Η Περιφερειακή Αρχή δείχνει να αντιτίθεται στην αλόγιστη κατασκευή ΑΠΕ στην περιοχή μας .Μάλιστα η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης ενέργειας Κάλυ Κυριακίδου δηλώνει ότι η νομοθεσία δεν θέτει περιορισμούς και συχνά τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα τοποθετούνται ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Να θυμίσουμε ότι και ο περιφερειάρχης  Γιώργος Κασαπίδης ως βουλευτής ζητούσε τη θεσμική κατοχύρωση της Δυτικής Μακεδονίας ως Ενεργειακή Περιφέρεια της χώρας, με την εγκατάσταση σύγχρονων υποδομών έρευνας και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από όλες τις πηγές. Στόχος της περιφερειακής αρχής  είναι να γίνεται λελογισμένα η κατασκευή πράσινων επενδύσεων  , να προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον, να μην θίγονται οι παραγωγικές μονάδες και ειδικά οι μεγάλες επενδύεις να φέρουν τα ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη. «Φυσικά δεν είμαστε αντίθετοι στις τεχνολογίες , στην  ενέργεια από Α.Π.Ε. αλλά με όρους».  Ήδη ετοιμάζεται , όπως σημείωσε και το καταστατικό για τις ενεργειακές κοινότητες .

«Η Περιφέρεια στο στρατηγικό σχεδιασμό της έχει θέσει ψηλά στην αναπτυξιακή της ατζέντα την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, του αγροδιατροφικού και κτηνοτροφικού τομέα, με ανάπτυξη αντίστοιχων υποδομών.Παρατηρείται, με αυξανόμενο ενδιαφέρον, μία άναρχη και ερήμην των τοπικών κοινωνιών αξίωση εξωπεριφερειακών, κυρίως, ενεργειακών επενδύσεων σε ΑΠΕ μεγάλων δυναμικοτήτων. Οι επενδύσεις αυτές έχουν ουσιαστικά μηδενική συνεισφορά στην τοπική οικονομία (ως προς τις μόνιμες θέσεις εργασίας και του επακόλουθου μόνιμου εισοδήματος). Ταυτόχρονα καταλαμβάνουν σημαντικές δημόσιες εκτάσεις της Περιφέρειάς μας, οι οποίες εν δυνάμει θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής. Αυτές οι εκτάσεις που απαρτίζονται από τα πιο ηλιόλουστα εδάφη και τα πιο παραγωγικά βοσκοτόπια είναι ιδιαίτερης σημασίας. Ειδικά αυτήν την περίοδο που γίνεται συλλογική προσπάθεια για την ομαλή και δίκαιη μετάβαση της οικονομίας». Αυτά ανέφερε στην εισήγησή της  στην Επιτροπή Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας η κα Κάλυ Κυριακίδου.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας  μετά και το δίλημμα  που έθεσε  ο αντιδήμαρχος  ΒασίληςΒασιλακόπουλους «αν θέλουμε ενεργειακό ή αγροτοκτηνοτροφικό προσανατολισμό» με σαφή υποστήριξη στο δεύτερο ανέφερε στο prlogosότι «δεν είναι ανταγωνιστικοί οι τομείς της αγροκτηνοτροφίας και της ενέργειας και μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά».Για το Μαυροδέντρι, απ’ όπου και ξεκίνησε  ο διάλογος μετά την παραχώρηση δημοτικών εκτάσεων για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, σημείωσε ότι  δεν χρησιμοποιούνταν  οι εν λόγω εκτάσεις από κτηνοτρόφους και όλο  το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής  πρέπει να είναι μικρότερο  από ό, τι αυτό στο Χρώμιο. «Ο κτηνοτροφικός τομέας δεν είναι εύκολος , ούτε μπορεί να δώσει ταυτότητα στην περιοχή, ο ενεργειακός προσανατολισμός όμως μπορεί».

Πάντως σε δεκάδες σημεία της χώρας όπου επικρατεί ανάλογο σκηνικό, οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται γιατί χάνονται βοσκότοποι και αποψιλώνονται δάση, ενώ και για τα αιολικά πάρκα υπάρχουν σοβαρές διαμαρτυρίες για την περιβαλλοντική επιβάρυνση, την αλλοίωση του φυσικού κάλλους, το γεγονός ότι δεν ανακυκλώνονται τα πτερύγια από τις  ανεμογεννήτριες και κινδυνεύουν  τα πτηνά.Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένουμε το αναπτυξιακό σχέδιο της περιοχής μας και φαίνεται να μην έχουμε και πολύ σαφή εικόνα για το τι θέλουμε…ή τουλάχιστον να μην υπάρχει σύμπνοια…

Ιωάννα Παπαδημητρίου

 

http://www.prlogos.gr/%ce%bf-%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%bb%ce%b1%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b1%cf%81/

http://www.prlogos.gr/%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%bd%ce%ad%cf%81%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%b1%cf%82-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%b4%ce%bf%ce%bc%cf%8e%ce%bd-%ce%ba/