ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΒΟΪΟΥ ΜΕ 50 ΧΩΡΙΑ

Θεσπίζεται ο θεσμός του Ειδικού Αστυνόμου στο Τσοτύλι, με το δημοτικό συμβούλιο Βοϊου να δίνει το “πράσινο φως” για την σύσταση του θεσμού στην περιοχή. Πρόκειται για μια απόφαση που θα προωθηθεί στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, απ’ όπου και θα έρθει η τελική εντολή για τη λειτουργία του αστυνόμου στην περιοχή.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιολόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο δήμαρχος Βοϊου Δημήτρης Λαμπρόπουλος: “Η θέσπιση του τοπικού αστυνόμου , μετά από απόφαση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι σε περιοχές όπου δεν υπάρχει αστυνομικό τμήμα. Μας δίνει, λοιπόν,  το αρχηγείο της ΕΛΑΣ τη δυνατότητα να πάρουμε αστυνομικό, έναν τοπικό αστυνομικό, που θα εξυπηρετεί τους πολίτες του Τσοτυλίου και των γύρω χωριών. Στόχος είναι οι πολίτες όταν θα έχουν κάποιο πρόβλημα να μην χρειάζεται να κατεβαίνουν Νεάπολη, αλλά να τους συμβουλεύει, να επιλύει επί τόπου προβλήματα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Είναι μια μεγάλη περιοχή που καλύπτει 50 χωριά του Βοϊου και σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο τοπικός αστυνόμος θα λειτουργεί τις ώρες από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα , με τη δημοτική αρχή να ζητάει και επιπλέον ώρες για τα Σάββατα, όπου γίνεται το παζάρι στο Τσοτύλι και αρκετός κόσμος κατεβαίνει από τα χωριά.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Βοϊου θα σταλεί στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ  για την έγκριση, ωστόσο όπως παραδέχεται ο κ. Λαμπρόπουλος “δεν πρόκειται για έναν θεσμό που μας βοηθάει στο 100% των αναγκών μας, αλλά θα μας βοηθήσει κάπως. Θα είναι κάθε μέρα εκεί και θα βοηθήσει τους κατοίκους στα θέματα που θα προκύπτουν.

Ερωτηθείς αν υπάρχει όξυνση της εγκληματικότητας στο Βόιο, ο δήμαρχος απάντησε πως όχι, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φύγουν οι συνοριοφύλακες από την περιοχή. Στόχος της δημοτικής αρχής Βοϊου, σε κάθε περίπτωση, είναι να παραμείνουν τα αστυνομικό τμήματα ως έχουν, ωστόσο ο νέος θεσμός του τοπικού αστυνόμου, στοχεύει να βοηθάει σε άμεση επίλυση προβλημάτων ή παραπομπή όπου χρειαστεί.

 

Τα καθήκοντα του τοπικού αστυνόμου

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στα καθήκοντα του τοπικού αστυνόμου το σχετικό άρθρο του ΠΔ αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Στην έδρα του Δήμου ή της Κοινότητας που δεν λειτουργεί Αστυνομικό Τμήμα ή Αστυνομικός Σταθμός, μπορεί να υπηρετεί αστυνομικός ανακριτικός υπάλληλος, με βαθμό Ανθυπαστυνόμου ή Αρχιφύλακα, που ονομάζεται Τοπικός Αστυνόμος, εφόσον με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου παραχωρείται χώρος για την εγκατάστασή του και ο οικείος Ο.Τ.Α. αναλαμβάνει την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών.
Β.Σ.