Συνάντηση με τον υπουργό και τον υφυπουργό του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος πραγματοποίησε το μεσημέρι της Δευτέρας 13 Ιανουαρίου ο δήμαρχος Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις γύρω από την απολιγνιτοποίηση αλλά και την χρηματοδότηση που αφορά τον τοπικό πόρο.

“Αισιόδοξο ήταν το κλίμα από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Δουλειά μας είναι να εισπράττουμε το αισιόδοξο κλίμα αλλά να συνεχίσουμε να παρατηρούμε βήμα βήμα τις εξελίξεις, να υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση και την ΕΕ τις υποχρεώσεις τους και να διεκδικούμε για τον τόπο μας το καλύτερο”, ήταν το σχόλιο του δημάρχου μετά το πέρας της συνάντησης.

Για την τηλεθέρμανση των ενεργειακών δήμων έγινε λόγος, μεταξύ άλλων, όπου σημειώθηκε πως η θερμική ενέργεια θα αντικατασταθεί με φυσικό αέριο τονίζοντας την ανάγκη του προγραμματισμού για την έλευσή του. Γι αυτό υπήρξε και σχετική ενημέρωση για τις εξελίξεις από ΔΕΔΔΑ, ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ, αφού το διάστημα των 3,5, ετών όπού θα πάψει να λειτουργεί και η τελευταία λιγνιτική μονάδα, είναι μηδαμινό.

Επιπλέον, ο δήμαρχος ανέφερε πως την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου θα γίνει η πρώτη συνάντηση της διυπουργικής επιτροπής, που συστάθηκε στις 23 Δεκεμβρίου του 2019, με σκοπό τη στοιχειοθέτηση του master plan για τη μεταλιγνιτική εποχή, ενώ επικεφαλής της επιτροπής, του οποίου το όνομα δεν αποκαλύφθηκε, θα είναι κάποιος που γνωρίζει από τη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ. Στοιχεία που δείχνουν πως θα τηρηθεί το εξάμηνο για τα αποτελέσματα του master plan, ενώ ο πρώτος σταθμός της επιτροπής θα είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης για τους πόρους από το ταμείο δίκαιης μετάβασης.

Τέλος, σχετικά με τη χρηματοδότηση αναφέρθηκε πως στα μέσα Γενάρη θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση από την επιτροπή κατανομής για τον τοπικό πόρο, ενώ ξεκαθαρίστηκε πως τα 130 εκατομμύρια ευρώ που είναι υποχρέωση της ΔΕΗ θα δοθούν σταδιακά.

Φ.Μ.