Η στροφή των δυο οίκων μόδας “Yves Saint Laurent και Brioni”, στην τεχνητή γούνα που απειλεί την ελληνική γουνοποιία αποτελεί ένα ομολογουμένως δυσάρεστο γεγονός για την ακριτική μας περιοχή καθώς ήταν ο μόνος οικονομικός μοχλός ανάπτυξης που τα τελευταία χρόνια πνέει τα λοίσθια.

Όμως αν θέλουμε να λέμε τα σύκα-σύκα θα πρέπει να παραδεχθούμε πως η Γούνα υπήρξε ευχή και κατάρα για αυτή την πόλη.

Όσο έβγαζε εύκολα λεφτά, δεν ενδιαφέρθηκε κανείς ποτέ για τίποτε παραπέρα, για κάτι περισσότερο. Ζούσε μόνον το Σήμερα με την πεποίθηση μιας παγιωμένης πραγματικότητας. Πίστευε πως το ποτάμι θα κατεβάζει κάθε μέρα ξύλα.

Ακόμα και στα μεγάλα της σκοντάματα το παγιωμένο μότο όλων των Καστοριανών γουνεμπόρων και γουνεργατών ήταν ένα:«Η γούνα αρρωσταίνει μα ποτέ δεν πεθαίνει». Κι έτσι, δίχως καν να το καταλάβουμε, τελείως ανέτοιμοι κι απροετοίμαστοι, φτάσαμε στην πιο τραγική κατάσταση που βιώνει η γουνοποία.

Η απαισιοδοξία είναι έκδηλη πλέον σε δηλώσεις επιχειρηματιών και φορέων και πολλοί εκφράζουν τους φόβους για τον κλάδο εάν η κατάσταση συνεχιστεί.

Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για ατέρμονες συσκέψεις και αυτονόητες διαπιστώσεις αλλά για άμεση δράση, έτσι ώστε όχι απλά να”, αλλά να δημιουργηθεί η βέλτιστη εικόνα για τον τόπο μας και φυσικά για την γουνοποιία.

Επιβάλλεται όλοι μαζί οι φορείς αλλά και οι γουνοοιοί να πράξουν τα αδύνατα δυνατά να στηρίξουν τις προσδοκίες όλων των γουνοποιών και φυσικά και της κοινωνίας σε μια κρίσιμη περίοδο λόγω τις οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας και τις δύσκολες καταστάσεις που περνά ο γουνοποιητικός κλάδος.

Οψόμεθα να ανακάμψει ο κλάδος και να έρθει η ελπίδα που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή μας.

Γράφει η Δώρα Κωτσοπούλου
Πηγή: kastoria365.gr