Το μέλλον της τηλεθέρμανσης αναφέρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Κοζάνης. Τα ποσά που αφορούν στη λειτουργία της τηλεθέρμανσης της Εορδαίας καλύπτονται εξολοκλήρου μέχρι να συνδεθεί με Πτολεμαΐδα 5 που έχει ξεπεράσει τα 30 εκ, ανέφερε ο Χάρης Κουζιάκης. «Βγάζει από τις πλάτες της ΔΕΥΑ Εορδαίας ένα μεγάλο βάρος. Εμείς μπορεί να μην χρησιμοποιούμε ηλεκτρολέβητες αλλά το έξτρα κόστος λόγω της υπολειτουργίας του Αγίου Δημητρίου είναι τεράστιο».

Δεν θέλω να σχολιάσω θέματα που αφορούν άλλο δήμο ανέφερε ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας. «Πήγαν και οι λογαριασμοί στο Δήμο Εορδαίας που είναι πολλαπλάσιοι του ποσού που κατανεμήθηκε. Το τι θα κατανεμηθεί θα προκύψει από υπουργική απόφαση. Τα προβλήματα λειτουργία της τηλεθέρμανσης είναι γνωστά .1, 5 εκ επιβαρύνθηκε η ΔΕΥΑΚ στο πετρέλαιο από ελλείμματα τροφοδοσίας της θερμικής ενέργειας .Αυτό που επιβαρύνει τραγικά τη λειτουργία της ΔΕΥΑΚ είναι οι επιλογές που έγιναν με την καταστροφική σύμβαση του 2019 που αλλάζει τον τρόπο τιμολόγησης και μπαίνε αναδρομικά από το 2016 ο φόρος διοξειδίου του άνθρακα που έχει εκτιναχθεί .Όσοι ενδιαφέρονται για το μέλλον της τη στηρίζουν με αποφάσεις της τιμολογιακής πολιτικής. Δεν περιμέναμε να βγει υπουργική απόφαση για να χτυπήσουμε πόρτες».

«Κάνουμε διεργασίες για να δοθούν πολιτικές λύσεις για να βρουν χρήματα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Πράσινο Ταμείο και με τα κόστη διοξειδίου του άνθρακα και με το πετρέλαιο και ζητήσαμε συμψηφισμό με την οφειλή μας στη ΔΕΗ» πρόσθεσε ο κ .Κυτίδης , πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ .

Ο Γιώργος Βαλαής ξεκαθάρισε ότι πλέον δεν ισχύει η μη επιβολή ρύπων στην τηλεθέρμανση , δεν άλλαξε όμως κάτι με τη σύμβαση. Η σύμβαση έληξε το 2020 και δεν κάνατε ανανέωση τόνισε ο Λευτέρης Ιωαννίδης .

«Το δώρο που κάνατε στη ΔΕΗ με τους φόρους διοξειδίου του άνθρακα είναι δύσκολο και δεν μπορούμε να το πάρουμε πίσω. Φορτώνετε ετήσια τη ΔΕΥΑΚ με εκατομμύρια λόγω του φόρου διοξειδίου του άνθρακα .Φροντίζουμε για το μέλλον να μην περιλαμβάνουν ορυκτά καύσιμα ώστε να μην υπάρχουν φόροι διοξειδίου του άνθρακα » απάντησε ο δήμαρχος.

Ιωάννα Παπαδημητρίου