Δύο χρόνια μετά την πανδημία, ο φιλάγιος λαός της Κοζάνης και της δυτικής Μακεδονίας, τίμησε και πάλι με κάθε μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα την Ιερή και θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Ζιδανιώτισσας, το απόγευμα της Κυριακής του Θωμά, στην πόλη της Κοζάνης.

Την Παρασκευή της Διακαινησίμου το ιερό Εικόνισμα της Παναγίας, το οποίο φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός στην Ιερά Μονή Παναγίας Ζιδανίου νομού Κοζάνης μεταφέρθηκε στον περικαλλή Ιερό Ναό των πανσέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κοζάνης, και το απόγευμα της Κυριακής του Θωμά, με μία μεγαλοπρεπή λιτανεία, μεταφέρεται στον ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Εκατοντάδες Κοζανίτες, μικροί και μεγάλοι, με κεριά ανά χείρας, υπερεπλήρωσαν τόσο τον περικαλλή Ιερό Ναό των Αγίων Ισαποστόλων, όσο και τους δρόμους κατά τους οποίους πραγματοποιήθηκε η λιτανεία της Ιερής Εικόνας. Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου χαρακτηρίστηκε τόσο από την ευλάβεια, όσο και από την σιωπηρή προσευχή, καταθέτοντας έτσι την ευγνωμοσύνη του προς την Κυρία Θεοτόκο, για την μεσιτεία της προς τον Υιό και Θεό Της.

Του Αρχιερατικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, συμπροσευχομένων του Σεβ. Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος και του οικείου Ιεράρχου, Σεβ. Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, πλαισιούμενος από πλειάδα Ιερέων της Ι. Μητροπόλεως με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλό της Ι.Μ. Κοζάνης Αρχιμ. Χριστοφόρο Αγγελόπουλο, ο οποίος είχε την ευθύνη της διοργάνωσης της λιτανείας.

Μια παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων τηρήθηκε ευλαβικά για άλλη μιά χρονιά στην Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης με τη συμμετοχή πλήθους ευλαβών πιστών, ενοριτών της πόλεως και προσκυνητών από την ευρύτερη περιοχή και μάλιστα με φέτος με περισσότερη χαρά αφού επιτράπηκε με τάξη και σωστή τήρηση των μέτρων.

Το καύχημα των Κοζανιτών, την πανσεβάσμια Εικόνα της Παναγίας, συνόδεψαν παιανίζοντας οι Φιλαρμονικές των Δήμων, Ελασσώνος, Πτολεμαΐδας και Κοζάνης, οι οποίες δημιούργησαν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, συναισθηματικά φορτισμένη με όμορφες μελωδίες, τα λάβαρα της Αναστάσεως όλων των Ενοριών, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Φορέων της Κοζάνης ενδεδυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, Πρόσκοποι της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας, τιμητικό άγημα του Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας, Μέλη του τοπικού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κ.α.

Η πομπή μέσω των κεντρικών δρόμων κατευθύνθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλεως όπου ρίχτηκαν πυροτεχνήματα φωτίζοντας τον ουρανό από το ιστορικό και εμβληματικό Καμπαναριό του Αγίου Νικολάου, σήμα κατατεθέν της Κοζάνης.

Προ της απόλυσης ο Ποιμενάρχης της τοπικής Εκκλησίας κ. Παύλος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Τριαδικό Θεό για τη μεγάλη ευλογία να πραγματοποιηθεί φέτος η λιτανεία της Ιερής Εικόνος, ένα μέγα και θαυμαστό γεγονός όπως το χαρακτήρισε, ευχαριστώντας παράλληλα όλους όσοι συνέβαλαν στην άψογη διοργάνωσή τους, καθώς και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και του ευλογημένου λαού για την πάνδημη συμμετοχή του.

Να σημειωθεί ότι η Ιερή Εικόνα θα παραμείνει δεκαπέντε ημέρες στον Μητροπολιτικό Ναό και θα τεθεί προς προσκύνηση σε όλες τις Ενορίες της πόλεως για ισάριθμο διάστημα έως και τις 31 Ιουλίου, οπότε και θα επιστρέφει στο “σπίτι” της, στην Ιερά Μονή Ζιδανίου.

Περισσότερες εικόνες εδώ

Πηγή: .romfea.gr