Το θέμα της υποβολής πρότασης για την ένταξη του έργου ανάπλασης της Πλατείας Λασσάνη στο ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και της ένταξης του έργου βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων στο Λιάπειο Αθλητικό Κέντρο στο Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, τη Δευτέρα 8 Απριλίου.

Ανάπλαση της Πλατείας Λασσάνη
Το Φθινόπωρο υπολογίζεται να ξεκινήσει η ανάπλαση της πλατείας Λασσάνη, ένα έργο προϋπολογισμού 2.650.000 ευρώ και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 1,5 έτος, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Κοζάνης, Κώστα Δεσποτίδη. Όπως δήλωσε ο ίδιος, έχουν ήδη προταθεί κάποια σημεία για τη μεταφορά της αφετηρίας των ΚΤΕΛ, καθώς και του σταθμάρχη, κάτι που θα χρειαστεί να γίνει ούτως ή άλλως κατά τη διάρκεια των έργων, με το πιθανότερο σενάριο να είναι εκείνο της μεταφοράς τους κοντά στην Πλατεία 28ης Οκτωβρίου, στη δεύτερη λωρίδα που δημιουργείται στην Παύλου Χαρίση.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη του συγκεκριμένου έργου, ο Λάζαρος Μαλούτας έκανε λόγο για μία “τρομακτική καθυστέρηση”, επισημαίνοντας ότι το έργο βρίσκεται στο ίδιο σημείο με εκείνο στο οποίο βρισκόταν το 2014. «Όντως η καθυστέρηση είναι εξαιρετική, με την έννοια ότι είμαστε ακριβώς 5 χρόνια χωρίς να έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην εξέλιξη. Να θυμίσω ότι την άνοιξη του 2014 η μελέτη ήταν προχωρημένη και ήταν έτοιμη να περάσει από αρχιτεκτονική επιτροπή η λύση που είχε δρομολογηθεί» δήλωσε ο ίδιος.

Η καθυστέρηση είχε προκύψει από το 2011 τόνισε ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, υπενθυμίζοντας ότι το έργο ήταν ενταγμένο στο πρόγραμμα 2007-2013. «Δεν υπάρχει καθυστέρηση 5 χρόνων γιατί έληξε η προηγούμενη προγραμματική περίοδος. Τώρα άνοιξε η πρόσκληση, τώρα είναι έτοιμο, τώρα θα υποβληθεί, τώρα θα δημοπρατηθεί και θα υλοποιηθεί το έργο» εξήγησε ο ίδιος, τονίζοντας ότι “στο παιχνίδι των εντυπώσεων μπορεί να λέει ο καθένας ό, τι φαντάζεται, αλλά η αλήθεια είναι αυτή”.

Αναβάθμιση Λιάπειου Αθλητικού Κέντρου
Για τη δημιουργία ενός “πραγματικά μεγάλου αθλητικού κέντρου” έκανε λόγο ο Κώστας Δεσποτίδης, αναφερόμενος στις εργασίες ανακατασκευής και αναβάθμισης του Λιάπειου Αθλητικού Κέντρου, προϋπολογισμού 825.000 ευρώ. Όσον αφορά στο κολυμβητήριο Κοζάνης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο ίδιος δήλωσε ότι δεν είναι γνωστό το πότε θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, ενώ αναφέρθηκε στο σχηματισμό φακέλου έργου για μία πενηντάρα πισίνα στη θέση αυτού.

Αναίτια μένει κλειστό το κολυμβητήριο στο ΔΑΚ και ταλαιπωρείται η Κολυμβητική Ένωση δήλωσε ο Λάζαρος Μαλούτας. «Η μελέτη του πανεπιστημίου δεν διατύπωνε καμία ένσταση για τη στατικότητα του υφισταμένου κελύφους στο κολυμβητήριο. Οι επιφυλάξεις διατυπώνονταν για την επάρκεια του συστήματος μετά την τοποθέτηση των πάνελ. Άρα, σήμερα, η κολυμβητική δεξαμενή εντελώς αναίτια κάθεται», επισήμανε ο ίδιος.

Απαντώντας στο συγκεκριμένο ισχυρισμό, ο Δήμαρχος εξήγησε ότι το πρόβλημα της στατικότητας υπάρχει, ανεξάρτητα από το αν έχουν τοποθετηθεί πάνελ ή όχι. «Σε καμία περίπτωση δεν παίζουμε με τις ζωές των παιδιών. Όταν ήταν αυτός δήμαρχος ας το έκανε. Εγώ δεν μπορώ να το κάνω, έστω και αν είναι προεκλογική περίοδος» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ πρότεινε σε όποιους έχουν αμφιβολίες να πάνε στις αρμόδιες υπηρεσίες και να ενημερωθούν.

Ε.Σ.