματώνοντας συγκεκριμένες δράσεις σε περιφερειακό επίπεδο όπου η σχέση πολιτών – δημόσιας διοίκησης είναι εγγύτερη. Σε περιφερειακό επίπεδο, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ενεργοποιήθηκε εθελοντικά και ενσωμάτωσε δεσμεύσεις για την προώθηση της ανοικτής διακυβέρνησης  στο εθνικό σχέδιο δράσης με στόχο να συνδράμει περαιτέρω στη δρομολόγηση άμεσων και λειτουργικών αλλαγών για μια νέα σχέση μεταξύ πολίτη και κράτους, θέτοντας όλες τις προϋποθέσεις για την επιτυχή εφαρμογή τους στη συνέχεια. Οι ενέργειες αυτές είναι σημαντικές καθώς ενισχύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία του κράτους καθώς και τη συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και εφαρμογής αυτών.

Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες

Ευχαριστώ,

Νάνσυ Ρουτζούνη

Εθνικό Σημείο Επαφής στην Ελλάδα του Open Government Partnership