Ο Κώστας Κυτίδης, πρόεδρος τη ΔΕΥΑΚ  ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο για τις εξελίξεις στην τηλεθέρμανση. Αναφέρθηκε στο σύμφωνο των τριών  δήμων και τη κατασκευή του αγωγού που θα συνδέει την Κοζάνη με τη μονάδα της Καρδιάς. Έχει ανατεθεί στην ΑΝΚΟ η μελέτη του αγωγού και παράλληλα η ΔΕΥΑΚ είναι σε διερεύνηση με ιδιωτικές εταιρείες για τα αντλιοστάσια. «Οι χρόνοι είναι μικροί και ευχόμαστε να υλοποιηθούν τα έργα υποδομής από όλους για να ξεκινήσει η παροχή το τέλος του 2023. Έχουμε επιφύλαξη ότι δεν θα ολοκληρωθεί ως την θερμαντική περίοδο του 2023 για αυτό γίνεται παράλληλα το κομμάτι του αγωγού με αυτό των διασυνδέσεων».

Ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε από όλους τους παρόχους ρεύματος στοιχεία για να κάνει οργανόγραμμα σταθεροποίησης και επάρκειας στο σύστημα της χώρας. Μέσα σε αυτό θέτουν σε κατάσταση εφεδρείας τις μονάδες του Αγίου Δημητρίου όπου η Κοζάνη παίρνει θερμική ενέργεια, όπως ανέφερε ο κ. Κυτίδης. Δεν υπήρχε η ενημέρωση για να καταθέσει η επιχείρηση  αντιρρήσεις  ή προτάσεις. Στην πρόταση του ΑΔΜΗΕ αναφέρεται ότι όταν υπάρχει ανάγκη θα μπαίνουν σε λειτουργία οι μονάδες του Αγίου Δημητρίου. Αυτό που προβληματίζει είναι μια παράγραφος που αναφέρει ότι  σε περίπτωση εφεδρείας υπάρχει πρόβλημα με την παροχή ενέργειας.

«Δεν πρέπει να κλείσει και η μονάδα 3 και η 4 μαζί για να είναι μαζί με την 5 και το θερμικό φορτίο που απαιτείται για να μην χρειαστεί να το ενισχύσει ο δήμος με το δικό του αντλιοστάσιο με ένα κόστος δυσβάσταχτο».

Ο Βασίλης Πανούσης, διευθυντής της  τηλεθέρμανσης  αναφέρθηκε στο κείμενο του ΑΔΜΗΕ για τη διαβούλευση που η ΔΕΗ ζήτησε οι μονάδες 1-5 να μπουν  σε εφεδρεία. «Δεν είναι οριστικοποιημένο, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να μπουν σε εφεδρεία, οπότε παύουμε να έχουμε σύμβαση αφού αυτή ισχύει όταν λειτουργούν ή δεν έχουν βλάβη ή δεν είναι δε καθεστώς εφεδρείες. Διερευνούμε μέσα από νομικές ενέργειες πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα. Τα έργα θα τελειώσουν το 2024 όχι το 2023. Με μία μονάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει η τηλεθέρμανση, δεν έχει η ΔΕΥΑΚ τη δυνατότητα για να καλύψει το κενό».

Ιωάννα Παπαδημητρίου