Νίκος Μπουκουβάλας: Ένα πολύτιμο απόκτημα για την ιστορία των Σερβίων ,  μια περιγραφή του τόπου μας το 1855 σε δέκα πυκνογραμμένες σελίδες ελληνικής μετάφρασης το 1912 !

To τεύχος 8ο του περιοδικού ΜΕΛΕΤΗ εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 1912 , όταν ακριβώς απελευθερώθηκαν τα Σέρβια και περιέχει μετάφραση του κειμένου ” Τα Σέρβια και η στενοπορία των ” του Léon Alexandre Heuzey (1831 – 1922) .
———————————————————————-
Με το γραπτό του Εζέ έχουμε συμπλήρωση και διαύγαση ως εξής για 13-14 χρόνια της πόλης μας :

# 1846 Αναλυτική απογραφή της πόλης των Σερβίων : Χριστιανοί Έλληνες / Μουσουλμάνοι σε ανάλογία 1/3 στα νοικοκυριά , όμως αντιστρόφως 3/1 στα εμπορικά επαγγέλματα και καταστήματα .

# 1855 Heuzey , γράφει όταν φεύγει απ τα Σέρβια προς την Ελασσόνα το εξής τιμητικό για του Σερβιώτες :
” Εύρον επιζώντα τον παλαιόν πληθυσμόν , υπόδουλον μεν … αφοπλισθέντα και δεκατισθέντα μετά την εσχάτην προσπάθεια αντιστάσεως , αλλά κατορθούντα ακόμη υπό την προστασία των αρχαίων δημοτικών του παραδόσεων να κυβερνάται καλλίτερον , να είναι μάλλον ανεπτυγμένος και μάλλον φιλόπονος των κυρίων του ( Ν.ΜΠ . μουσουλμάνων ) και μάλιστα πλουσιώτερος αυτών πράγματι , διότι μόνο αυτός γινώσκει να παράγη τον πλούτον “.

# 1859 Το Νεοχώρι ( Νιχώρι ) του Τιτάριου όρους ΝΔ των Σερβίων , εγκαταλείπεται οριστικά μετά από κατ επανάληψη βίαιη επίθεση Τουρκαλβανών ( μουσουλμάνων Αλβανών ) , με βιασμούς και αρπαγές κοριτσιών. Οι πιο πολλοί εγκαταστάθηκαν στα Σέρβια , οι Μπουκουβαλαίοι ήταν εξ αυτών . Η εθιμική τακτική των Οθωμανών τους όρισε τότε το Ισνάφι , την συνοικία των Βλαχολιβαδιωτών στα Σέρβια , πάνω απ το Ταχυδρομείο σήμερα , ως τόπο εγκατάστασης . Υπήρχαν συγγένειες και συμπεθεριά . Οι Νεοχωρίτες γίνονται αμέσως άνθρωποι της αγοράς και τα Σέρβια προοδεύουν . Ενισχύουν δραστικά την πόλη σε χριστιανικό πληθυσμό , όσο και το εμπόριο της .
——————————————————————–
Ο Heuzey υπήρξε πρωτοπόρος Γάλλος αρχαιολόγος και ιστορικός . Το 1855 ( 24 χρονών ) περιηγήθηκε όλη την Μακεδονία ψάχνοντας ίχνη των αρχαίων ρωμαϊκών μαχών . Tα αποτελέσματα της περιήγησης / έρευνας του έγραψε στο έργο του ” Το όρος Όλυμπος και η Ακαρνανία ” , έκδοση 1860 , Παρίσι .

Από εδώ προέρχεται το κεφάλαιο για τα Σέρβια , τα οποία επισκέφτηκε και διέμεινε για ορισμένες ημέρες το 1855 .

Διενήργησε αρχαιολογικές ανασκαφές στη Βεργίνα το 1861 ( 30 χρονών ) και πρώτος υποστήριξε – με δεδομένα – ότι αυτή είναι η θέση των Αιγών, πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού μακεδονικού βασιλείου.

Διετέλεσε καθηγητής στην École nationale supérieure des beaux-arts de Paris και στην École du Louvre.

Από το 1900 έως το 1915 ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Πρωσσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Αν έχεις φίλους ωραίους παλαιοπώλες συμβαίνουν αυτά !