ΒΡΟΧΕΣ, ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΤΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

– Τι λέει στο ράδιοΛόγος ο προϊστάμενος Πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Φθινοπωρινό είναι το σκηνικό του καιρού και όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει έτσι μέχρι και το τέλος της εβδομάδας. Στη Δυτική Μακεδονία η εβδομάδα ξεκίνησε με βροχές και αρκετό κρύο, ενώ μάλιστα βρίσκεται σε ισχύ ένα έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, που αναφέρεται σε έντονες βροχές και καταιγίδες για αρκετές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Δυτικής Μακεδονίας.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο   Πρόδρομος Ασλανίδης, προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο καιρός θα παραμείνει άστατος καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας . Χαρακτηριστικά, τόνισε πως: “Βρίσκεται σε εξέλιξη  έκτακτο δελτίο καιρού που εξέδωσε η μετεωρολογική υπηρεσία , για βροχές και καταιγίδες. Ήδη από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας βρέχει στη Δυτική Μακεδονία, στο βόρειο τμήμα, κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ κάνει αναφορά για βροχοπτώσεις, τοπικά έντονες. Για τη Δυτική Μακεδονία προβλέπονται βροχοπτώσεις σταδιακά έντονες για το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας θα περιοριστούν και θα σταματήσουν.  Τα φαινόμενα θα παραμείνουν τοπικά έντονα με βροχές κατά διαστήματα”.
Για την Τρίτη προβλέπεται εξασθένιση φαινομένων με την πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικές βροχές αργά το απόγευμα. Την Τετάρτη θα βελτιωθεί πρόσκαιρα ο καιρός, ενώ την Πέμπτη – Παρασκευή θα συνεχιστεί ο άστατος καιρός με βροχές, καταιγίδες και πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα, λόγω των ενισχυμένων βόρειων ανέμων η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει για τη Δευτέρα τους 16 – 17 βαθμούς κελσίου , ενώ η ελάχιστη τιμή θα είναι κοντά στους 10 βαθμούς και στα ορεινά πιο κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου. Για την Τετάρτη θα υπάρξει άνοδος της θερμοκρασίας, μέχρι και 20 – 22 βαθμούς (σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα), ενώ οι ελάχιστες θα κυμαίνονται κοντά στους 10 βαθμούς Κελσίου.  Από την Πέμπτη και οι θερμοκρασίες που θα  σημειωθοούν  δεν θα ξεπεράσουν τους 16 με 17 βαθμούς Κελσίου , σε ό,τι αφορά τις μέγιστες τιμές, ενώ οι ελάχιστες δεν θα ξεπεράσουν τις 10 βαθμούς. Συνεχίζεται ο άστατος καιρός, βροχές και καταιγίδες στη Δυτική Μακεδονία.

Ανομβρία τον Σεπτέμβριο

Ωστόσο, σύμφωνα  με τα δεδομένα και με βάση τις προηγούμενες χρονιές, παρατηρείται μια ανομβρία , ενώ πέρυσι π.χ. στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη παρατηρήθηκαν έντονες βροχοπτώσεις και πλημμυρικά προβλήματα στην Κοζάνη και τη Δυτική Μακεδονία, ενώ φέτος ο Σεπτέμβριο έβρεξε λίγο. “Ας ελπίσουμε ότι θα ξεπεράσει τα 10 – 12 χιλιοστά βροχής για να υπάρχει το απαραίτητο νερό που θα πρέπει να πέσει για τα επιφανειακά νερά και τον υδροφόρο ορίζοντα. Οι βροχοπτώσεις θα ενισχυθούνε και ας το ελπίσουμε για να έχουμε το αποτέλεσμα που πρέπει”, κατέληξε ο ίδιος.
Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν με άστατο καιρό μέχρι το τέλος της εβδομάδας, χωρίς να αναμένεται, ωστόσο κάποιο ακραίο φαινόμενο.

 

Β.Σ.