Η «Πράσινη Λίμνη» στο Μαυροδένδρι Κοζάνης, μια από τις «αλλόκοτες» φυσικές ομορφιές της περιοχής, αποτελεί και μία παγίδα που καραδοκεί για ανυποψίαστους επισκέπτες. Μια λίμνη με καταπράσινα νερά που δημιουργήθηκε μόνη της σε ανενεργό λατομείο της περιοχής.

Αυτή η παρατημένη φυσική λίμνη εντυπωσιάζει με την πράσινη ομορφιά των νερών της και των περιβάλλοντων βράχων. Ωστόσο, κάτω από αυτή την ειδυλλιακή επιφάνεια που συνάμα προκαλεί και δέος, κρύβονται παγίδες που μπορούν να οδηγήσουν σε τραγωδία.

Η αφύλακτη λίμνη, με το υποτυπώδες φράξιμο, αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Οι επισκέπτες, ενθουσιασμένοι από την ομορφιά του τοπίου, μπορεί να μην είναι επαρκώς ενήμεροι για τους κινδύνους που εγκυμονεί η παρουσία τους σε αυτό το μέρος.

Τα απότομα βράχια που περιβάλλουν τη λίμνη αποτελούν έναν άλλον μεγάλο κίνδυνο. Η αποκόλληση και πτώση επίσης από αυτά μεγάλων ογκόλιθων, μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα γι’ αυτούς που η περιέργεια τους οδηγεί σε απαγορευμένο μέρος.

Βεβαίως, μπορούμε να εξετάσουμε την αδιαφορία ή ακόμη και την ανευθυνότητα ορισμένων υπευθύνων ως προς την ασφάλεια των «επισκεπτών» στην περιοχή της Πράσινης Λίμνης, η οποία είναι ένας μοναδικός φυσικός θησαυρός που μπορεί να αξιοποιηθεί και να μετατραπεί σε ένα υπέροχο αξιοθέατο με ασφάλεια για τους επισκέπτες.

Οι υπεύθυνοι φέρουν την ευθύνη να παρέχουν επαρκέστερες και σαφέστερες προειδοποιήσεις και μέτρα ασφαλείας για τους «επισκέπτες». Η ανεπαρκής περίφραξη και η έλλειψη εμφανών προειδοποιητικών πινακίδων για τους κινδύνους στην περιοχή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των «επισκεπτών», αφού η λίμνη είναι προσβάσιμη σχεδόν από παντού με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να βρίσκεται ξαφνικά σε μεγάλο ύψος και απότομους βράχους.

Επίσης, κύρια ευθύνη φέρουν και οι περίεργοι επισκέπτες που αγνοούν τις δυο – τρεις μισοσβησμένες πινακίδες προειδοποίησης ή καταστρέφουν τα υποτυπώδη φράγματα και δημιουργούν ένα περιβάλλον κινδύνου όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά και για άλλους «επισκέπτες».

Αυτή η κατάσταση αντικατοπτρίζει την έλλειψη ευαισθησίας και σεβασμού απέναντι στο περιβάλλον και στις προσπάθειες που γίνονται για τη διατήρησή του.

Πηγή: efkozani.gr