«Ήμουν φοιτητής στο Τ.Ε.Ι Γεωπονίας της Άρτας και στον τέταρτο χρόνο σπουδών μού πρότειναν να αναβαθμίσω το πτυχίο μου. Τελικά, τα έχασα όλα» λέει στην «Κ» ο Χρήστος Δημητριάδης. Ο 25χρονος έκανε το 2018 χρήση μιας διάταξης, σύμφωνα με την οποία οι αριστούχοι φοιτητές των πρώην Τ.Ε.Ι Γεωπονίας, τα οποία εκείνη τη χρονιά μετασχηματίστηκαν σε Α.Ε.Ι, με έναν ακόμα χρόνο φοίτησης θα μπορούσαν να έχουν πια στα χέρια τους πτυχίο ανώτατου ιδρύματος.

Με το «αναβαθμισμένο» πτυχίο στα χέρια του, πριν από δύο χρόνια ο Χρήστος επέστρεψε στο χωριό του, τη Διποταμία Καστοριάς, 800 μέτρα από τα σύνορα με την Αλβανία, για να ανοίξει ένα κατάστημα που θα πουλούσε λιπάσματα, φυτοφάρμακα και σπόρους.

Όταν όμως απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να εκδώσει την απαραίτητη άδεια, έπεσε -όπως λέει χαρακτηριστικά- πάνω σε τοίχο. «Όλοι μού απαντούσαν πως το συγκεκριμένο πτυχίο, δεν “δίνει” επαγγελματικά δικαιώματα» σημειώνει ο ίδιος και εξηγεί ότι τελικά αναγκάστηκε να ανοίξει ένα κατάστημα λιανικής, το οποίο εμπορεύεται τροφές για ζώα αλλά και όσα γεωργικά προϊόντα επιτρέπονται σε κάποιον που δεν διαθέτει αναγνωρισμένο πτυχίο γεωπονίας.

Λίγο νωρίτερα, ο Χρήστος είχε φτάσει μέχρι το σημείο να απευθυνθεί στη γραμματεία του πανεπιστημίου και να ζητήσει να του δώσουν… πίσω το πτυχίο του Τ.Ε.Ι. Ήταν έτοιμος να «αποποιηθεί» το πανεπιστημιακό πτυχίο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα, για τα οποία σπούδασε επί πέντε χρόνια. Όταν προσπάθησε δε, να εργαστεί στο δημόσιο, σε προκηρυχθείσες θέσεις γεωπόνων, έπεσε πάλι στον ίδιο τοίχο, για τους ίδιους λόγους.

Ο Χρήστος λέει τώρα, με παράπονο, πως ο ίδιος και η οικογένειά του έδωσαν αγώνα για να σπουδάσει: «Έκανα δύο δουλειές όταν ήμουν φοιτητής στην Άρτα και έμενα στη φοιτητική εστία. Οι δύο αδερφές μου σπούδαζαν την ίδια περίοδο. Οι κάτοικοι στο χωριό μου, τη Διποταμία, είμαστε 200 όλοι κι όλοι. Είκοσι νέα παιδιά μένουμε στην περιοχή και κοιτάνε να μάς διώξουν και εμάς. Όλοι οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό. Τα χωριά ερήμωσαν».

«Η τροπολογία δεν λύνει το πρόβλημα»
O λόγος που οι απόφοιτοι των εν λόγω τμημάτων Γεωπονίας, σε επτά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, πηγαίνει πίσω στο 2018, όταν και όλα τα τμήματα Γεωπονίας σε Τ.Ε.Ι, αναβαθμίστηκαν μέσα σε δύο χρόνια σε Α.Ε.Ι, με νέο πρόγραμμα σπουδών.

Έτσι, προέκυψαν 13 τμήματα πενταετούς φοίτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις των Νόμων 4559/2018 (Α’ 142), 4589/2019 (Α’13) και 4610/2019 (Α’70). Αυτό που δεν έχει ωστόσο ρυθμιστεί μέχρι σήμερα, είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών των αποφοίτων. Έτσι, οι ίδιοι δεν έχουν ως τώρα πρόσβαση στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε διαγωνισμούς του δημοσίου αλλά και στην αγορά εργασίας του κλάδου τους συνολικά.

Καθώς η πρώτη μαζική έξοδος φοιτητών από τα παραπάνω τμήματα αναμένεται την επόμενη χρονιά, το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους έχει μπει εμφαντικά τις τελευταίες ημέρες στη δημόσια συζήτηση. Η κατάσταση απασχολεί πια έντονα καθηγητές και φοιτητές και στα επτά πανεπιστήμια που φιλοξενούν τα εν λόγω τμήματα – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Πατρών, Πελοποννήσου, Ελληνικού Μεσογειακού, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και Δυτικής Μακεδονίας.

Οι έντονες διαμαρτυρίες φοιτητών και καθηγητών, οδήγησαν στο να συμπεριληφθεί, πριν από λίγες ημέρες, στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – ΔΗΜΗΤΡΑ, από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το άρθρο 126, το οποίο επιχειρεί να ρυθμίσει το πρόβλημα. Το νομοσχέδιο συζητείται σήμερα και αύριο στη Βουλή. Όμως, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι θεωρούν πως η τροπολογία δεν λύνει το πρόβλημα επί της ουσίας, ούτε και δίνει μια σαφή απάντηση στο πότε θα έρθουν αυτές οι αλλαγές.

Πηγή: kathimerini.gr