Ο Λάζαρος Μαλούτας, υποψήφιος δήμαρχος Κοζάνης μίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιοΛόγος για το κολυμβητήριο της Κοζάνης και την ανάπλαση της πλατείας Λασσάνη χαρακτηρίζοντας παραλογισμό τη μη χρήση του κολυμβητηρίου στο ΔΑΚ χωρίς να γίνεται τίποτα και χαμένα τεσσεράμισι χρόνια για την ανάπλαση της πλατείας Λασσάνη.

«Για μένα η αντιμετώπιση που έχει το κολυμβητήριο είναι παράλογη. Το να κλείσει κάποιος το κολυμβητήριο για να γίνει ενεργειακή αναβάθμιση το καταλαβαίνω. Το κολυμβητήριο έχει κλείσει από τον Ιούλιο και δεν έχει γίνει τίποτα» σημείωσε έντονα ο κ. Μαλούτας. Ανέφερε ότι στο τεχνικό πρόγραμμα «ακούσαμε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ότι ακόμα συντάσσεται φάκελος έργου και δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Να ταλαιπωρείται μια πόλη ολόκληρη χωρίς να γίνεται τίποτα. Αυτό είναι παραλογισμός».

Σύμφωνα και τα πρακτικά της συνεδρίασης στις 12-11-2018 ο δήμαρχος Λευτέρης Ιωαννίδης ανέφερε:

«Η κατασκευή της οροφής χρονολογείται από το έτος 1984 και στη διάρκεια των τριάντα δυο ετών που υφίσταται έχει πραγματοποιηθεί, βάσει υποδείξεων μελέτης που εκπονήθηκε, αντικατάσταση μεταλλικών στοιχείων λόγω έντονων φθορών και οξείδωσης και συντήρησης των υφιστάμενων με τη μέθοδο της αμμοβολής η οποία πιθανώς έχει απομειώσει τις διατομές των μεταλλικών στοιχείων και ενδεχομένως της φέρουσας ικανότητάς τους.

Προκύπτει το συμπέρασμα ότι η τοποθέτηση επί πλέον του υφιστάμενου πρόσθετου φορτίου στη μεταλλική οροφή του κολυμβητηρίου της Κοζάνης- τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών και φωτοβολταϊκών πάνελς – κρίνεται απαγορευτική και δεν συνιστάται από τον μελετητή».

Οι υποδείξεις του μελετητή είναι η ενίσχυση της οροφής για την τοποθέτηση των πάνελ συμπλήρωσε επεξηγηματικά ο κ. Μαλούτας. «Γιατί σήμερα είναι κλειστό το κολυμβητήριο; Δεν υπάρχει λογική εξήγηση παρά μόνο η αδυναμία της δημοτικής αρχής να αντιμετωπίσει ορθολογικά ένα έργο που πρόκειται να εκτελέσει».

Πρόσθεσε ότι σήμερα δεν τρέχει καμιά απολύτως διαδικασία για το κολυμβητήριο στο ΔΑΚ, θα περάσουν έτσι κι άλλες χρονιές με τους συμπολίτες μας εκτός κολυμβητηρίου και τους αθλητές να τρέχουν στο Λιάπειο. «Η απάντηση του αντιδημάρχου είναι απαράδεκτη και καθόλου ικανοποιητική. Είναι κρίμα να κάθεται το ΔΑΚ και να μην απολαμβάνει ο κόσμος τις υπηρεσίες του κολυμβητηρίου όταν θα μπορούσε να λειτουργήσει ως είναι. Ο μελετητής συνιστά ότι για την τοποθέτηση επιπλέον φορτίων χρειάζεται ενίσχυση ή αντικατάσταση. Αυτό βάζει τα ερωτηματικά για τη στατική επάρκεια του κελύφους του κτιρίου, όχι για την υφιστάμενη δομή. Θα μπορούσε να λειτουργεί μέχρι να γίνει η μελέτη, να βρεθεί ο εργολάβος μελετητής και μετά να μεταφερθούν οι δραστηριότητες στο Λιάπειο, όπου θα υπήρχε όλο το περιθώριο να είχε ολοκληρωθεί το έργο».

Για την πλατεία Λασσάνη:

Το 2011, πριν 7, 5 χρόνια υπήρχε ή ένταξη της πλατείας Λασσάνη στο ΕΣΠΑ, έγινε η προγραμματική με την ΑΝΚΟ, εκπονούνταν η μελέτη και στην φάση ολοκλήρωσής της έγιναν εκλογές, συνέχισε .«Η καθυστέρηση είναι τρομακτική. Αντιμετωπίσαμε κι άλλου είδους παράδοξα. Ξέρετε ποιος ήταν ο μελετητής της πλατείας Λασσάνη και δεν μπορούσε να περάσει τη μελέτη από την αρχιτεκτονική επιτροπή την άνοιξη του 2014; Ήταν ο Δεσποτίδης, ο σημερινός αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών. Αυτό ήταν σκοπιμότητα ή αδυναμία;»

«Αν δείτε και την εικόνα της πλατείας Λασσάνη είναι η ίδια που είχε παρουσιαστεί το 2014 στο δημοτικό συμβούλιο. Τεσσεράμισι χρόνια χαμένα και τώρα λέμε ότι θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, όταν η σημερινή αρχή έχει παραδώσει την ευθύνη διαχείρισης του δήμου. Κάποιοι φαντάζονται ότι με ένα θα ή και περισσότερα θα καλύψουν την αδράνεια της μεγαλύτερης προεκλογικής περιόδου τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Η υποσχεσιολογία και τα θα της προεκλογικής περιόδου δεν μπορούν να καλύψουν την απραξία μιας ολόκληρης περιόδου.»

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Το Φθινόπωρο ξεκινά η ανάπλαση της Πλατείας Λασσάνη, άγνωστο το πότε θα λειτουργήσει το κολυμβητήριο στο ΔΑΚ – Τη συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης