Δημήτρης Ζάκης: Στο θέμα διαχείρισης  της δημόσιας πληροφορίας οκ.Μητούλης είναι επικίνδυνος

Στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας συζητήθηκε το πρόβλημα στατικότητας της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων .Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης ανέφερε ότι  δεν είναι η κατάσταση στο κόκκινο, αλλά οφείλουμε να προστατέψουμε την  πιο όμορφη της Ευρώπης ,η οποία  έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά.Πρότεινε  μάλιστα να ξαναγίνει, αφού θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

«Να ανακουφίσουμε το φαινόμενο με ελαφριού τύπου  ανακουφιστικές εργασίες μετά από έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο  και εξασφάλισης της ελαφριάς βύθισης που παρατηρείται» σημείωσε. Έχουν παρθεί μέτρα κυκλοφορίας και βάρους με όριο  μεικτού φορτίου 50 τόνους, χωρίς συστοιχία φορτηγών.

Οι βυθίσεις (οφθαλμοφανείς) είναι μεγαλύτερες τα τελευταία τέσσερα χρόνια σύμφωνα με τον κ. Στέργιο Μητούληαναπληρωτήκαθηγητήστο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης. Η γέφυρα αυτή έχει την κατασκευή του Μοράντι , της γέφυρας που έπεσε στη Γένοβα και είχε σταματήσει να χρησιμοποιείται γιατί αποδείχθηκε καταστροφική συνέχισε  ο περιφερειάρχης.Με τα υλικά της εποχής μια γέφυρα έχει 70 χρόνια και τώρα με νέα υλικά θα έχει ζωή 120 χρόνια είπε.

«Αυτή είναι και η πρόταση του καθηγητή» τόνισε  ο κ. Κασαπίδης . «Αν η αποκατάσταση κοστίζει το 40% του έργου, καλύτερα είναι να ξαναγίνει. »Η τεχνογνωσία του Μοράντι είναι της ίδιας τεχνογνωσίας με αυτής  της Γένοβας ως προς την προστασία του χάλυβα, έχουμε όμως περισσότερους τένοντες είπε, αλλά χρειάζεται να προστατέψουμε την φέρουσα κατάσταση.

Λίγα για την Ιστορία της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων

Ο κ. Κώστας Αναγνώστου, διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας ανέφερε ότι η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων δόθηκε σε χρήση το 1975. Το 1995 μετά το σεισμό με επίκεντρο το Ρύμνιο, έγινε επιθεώρηση από του υπουργείο χωρίς όμως να υπάρχει κάποια διεπιστευτική πράξη στα χέρια μας. Με το κλείσιμο των Τεμπών το 2010 και την επιβάρυνση της Γέφυρας ζητήθηκε η επιθεώρηση της Γέφυρας από το Υπουργείο ΥΠΕΧΩΔΕ με έγγραφα που στάλθηκαν το 2010 και 2011.

Το 2012 ο κ. Γιώργος Δακής ανάθεσε στον κ. Καραμπίνη και τους κ. Πλέσσα να εξετάσουν την Γέφυρα ,αλλά οι απόψεις τους δεν ήταν ανησυχητικές.Το 2015 και 2016 η υπηρεσία έψαξε όλα τα σχέδια για να δημοπρατηθεί μελέτη αποκατάστασης της φέρουσας ικανότητάς της.Δεν βρέθηκαν όμως στοιχεία για τον οπλισμό της προέντασης ούτε στη ΔΕΗ ούτε στο Υπουργείο ούτε στα αρχεία της Περιφέρειας.Χωρίς σημεία αναφοράς , το πώς σχεδιάστηκε , ποια ήταν τα μέγιστα επιτρεπόμενα φορτία δεν μπορούσε να προχωρήσει κάτι ανέφερε ο κ. Αναγνώστου. Το 2018 ξεκίνησε το Νοέμβριο μια αλληλογραφία με το Υπουργείο. Υπήρξε μια απάντηση στα μέσα Αυγούστου και εστάλη ένα έγγραφο στον Υπουργό κ. Καραμανλή και περιμένουμε μια ανταπόκριση. «Το εθνικό δίκτυο περιουσία του κράτους, εμείς είμαστε συντηρητές»τόνισε.

Θα παρθούν μέτρα για να υποστηρίξουμε τους προβόλους συνέχισε. Υπάρχει μια παραμένουσα παραμόρφωση από τα φορτία στους προβόλους , οι προβολοδομήσεις πρέπει να έχουν καθίσει από τα φορτία που δέχτηκαν εξήγησε ο διευθυντής θεωρώντας λογικές τις επισημάνσεις του κ.Μητούλη.

Δημήτρης Ζάκης: Εγκληματικές και επικίνδυνες οι δηλώσεις του κ.Μητούλη

Λίγο νωρίτερα ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Ζάκης , αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών των Σερβίων  είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για την κατάσταση της Γέφυρας. Ιδιαίτερα επικριτικός στον περιφερειάρχη και τον καθηγητή κ. Μητούλη είπε  «Όταν κατεβαίνετε κ. περιφερειάρχη  στα Σέρβια να είμαστε και εμείς παρόντες .Θα  συνιστούσα  στον καθηγητή να είναι προσεχτικός στις δημόσιες δηλώσεις του .Στο θέμα διαχείρισης  της δημόσιας πληροφορίας θα τον χαρακτήριζα επικίνδυνο.Όλατα συμπεράσματα έγιναν από πρόχειρο οπτικό έλεγχο.Είναι εγκληματικό να συνδέει τη Γέφυρα των Σερβίων με της Γένοβας.  Έχει αρχίσει μεγάλη ζημιά για την περιοχή μας».

Ο Θόδωρος Καρυπίδης, τόνισε ότι από το 2010 άρχισαν οι ενέργειες χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση από το υπουργείο ρωτώντας αν υπήρχε ερώτηση από τον κ. Βελόπουλο στον υπουργό κ. Καραμανλή . Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, επικεφαλής της  ελάσσονος αντιπολίτευσης κατέκρινε τον περιφερειάρχη για την μη ενημέρωση του σώματος, την αλληλογραφία που υπάρχει με το αρμόδιο υπουργείο, χωρίς πρόταση από την αρμόδια διεύθυνση, συμμετοχή από το ΤΕΕ και την Τεχνική Υπηρεσία.

Ο Ηλίας Κάτανας τόνισε ότι μια ολόκληρη κοινωνία είναι σε πανικό από τον τρόπο διαχείρισης του θέματος από την Περιφέρεια. Αυτή η φημολογία έχει αντίκτυπο στο χειμερινό τουρισμό  είπε αναφέροντας επίσης ότι αν η γέφυρα βυθίζεται 1% κάθε χρόνο, τότε πρέπει να την κλείσουμε .Η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος κρύβει άλλες σκοπιμότητες συμφώνησε ο κ.Χαστάς.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

 

«Μόνιμες κατακόρυφες μετακινήσεις του οδοστρώματος στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων – «Άμεσες ενέργειες για τη στατική της ακεραιότητα»