Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της  Κοζάνης από τη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ με έντονη την παρουσία των σωματείων ενέργειας για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης στα εργασιακά. Την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ μαζί με το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια στον πεζόδρομο της Κοζάνης διαμαρτύρονταν για το νομοσχέδιο κατηγορώντας τη ΓΣΕΕ για την στάση της.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άρης Κουρκούτας ανάφερε ότι όλοι οι εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, για τον περιορισμό του ΟΜΕΔ .Οι εργαζόμενοι είναι ενωμένοι και το νομοσχέδιο δεν μπορεί να περάσει.

Απεργούμε για τις  ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις, για να προσφεύγουμε ελευθέρα στον ΟΜΕΔ και να καταργηθεί η 6η πράξη που είναι μνημονιακή διάταξη, τόνισε ο Αθανάσιος Τολιόπουλος, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου.

Ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ανέφερε ότι στην πιο κρίσιμη καμπή του εργατικού κινήματος με εφαρμοσμένες φιλελεύθερες πολιτικές από την κυβέρνηση το συνδικαλιστικό κίνημα με απόλυτη ευθύνη της ηγεσίας του βρίσκεται στα χειρότερά του. Οι ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντα με διορισμένες διοικήσεις προσπαθούν  να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα των αντεργατικών μέτρων. «Ελπίζουμε η ΓΣΣΕ και του ΠΑΜΕ να βάλουν μυαλό, να γίνει το συνέδριο, γιατί αλλιώς θα υπάρχει μια καταστροφή» τόνισε.

Η Δώρα Δημαράκη, μέλος του εργατικού κέντρου Κοζάνης ανέφερε ότι η απεργία στις 24 Σεπτέμβρη έδωσε την κατεύθυνση της κλιμάκωσης του αγώνα, την απάντηση στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για την κατάργηση των συνδικάτων. Είναι ένα νομοσχέδιο σκούπα με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «ανάπτυξη παντού» για μισθούς και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες , δίνει γη και ύδωρ στους επενδυτές, γκρεμίζει τα εργασιακά δικαιώματα και παράλληλα και  τα συνδικαλιστικά. Προβλέπει τον ενταφιασμό των συλλογικών συμβάσεων. Θέλει, όπως τόνισε, να συμπιέσει τους μισθούς, καθιερώνει την ηλεκτρονική ψηφοφορία σε απεργίες , ορίζει τον Υπουργό Εργασίας ως τον ανώτατο άρχοντα για να παρεμβαίνει όποτε θέλει απέναντι στους εργαζομένους. Υπάρχει ένα μέτωπο με τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ για να περάσουν αυτά τα μέτρα χωρίς αντιστάσεις, πρόσθεσε. Η σημερινή απεργία υπαγορεύτηκε από μια μεριά. Είναι προειδοποίηση για να μην φέρει αυτό το νομοσχέδιο. Η επίθεση θα ενταθεί ειδικά στην περιοχή μας που οι εξελίξεις με τη ΔΕΗ είναι ραγδαίες είπε καλώντας  τα σωματεία να δώσουν το παρόν στο περιφερειακό συμβούλιο της Παρασκευής.





 

Ιωάννα Παπαδημητρίου – Φιλιώ Μπτούρη

Ακολουθεί όλη η ομιλία του Εργατικού Κέντρου και το ψήφισμα της απεργίας εδώ: Oμιλία και ψήφισμα