Μπορεί ακόμα οι αποκαταστάσεις εδαφών της ΔΕΗ με τα 300 εκ από το Ταμείο Ανάκαμψης να μην ξεκίνησαν, αλλά τα πράσινα έργα δίνουν εργασία σε μεγάλο αριθμό τεχνικών εταιρειών της περιοχής. Τουλάχιστον 40-50 τεχνικές εταιρίες έχουν αναλάβει εργολαβίες σε κατασκευή φωτοβολταϊκών ή και αιολικών πάρκων στην Π.Ε. Κοζάνης απασχολώντας συχνά και περισσότερους εργαζόμενους λόγω των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων για την ολοκλήρωση των έργων. Μετά από κάποια χρόνια και οι πράσινες επενδύσεις θα χρειαστούν αποκαταστάσεις εδαφών , οπότε πάλι οι τεχνικές εταιρείες θα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

Το μεγαλύτερο από αυτά τα έργα γίνεται στα Λιβερά σε έκταση 4.400 στρεμμάτων από τη JUWI για λογαριασμό των ΕΛΠΕ. Εκεί απασχολούνται 300 άτομα σε τεχνικές εταιρείες της περιοχής όπως η Διάσταση, ΒΙΕΡ ΑΤΕ,Polis Construction, Λυσσαρίδης ΙΚΕ. Τεχνοκράτης και σε άλλες εκτός περιοχής όπως η Διενέργεια. Το 50% του προσωπικού αυτών είναι από την περιοχή. Η επένδυση ανέρχεται στα 130 εκ ευρώ , οπότε και κάποιες εργολαβίες σε διάφορα αντικείμενα χωματουργικά, περιφράξεις, ηλεκτρολογικά, μηχανολογικά. ξεπερνούν τα 2 εκ.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 204 MW έχει ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2020 και θα ολοκληρωθεί τέλη Φεβρουαρίου του 2022.Το καλοκαίρι οι 300 θέσεις εργασίας θα γίνουν 350. Με την ολοκλήρωση όμως του έργου θα μείνουν μόνο 30 θέσεις εργασίας, 15 μόνιμες με εξειδίκευση και 15 εποχιακές.

75.000 νοικοκυριά θα πάρουν καθαρή ενέργεια, ενώ τα Λιβερά των 30 κατοίκων θα ηλεκτροδοτηθούν δωρεάν. Πέντε κτηνοτρόφοι των Λιβερών έχουν εκτοπιστεί για την κατασκευή του έργου, αλλά σύμφωνα με την εταιρεία μετά τις επεμβάσεις θα καλυφθούν με πάνελ μόνο τα 2.900 στρέμματα και τα υπόλοιπα 1.500 θα παραμείνουν ελεύθερα για βοσκή προβάτων, αφού με ειδικές περιφράξεις θα υπάρχουν δίοδοι για τα ζώα.

Κατά τη διάρκεια του κατασκευαστικού κομματιού των πράσινων έργων υπάρχει πολύ δουλειά αφού παίρνουν εργολαβίες ήδη οι μισές περίπου από τις 100 εταιρείες της περιοχής. Από τις 300 θέσεις όμως μένουμε στις 30, το έργο συνδέεται με την υψηλή τάση και παρότι μπορεί να δώσει ηλεκτρικό ρεύμα σε όλο το δήμο Κοζάνης δίνει δωρεάν ρεύμα μόνο στα 20 σπίτια των Λιβερών. Και μιλάμε για ένα από τα πέντε μεγαλύτερα πάρκα της Ευρώπης, το μεγαλύτερο στην χώρα μας που θίγει την τοπική κοινωνία, ένα καθαρά κτηνοτροφικό χωριό.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

 

Maximus Terra και ΕΛΠΕ γέμισαν με Φ/Β Σιδερά και Λιβερά – Και «εμείς» τους ευχαριστούμε