ΓΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑ ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΟΖΑΝΗΣ  ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΛΟΥΤΑΣ 

– Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης

Διαφωνία μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης υπήρχε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας, για τα έργα που εντάσσει ο δήμος Κοζάνης στον τοπικό πόρο ανάπτυξης, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τη δημοτική αρχή ότι από τον σχεδιασμό απουσιάζει η διεκδίκηση νέων έργων ΕΣΠΑ.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λευτέρης Ιωαννίδης, πρόκειται για τον τοπικό πόρο (ΕΑΠ) της προηγούμενης περιόδου 2012-2016 , λέγοντας παράλληλα ότι υπάρχει καθυστέρηση στην εκταμίευση πόρων. Η επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι να εντάξει έργα τοπικής οικονομικής ανάπτυξης , έργα πρωτογενούς τομέα και προστασίας του περιβάλλοντος , αλλά και έργα που έχουν να κάνουν με τη στήριξη της ποιότητας ζωής στους οικισμούς , μέσω έργων ενεργειακής φύσεως, αναβαθμίσεων σε σχολικές στέγες και όχι μόνο.

Παράλληλα στο συμβούλιο αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε και η υποβολή της πρότασης για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπου ο δήμος θα εντάξει ένα σημαντικά μεγάλο ποσό ώστε να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2017 η διαδικασία εξυγίανσης των οικονομικών στο δήμο, όπως τόνισε ο δήμαρχος.

Από τη μεριά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Λάζαρος Μαλούτας έκανε λόγο για “προχειρότητα” από πλευράς Δημοτικής Αρχής για τα έργα των υποδομών στο Δήμο Κοζάνης. “Έχει ξεχάσει παντελώς την έννοια της διεκδίκησης και την έννοια της ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ, δηλαδή από πόρους που αυξάνουν την “πίτα”. Αντίθετα, κατευθυνόμαστε σε πόρους που ούτως ή άλλως είναι δικοί μας και πρέπει να κατευθυνθούν σε συγκεκριμένη στόχευση, όπως είναι ο Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης”.

Επίσης, ο κ. Μαλούτας σημείωσε πως για τα περισσότερα έργα που προτείνονται για ένταξη δεν έχουν οριστικές μελέτες, δηλαδή δεν υπάρχει ετοιμότητα για την απορρόφηση των έργων. Κατηγόρησε, μάλιστα, πως γίνονται εντάξεις για να μην παρουσιαστεί ένα ‘γυμνό” τεχνικό πρόγραμμα.  Επίσης, τόνισε ότι απουσιάζει κάθε έννοια αναπτυξιακής διάστασης από τον Πόρο, αφού το μεγαλύτερο μέρος αφορά λειτουργικές δαπάνες και πάγιες ανάγκες του δήμου για έργα και υποδομές, όπως οι συντηρήσεις δρόμων και μηχανολογικός εξοπλισμός. “Αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει κανένα όραμα, κανένας στόχος στα έργα του Πόρου για την υπηρέτηση του αναπτυξιακού στόχου που πρέπει να έχει ο Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης”.

Β.Σ.

 

ds2 ds5 ds4 ds3