Την προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης «Εργοστάσιο Μετεπεξεργασίας Γουνοφόρων Δερμάτων», Αφοί Τσούκα & ΥΙΟΙ ΑΕΒΕ αποφάσισε η Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Καστοριάς στις 15 Οκτωβρίου για το λόγο ότι προκύπτει άμεσος κίνδυνος για το περιβάλλον . Η Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο) με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης ,η οποία έκανε γνωστό το θέμα αναφέρει σε επιστολή της στον υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη όλο το χρονικό της υπόθεσης.

Η υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα στο Άργος Ορεστικό, αλλά και της Καστοριάς από τα βυρσοδεψία της περιοχής είναι μια υπόθεση που χρονίζει. Ουδείς ανακάλυψε την Αμερική με την ειδοποιό διαφορά ότι ο κ. Αποστόλης Τσούκας, ένας εκ των συνεταίρων της επιχείρησης Αφοί Τσούκα & ΥΙΟΙ ΑΕΒΕ είναι και Πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας». Αποτελεί δηλαδή παράδειγμα προς μίμηση και είναι ένας από τους ανθρώπους που αγωνίζονται για τον κλάδο της γούνας, όταν η χρήση της αποκτά όλο και περισσότερους πολέμιους.

«Προκύπτει άμεσος κίνδυνος για το περιβάλλον μετά την ανίχνευση του χημικού στοιχείου Χρωμίου (Cr) σε πολύ μεγάλη συγκέντρωση 1545μg/L σε υπεδάφιο αγωγό ομβρίων ο οποίος καταλήγει επιφανειακά στο περιβάλλον έξω από τα όρια της επιχείρησης, σχηματίζοντας μια λίμνη στο έδαφος με συγκέντρωση σε χρώμιο (Cr) 1203μg/L.

Επισημαίνεται ότι ανιχνεύτηκαν πολύ μεγάλες επίσης συγκεντρώσεις, σε φρεάτια του δικτύου ομβρίων υδάτων στον αύλειο χώρο της επιχείρησης, στο χημικό στοιχείο Χρώμιο (Cr) καθώς και στη χημική ουσία τετραχλωροαιθυλένιο και τριχλωροαιθυλένιο. Αναφέρονται οι μέγιστες τιμές χρωμίου (Cr) 212965μg/L και τετραχλωροαιθυλενίου 281μg/L που ανιχνεύτηκαν σε φρεάτιο ομβρίων πλησίων της μεταλλικής δεξαμενής» αναφέρει η προσωρινή απόφαση λουκέτου της επιχείρησης.

Να θυμίσουμε ότι και στις αρχές Ιουνίου είχε κλείσει άλλο βυρσοδεψείο της Καστοριάς για επικίνδυνες συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλένιου στο νερό, το οποίο επίσης άνοιξε μετά από 20 μέρες με τις αρμόδιες υπηρεσίες να τίθενται σε συναγερμό. Οι τότε συγκεντρώσεις ήταν έξι φορές υψηλότερες. Κάτι ανάλογο συνέβη και εδώ όπου 10 μέρες μετά ανακλήθηκε η προηγουμένη απόφαση σφραγίσματος της επιχείρησης Αφοί Τσούκα & ΥΙΟΙ ΑΕΒΕ και στις 24 Οκτωβρίου λειτούργησε κανονικά.
Ο «Πρωινός Λόγος» επικοινώνησε με τον κ. Αποστόλη Τσούκα, ο οποίος και τόνισε τα εξής: «Δεν τίθεται θέμα μόλυνσης του περιβάλλοντος. Οι συγκεντρώσεις ανιχνεύτηκαν εντός της εγκατάστασης , ενώ ο έλεγχος του νερού μετά τον βιολογικό καθαρισμό απέδειξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Άλλαξαν τα τσιμεντένια κανάλια που πιθανόν να είναι και η αιτία για τυχόν διαρροές και μπήκαν καινούρια.»

Η άμεση κατασκευή νέου δικτύου ομβρίων και η ακύρωση της τσιμεντένιας δεξαμενής συνέβαλαν ώστε να ανοίξει και πάλι η επιχείρηση του κ. Τσούκα, προέδρου των γουνοποιών της Καστοριάς. Η αρμόδια διεύθυνση ενημερώθηκε για τις αλλαγές και ακολούθησε το γράμμα του νόμου ανοίγοντας πάλι το βυρσοδεψείο χωρίς ακόμα να έχει προβεί σε επιτόπιο έλεγχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι από την Π.Ε. Καστοριάς άρχισαν μετά το 2018, όταν αποκαλύφθηκε και το πρόβλημα με το πόσιμο νερό σε Άργος Ορεστικό και Καστοριά. Το πρόβλημα όμως ήδη έχει γίνει και η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα δεν εξομαλύνεται με μια νέα κατασκευή ακόμα κι αν οι επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των υπηρεσιών. Βυρσοδεψεία και πλυντήρια οφείλουν να ακολουθούν την νομοθεσία και οι υπηρεσίες να ελέγχουν διότι οι διαρροές χημικών ουσιών στο περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα είναι ζήτημα όλων. Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και είναι σημαντικότερο από την επιβίωση των γουνοποιητικών επιχειρήσεων με το όποιο κόστος. Ειδικότερα όταν αναφερόμαστε σε καρκινογόνες ουσίες όπως το τριχλωροαιθυλένιο και τετραχλωροαιθυλένιο, ιδιαίτερα επιβλαβείς για τον άνθρωπο. Η γαστρενερετίτιδα που θέρισε τόσο μεγάλο κομμάτι πληθυσμού και χαρακτηρίστηκε ιογενής ήταν ένα καμπανάκι.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ στον Αδωνι Γεωργιαδη για τη Γουνα

Σφράγιση_15_10_2019