Μπορεί το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης να ενέκρινε την παραχώρηση 800 περίπου στρεμμάτων στα Λιβερά για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου της Maximus Terra, αλλά η κοινότητα αντιδρά. ‘Ηδη το μεγάλο πάρκο 204 MW που κατασκευάζει η JUWI για τα Ελληνικά Πετρέλαια καταλαμβάνει 4.400 στρέμματα, απομακρύνει τρεις-τέσσερις κτηνοτρόφους από την περιοχή και δεσμεύει δεκάδες χωράφια.

Ο πρόεδρος Γρηγόρης Τσουτσίδης μίλησε στο prlogos: «Θα κινηθούμε νομικά αν προχωρήσει άλλο έργο. Δεν είμαστε σύμφωνοι με το φωτοβολταϊκό πάρκο της Maximus Terra και με κανένα άλλο στο χωριό». Στη συνέχεια μας έδειξε το δρόμο προς το πάρκο των 204 MW των ΕΛΠΕ, ο οποίος έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τα δεκάδες φορτηγά.

Στα Λιβερά των 1.200 μέτρων βόσκουν 3.000 ζώα, γελάδια και γιδοπρόβατα, είναι δηλαδή ένα κτηνοτροφικό χωριό με υπέροχα βοσκοτόπια, από τα οποία ήδη πάνω από 5.200 στρέμματα έχουν καλυφθεί. Κάποια λιγοστά άτομα από το χωριό εργάζονται στο πάρκο των ΕΛΠΕ.

Το πάρκο θα αποδίδει 500.000 ευρώ το χρόνο. Από αυτά τα 450.000 θα πηγαίνουν στο δήμο Κοζάνης και τα 50.000 στο δήμο Εορδαίας, μιας και βρίσκεται στο όριο των δύο δήμων. Τα Λιβερά με τα 15-20 σπίτια θα έχουν δωρεάν ρεύμα και αισιοδοξούν για κάποια έργα υποδομών από τα έσοδα που θα εισπράττει ο δήμος. Μην ξεχνάμε όμως ότι πρόκειται για ένα χωριό των 25 κατοίκων.

Το εργοτάξιο είναι πραγματικά εντυπωσιακό, αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι τα πάνελ από την Κίνα που έχουν ήδη τοποθετηθεί. Ανάμεσα σε αυτά και σε έκταση 1.500 στρεμμάτων από τα 4.400 στρέμματα συνολικά θα μπορούν να βόσκουν πρόβατα με δώδεκα περιφράξεις 28 χλμ που δημιουργήθηκαν ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Να ευχηθούμε κανένας βοσκός να μην αναγκαστεί να βόσκει εκεί τα ζώα του και να μην καλυφθούν άλλα βοσκοτόπια.

Ιωάννα Παπαδημητρίου


Δεκάδες τεχνικές εταιρείες της Π.Ε. Κοζάνης εργάζονται σε πράσινα έργα – Και μετά την κατασκευή τι;

Maximus Terra και ΕΛΠΕ γέμισαν με Φ/Β Σιδερά και Λιβερά – Και «εμείς» τους ευχαριστούμε