Συζήτηση με θέμα “Κοζάνη, η επόμενη μέρα, προβλήματα, προκλήσεις και ευκαιρίες” πραγματοποιήθηκε στο αίθριο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης. Η Άννα Διαμαντοπούλου έδωσε μεγάλη σημασία στην έννοια της συμμετοχής για να υπάρχει ουσιαστική διαβούλευση με την κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία να είναι στα χειρότερά της .Όπως ανέφερε κανείς δεν φρόντισε για την ενεργειακή επάρκεια , για ένα σχέδιο σε συνεργασία με του τοπικούς φορείς, μια χρηματοδότηση με συγκεκριμένη ροή , με τις επιχειρήσεις να κλείνουν και τους νέους να φεύγουν .Ζήτησε να επιμηκυνθεί η λειτουργία της μονάδας Πτολεμαΐδας 5, να υπάρχουν όροι για τις ΑΠΕ , να δοθεί στην περιοχή κατά προτεραιότητα η δυνατότητα υποδομών όπως ο σιδηρόδρομος , τα αρδευτικά και να λυθεί το θέμα της ιδιοκτησίας γιατί η γη είναι μπλοκαρισμένη από τη ΔΕΗ .Πρέπει να έχεις λύσεις για την ενεργειακή σου επάρκεια όταν κλείνεις εντελώς τις λιγνιτικές μονάδες .Έκλεισε λέγοντας ότι αυτή η μετάβαση έγινε χωρίς καμιά προετοιμασία.
Ο Λάζαρος Μαλούτας με τη σειρά του τόνισε ότι αυτό που περνά η Κοζάνης το πέρασαν πολλές ευρωπαϊκές πόλεις , αλλά εκεί πήραν πρωτοβουλίες και δράσεις .Ως τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να εστιάσουμε στις τοπικές αναπλάσεις και τον πολιτισμό .
Συμμετείχαν ο Νίκος Ντάβος από το cluster βιοοικονομίας και περιβάλλοντος και η Μαλαματή Λούτα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Ι.Π.



















