«Καλλιόπη Βέττα: Μεγάλη ανασφάλεια και εύλογα ερωτήματα για το μέλλον της τηλεθέρμανσης. Μόνη αισιόδοξη έκβαση, η δέσμευση της Υπουργού στο αίτημά μου για τα εξαιρούμενα έργα των ενεργειακών κοινοτήτων και των μικρών επενδυτών στις λιγνιτικές περιοχές – Ομιλία στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου»

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, ρυθμίσεις για το διάδοχο σχήμα της τηλεθέρμανσης.

Η κ. Βέττα τόνισε αρχικά ότι και αυτό το νομοσχέδιο, κατατίθεται χωρίς επαρκή διαβούλευση, περιλαμβάνει ετερόκλητες διατάξεις και δεν δίνει ουσιαστικές λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα, όπως η διαχείριση των υδάτων, οι ενεργειακές κοινότητες και οι μικροί παραγωγοί και βέβαια, την απίστευτη καθυστέρηση με το Ειδικό Χωροταξικό για τις Α.Π.Ε., η έλλειψη του οποίου ναρκοθετεί το περιβάλλον, τις παραγωγικές δραστηριότητες και τις προοπτικές ολόκληρων περιφερειών όπως, εν προκειμένω, η Δυτική Μακεδονία.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι με τις νέες ρυθμίσεις καταργούνται οι σταθερές τιμές και οι προθεσμίες για τα εξαιρούμενα έργα των ενεργειακών κοινοτήτων και των μικρών επενδυτών, που μέχρι τώρα είχαν οι περιοχές απολιγνιτοποίησης, με αποτέλεσμα  να οδηγούνται σε απόλυτο αδιέξοδο.

Έπειτα, αναφέρθηκε στο ζήτημα των τηλεθερμάνσεων, όπου επεσήμανε ότι είναι ανάγκη να ακουστούν οι απόψεις της Δυτικής Μακεδονίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι η κ. Βέττα  πρότεινε στο Προεδρείο της Επιτροπής να καλεστούν στην συνεδρίαση για την ακρόαση φορέων και οι 3 Δημοτικές επιχειρήσεις, της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου, αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία, απέκλεισε τις δύο τελευταίες.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα βασικά αιτήματα των δημοτικών επιχειρήσεων της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, για:

  • Παράταση της διάρκειας ισχύος της λειτουργικής ενίσχυσης- της «ταρίφας»- από τα 10 στα 15 έτη.
  • Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της ενίσχυσης, καθώς με τις σημερινές προβλέψεις θα υπάρχει πολύ χαμηλή επιδότηση της τιμής για τους καταναλωτές, γεγονός που θα αυξήσει δραματικά το κόστος της θέρμανσης
  • Τροποποίηση της πρόβλεψης για ένταξη του νέου συστήματος τηλεθέρμανσης σε ανοιχτό ανταγωνισμό, χωρίς προτεραιότητα, μετά την δεκαετία
  • Επιμήκυνση θερμαντικής περιόδου από 1η Οκτωβρίου ως τις 31 Μαΐου
  • Μείωση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών CO2 μέσω αλλαγής του υπολογισμού.
  • Εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι είναι εξόχως ανησυχητικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά, καμία ενημέρωση για την Πτολεμαΐδα V, ενώ επεσήμανε ότι: «Πρέπει να λήξει άμεσα και χωρίς αστερίσκους η ανασφάλεια των πολιτών. Να σταματήσουν οριστικά τα μεγάλα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της τηλεθέρμανσης, το κόστος, τους διαγωνισμούς, τις συνδέσεις, τις υποδομές, τον σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση..»

Ωστόσο, από την παρέμβαση της κ. Βέττα, προέκυψε απάντηση της Υφυπουργού κ. Σδούκου, η οποία δεσμεύτηκε ότι τα εξαιρούμενα έργα για τις λιγνιτικές περιοχές θα αντιμετωπιστούν με διαφορετικό καθεστώς, θα πάρουν μια παράταση, και δεν θα ισχύει για αυτά η διαδικασία να μπαίνουν σε διαγωνισμούς.

Η συγκεκριμένη δέσμευση, ωστόσο, μένει να πραγματοποιηθεί, καθώς η κυβέρνηση έχει αποδείξει διαχρονικά ότι πλειοδοτεί σε υποσχέσεις και υστερεί δραματικά στην υλοποίησή τους.