Συνάντηση με αγρότες στα Κομνηνά, το Μεσόβουνο και τους Πύργους και κατάθεση ερώτησης

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα επισκέφθηκε τα Κομνηνά, το Μεσόβουνο και τους Πύργους, όπου συναντήθηκε με αγρότες, μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου και του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας.

Η συνάντηση με τους αγρότες της περιοχής έγινε με αφορμή την σχεδόν ολοσχερή καταστροφή που υπέστησαν οι δενδροκαλλιέργειες της περιοχής. Ειδικότερα, ως γνωστόν, σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές στα κεράσια, τα μήλα και τα αμύγδαλα, καθώς λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων – με υψηλές θερμοκρασίες, σκόνη κα έντονους ανέμους – καταστράφηκαν οι όψιμες καλλιέργειες, ενώ επλήγησαν και οι πρόωρες από έντονες βροχοπτώσεις.

Όπως αναφέρθηκε, η επικοινωνία με τον ΕΛ.Γ.Α. δημιούργησε μεγάλη απόγνωση στους αγρότες και ανέδειξε τα κενά και τις ελλείψεις του κανονισμού καθώς δεν προβλέπονται αποζημιώσεις για τις όψιμες καλλιέργειες για ζημιές από τους συγκεκριμένους λόγους. Η αγωνία είναι μεγάλη, καθώς υπάρχουν πολλές οικογένειες και νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης καθώς ζουν αποκλειστικά από τις καλλιέργειες.

Ως εκ τούτου, όπως σημείωσε και η Βουλευτής, είναι απαραίτητο να αξιοποιηθούν όλα τα δυνατά χρηματοδοτικά και θεσμικά εργαλεία, ώστε οι αγρότες να αποζημιωθούν στο ακέραιο και άμεσα.

Παράλληλα τόνισε ότι σε μία περιοχή με έντονο το νεανικό και αγροτικό στοιχείο, η Πολιτεία πρέπει να δείξει γρήγορα αντανακλαστικά ώστε να ενισχύσει, μια Περιφέρεια που πλήττεται ευρύτερα από την ανεργία και την ερημοποίηση.Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι ζημίες που μπορούν να ενταχθούν στον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. πρέπει να καταγραφούν τάχιστα και να αποζημιωθούν σύμφωνα με την διαδικασία, ενώ τόνισε ότι η αναθεώρηση και η επικαιροποίηση του κανονισμού πρέπει να γίνει άμεσα ώστε να συμπεριλάβει αποζημιώσεις από καταστροφές λόγω της κλιματικής κρίσης.Τέλος, όπως είχε δεσμευθεί στους αγρότες, κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Σε απόγνωση οι δενδροκαλλιεργητές της Π.Ε. Κοζάνης λόγω των εκτεταμένων καταστροφών στις καλλιέργειές τους»

Στην ερώτηση, η οποία επισυνάπτεται, τίθενται τα κάτωθι ζητήματα προς τον Υπουργό:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να αποζημιωθούν πλήρως, άμεσα και στο ακέραιο οι δενδροκαλλιεργητές της Π.Ε. Κοζάνης που υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων;
Πότε θα ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α., ώστε να συμπεριλαμβάνει αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκύπτουν από την κλιματική κρίση;

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Θέμα: «Σε απόγνωση οι δενδροκαλλιεργητές της Π.Ε. Κοζάνης λόγω των εκτεταμένων καταστροφών στις καλλιέργειές τους»

Οι δενδροκαλλιεργητές της Εορδαίας στην Π.Ε. Κοζάνης, ειδικά στον άξονα – Κομνηνών – Μεσόβουνου – Πύργων, αλλά και των παρακείμενων περιοχών, βρίσκονται για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια σε απόγνωση, καθώς έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές στην παραγωγή τους.

Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί κερασιών, μήλων και αμύγδαλων είναι αντιμέτωποι με πρωτοφανείς καταστροφές λόγω των καιρικών συνθηκών, καθώς οι υψηλότατες για την εποχή θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την έντονη σκόνη και τους ανέμους που υπήρχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, οδήγησαν σε ολοκληρωτική καρπόπτωση, ειδικά στις όψιμες καλλιέργειες οι οποίες δεν είχαν ακόμη καρποφορήσει.

Σε καλλιέργειες, όπως τα όψιμα κεράσια και τα αμύγδαλα, το ποσοστό της καταστροφής αγγίζει το 80% – 100%, ενώ εξίσου υψηλά είναι τα ποσοστά και σε υπόλοιπες παραγωγές.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής έχουν υποβάλλει υπομνήματα και αναφορές προς τον ΕΛ.Γ.Α., αλλά και όλες τις αρμόδιες αρχές ζητώντας την αποκατάσταση των οικονομικών ζημιών που έχουν υποστεί. Ωστόσο, παρά τις δυσθεώρητες καταστροφές, ο κανονισμός του ΕΛ.Γ.Α., ο οποίος δεν έχει επικαιροποιηθεί, δεν καλύπτει τις προαναφερθείσες ζημιές στις όψιμες καλλιέργειες, γεγονός που εκτός των άλλων, επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για άμεση αλλαγή του ώστε να συμπεριλαμβάνει και τις καταστροφές που πλέον εμφανίζονται -ελέω της κλιματικής κρίσης- σε ετήσια βάση.

Το γεγονός της μη κάλυψης των ζημιών, δημιουργεί ανυπολόγιστο βάρος στους αγρότες της περιοχής. Αν προστεθεί, δε, το αυξημένο κόστος παραγωγής, μεταφοράς, αποθήκευσης, ενέργειας των τελευταίων ετών μαζί με τις πάγιες θεσμικές, διοικητικές και φορολογικές υποχρεώσεις των αγροτών, γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση για τους καλλιεργητές της Π.Ε. Κοζάνης είναι πλέον δραματική.

Οπότε, είναι επιτακτική η ανάγκη για αξιοποίηση όλων των εργαλείων, εθνικών και διεθνών, ώστε με την άμεση καταγραφή, εκτίμηση και αποζημίωση των παραγωγών, να υπάρξει λύση του προβλήματος.

Τέλος, πρέπει να επισπευστούν οι ενέργειες εκ μέρους του ΕΛ.Γ.Α. για αυτοψία, καταγραφή και αποζημίωση στις πρόωρες καλλιέργειες, οι καταστροφές των οποίων εντάσσονται στις προβλεπόμενες αποζημιώσεις του κανονισμού, καθώς η ταχύτατη διεκπεραίωση των αιτημάτων είναι απαραίτητη συνθήκη για την επιβίωση των παραγωγών.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι στον συγκεκριμένο κάμπο, εργάζονται πολλοί αγρότες –νέοι, μάλιστα ως επί το πλείστον- που με τον κύκλο εργασιών τους, αυξάνουν αφενός τον παραγόμενο πλούτο της περιοχής με τα υψηλής ποιότητας προϊόντα τους και, αφετέρου, δίνουν διέξοδο εργασίας σε εκατοντάδες πολίτες που δοκιμάζονται από την βίαιη απολιγνιτοποίηση στην Δυτική Μακεδονία.

Επειδή οι δενδροκαλλιεργητές της Π.Ε. Κοζάνης και των παρακειμένων περιοχών, υφίστανται, για μια ακόμη φορά τεράστιες ζημιές στην παραγωγή τους

Επειδή η αγροτική παραγωγή της περιοχής δίνει διέξοδο σε εκατοντάδες πολίτες που, ειδάλλως, λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης θα είχαν εγκαταλείψει την Π.Ε. Κοζάνης

Επειδή ο κανονισμός του ΕΛ.Γ.Α. είναι ανεπίκαιρος και δεν συμπεριλαμβάνει καταστροφές που πλέον, συμβαίνουν σχεδόν σε ετήσια βάση

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να αποζημιωθούν πλήρως, άμεσα και στο ακέραιο οι δενδροκαλλιεργητές της Π.Ε. Κοζάνης που υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων;
2. Πότε θα ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α., ώστε να συμπεριλαμβάνει αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκύπτουν από την κλιματική κρίση;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Βέττα Καλλιόπη

Κόκκαλης Βασίλης