Αιτία αντιπαράθεσης η πρόσφατη συμφωνία με τη ΔΕΗ

Ο Λάζαρος Μαλούτας λίγο πριν το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης ανέφερε ότι μόνο η μονάδα 5 λειτουργεί από την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επάρκεια θερμικής ισχύος για να καλυφθούν όλοι οι καταναλωτές της τηλεθέρμανσης . Για να ζεσταθεί η πόλη λειτουργούν τα λεβητοστάσια της ΔΕΥΑΚ ώστε να καλύψουν το ενεργειακό κενό .

Οι λιγνιτικές μονάδες δεν μπαίνουν στο σύστημα λόγω των οριακών τιμών του συστήματος, ανάφερε ο δήμαρχος ζητώντας από τη ΔΕΗ είναι να μπαίνουν τόσες μονάδες ώστε να καλύπτεται πλήρως η αναγκαία θερμική ενέργεια. Μίλησε μάλιστα για τα κενά της συμφωνίας που υπογράφτηκε με τη ΔΕΗ για την παροχή θερμικής ενέργειας ,μια συμφωνία που επεφύλασσε αύξηση της τιμής της θερμικής ενέργειας και δεν εξασφάλισε την θερμική ισχύ που χρειάζεται, όπως είπε. «Μακροπρόθεσμα θα αναγκαστούμε να αναθεωρήσουμε την τιμολογιακή μας πολιτική προς τους καταναλωτές» συνέχισε εξηγώντας ότι η ΔΕΥΑΚ παίρνει ισχύ από τη μονάδα 3 , 4 και 5 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Λόγω της οριακής τιμής του συστήματος και όχι λόγω βλαβών μόνο η μονάδα 5 λειτουργεί και μπήκε το πετρέλαιο για να καλύψει το ενεργειακό ισοζύγιο.

Μετά τις δηλώσεις αυτές ο Λευτέρης Ιωαννίδης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης θιγόμενος για την αναφορά του κ. Μαλούτα στη συμφωνία που υπογράφτηκε επί ημερών του μίλησε για παιχνίδια εντυπώσεων.Το γιατί δε δουλεύουν οι μονάδες δεν έχει να κάνει με τη σύμβαση ούτε με τη ΔΕΗ, αλλά στο ρυθμιστή του συστήματος, όπως είπε. Θα ζητήσει από το δημοτικό συμβούλιο της Κοζάνης να συζητηθεί το θέμα της σύμβασης με την τηλεθέρμανση για να δούμε αν φταίει η σύμβαση ή φταίει κάτι άλλο, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Στις 13 Μαρτίου 2019 σε ρεπορτάζ του prlogos αναφέραμε ότι η χαμηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας απειλεί την τροφοδοσία των πόλεων με τηλεθέρμανση : «Χαμηλή ζήτηση σημαίνει χαμηλό θερμικό φορτίο με τη νέα από κοινού σύμβαση των τηλεθερμάνσεων να αποσαφηνίζει ότι η ΔΕΗ δίνει φορτίο με βάση τη λειτουργία των μονάδων της. Δηλαδή δεν υποχρεούται να παρέχει θερμική ενέργεια σε κάθε περίπτωση. Ανάλογα προβλήματα φυσικά μπορεί να παρουσιαστούν αύριο και στην Κοζάνη όταν η ΡΑΕ δεν θα έχει ανάγκη όλες τις μονάδες του Αγίου Δημητρίου….

….το κοινό αίτημα των τοπικών κοινωνιών και της ΔΕΗ να προτιμούνται στο σύστημα οι μονάδες τηλεθέρμανσης δεν έγινε ποτέ δεκτό από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενάργειας. Τώρα δεχόμαστε τα αποτελέσματα με το θέμα να είναι καθαρά πολιτικό και να ζητά τώρα λύση» .

Αυτά αναφέραμε το Μάρτιο του 2019 και σίγουρα το θέμα δεν είναι αιτία αντιπαράθεσης Μαλούτα-Ιωαννίδη, αλλά κάτι πολύ περισσότερο, όταν οι ελάχιστες πια μονάδες που λειτουργούν δεν καλύπτουν ούτε τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης.

Φιλιώ Μπτούρη-Ιωάννα Παπαδημητρίου

 

Στενεύουν τα πλαίσια για τον ΑΗΣ Καρδιάς-Σε επαπειλούμενη κατάσταση η θερμική τροφοδοσία της Πτολεμαΐδας -Η χαμηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας απειλεί την τροφοδοσία των πόλεων με τηλεθέρμανση