Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας στη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου για τις τηλεθερμάνσεις ανέφερε ότι «οι μονάδες δεν κλείνουν για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά για οικονομικούς είτε μας αρέσει είτε όχι. Η λιγνιτική μεγααβατώρα έχει ξεπεράσει τα 100 ευρώ , όταν και το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ είναι χαμηλότερες .Κάναμε εισαγωγές από Ιταλία με 35 ευρώ τη μεγαβατώρα». Μάλιστα τόνισε ότι το Σάββατο δεν λειτουργούσε καμία μονάδα αναφερόμενος και στη μεγάλη μονάδα φυσικού αερίου του Μυτιληναίου στα Άσπρα Σπίτια που θα μπει σύντομα εντός συστήματος .Βέβαια αυτή τη στιγμή λειτουργούν δύο και είναι σε εκκίνηση και τρίτη.

Και συνέχισε: «Η συνεισφορά του λιγνίτη έπεφτε συνεχώς τόσα χρόνια και δεν υπήρχε καμιά προετοιμασία . Το μνημόνιο συνεργασίας ήταν αναγκαστικό για μια διάδοχη λύση .Στα μέσα στου 2024 είναι το χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης για της σύνδεση με τον ΑΗΣ Καρδιάς. Υπάρχει η πολιτική δέσμευση ότι οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας δεν θα στερηθούν από τα αγαθά που έχουν» είπε εκφράζοντας την ανησυχία του για τη μελέτη επάρκειας του συστήματος με 60.000 πολίτες να απολαμβάνουν το αγαθό της τηλεθέρμανσης.

«Με το να λέμε όχι στα φωτοβολταϊκά είναι να κλείνουμε τα μάτια μας στις εξελίξεις Υπερασπιζόμαστε την οικονομική ευρωστία της ΔΕΥΑΚ. Μια ευάλωτη ΔΕΥΑΥΚ είναι βορά σε αυτούς που θέλουν να την ιδιωτικοποιήσουν» ολοκλήρωσε θυμίζοντας τη στάση του ακόμα και όταν έμπαινε η κατάργηση του 80% από κάποιες πλευρές που υπέσκαπταν τη βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΚ.

Ο Χάρις Κουζικάκης τόνισε ότι ακυρώνεται η σύμβαση που υπάρχει με το να θέτει η ΔΕΗ τις μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου σε κατάσταση εφεδρείας . Η σημερινή δημοτική αρχή σύρθηκε σε επιλογές , υπέγραψε ένα μνημόνιο που μόνο ρεαλιστικό δεν είναι κατά τη γνώμη του με όλα τα δίκαια αιτήματα του τόπου και του δήμου Κοζάνης να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.
Σε 17 μήνες είναι ανέφικτο να γίνει η σύνδεση με τον ΑΗΣ Καρδιάς κατά την άποψη δημοτικών συμβούλων που ζητούν να παραμείνουν εντός λειτουργείας οι μονάδες 3, 4 και 5.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Σε εφεδρεία οι μονάδες του Αγίου Δημητρίου – Κινδυνεύει η τηλεθέρμανση της Κοζάνης