Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας επισκέφτηκε το πρωί της Παρασκευής 19 Ιουνίου ο κ. Κώστας Μουσουρούλης, πρόεδρος της Συντονιστικής επιτροπής της Δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, στα πλαίσια των επισκέψεων του με φορείς των περιοχών που αναμένεται να πληγούν από την απολιγνιτοποίηση, και οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδα.

Σε συνάντηση που πραγματοποίησε με τη σύγκλητο του Παν/μιου ο κ. Μουσουσρούλης έκανε λόγο για έξι άξονες που θα έχει το πρόγραμμα που σχεδιάζεται για την απολιγνιτοποίηση που προκύπτουν και από τα χαρακτηριστικά της περιφέρειας, το “κάτω μέρος του παγόβουνου”, αλλά και εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις του χρηματοδοτικού εργαλείου από την Ευρώπη, του “ταμείου δίκαιης μετάβασης”. Έμφαση θα δοθεί στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη, τόνισε ο κ. Μουσουρούλης. 2, 46 δισεκατομμύρια ευρώ είναι τα χρήματα των επιχορηγήσεων που αφορούν την Κοζάνη, τη Φλώρινα, τη Μεγαλόπολη, και ένα μικρό  κομμάτι των νησιών που χρησιμοποιεί το λιγνίτη με την προοπτική ένα ικανοποιητικό ποσοστό, χωρίς ακόμα να μπορεί να προσδιορίσει το πόσο, να δοθεί προς την κατεύθυνση αυτή με σκοπό να εξασφαλισθεί “εισόδημα και απασχόληση”.

Ως ένα “εδαφικό σχέδιο” εκλαμβάνεται αυτό που θα αφορά την Κοζάνη και τη Φλωρίνα και θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπλήρωσε, τονίζοντας πως θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί το παραγωγικό μοντέλο της περιφέρειας. “Ο σχεδιασμός δεν θα γίνει από την Αθήνα. Κάθε σχέδιο η τοπική κοινωνία θα πρέπει να το θεωρεί ιδιοκτησία της” και γι αυτό θα είναι σε συνεχή επικοινωνία με την περιοχή, ανέφερε, σχολιάζοντας παράλληλα και το γεγονός πως πολλοί νέοι άνθρωποι του κατέθεσαν προτάσεις τους προκειμένου να δείξει την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας.  Ενώ σημείωσε πως δεν είναι μία βίαιη κατάσταση αφού από το 2010 είναι γνωστή.

Σημασία έχει “τι θα κανουμε” και “όχι ποιος θα πάρει τα χρήματα” και αν η ακαδημαική κοινότητα είναι αυτή που έχει σχέδιο θα έχει και την ανάλογη στήριξη, ανέφερε, σε μία προσπάθεια να δηλώσει πως  η διεκδίκηση ανταγωνιστικών προγραμμάτων είναι εξίσου σημαντική με τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων.

Παράλληλα, έκανε λόγο για τη “Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης” που αρχίζει και περνά σιγά σιγά στα Υπουργεία ώστε να υπάρξει μία ευνοοική μεταχείριση σε διάφορα θέματα στις περιοχές που θα υποστούν τη βίαιη απολιγνιτοποίηση. Κάτι που συνέβη με το “Πράσινο ταμείο” ‘ή στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ” που ζητήθηκαν επιπλέον κίνητρα.

Τέλος, έκανε λόγο για τη συμβολή που θα μπορούσε να έχει το Παν/μιο για την εκπόνηση μελετών έργων των Δήμων για τη δίκαιη μετάβαση. Πριν το τέλος Ιουνίου έχει εγκριθεί ήδη από το Διοικητικό συμβούλιο του Πράσινου ταμείου μία δράση με διάφορα προγράμματα που το ένα αφορά την κυκλική οικονομία και το άλλο την αειφόρο ενέργεια και το κλίμα. Κάθε δήμος  θα πάρει χρηματοδότηση να κάνει ένα σχέδιο δράσης και η οποία ανέρχεται συγκεκριμένα για το Δήμο Κοζάνης στα 1, 5  εκατομμύρια ευρώ. Προτάση του κ. Μουσουρούλη ήταν να δοθεί για την εκπόνηση μελετών ωρίμανσης των έργων για τη δίκαιη μετάβαση το συγκεκριμένο ποσό όπως και η αξιοποίηση του Παν/μίου Δυτ. Μακεδονίας για την πραγμάτωση τους,  καθώς η επιλεξιμότητα αρχίζει την 01/01/2021 και “σήμερα έχουμε μηδέν μελέτες”.

Φ.Μ.