Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ

– “Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί τη μεγαλύτερη κατάκτηση της περιοχής!”

Για τις οικονομικές και άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας , τον σχεδιασμό του για το μέλλον, το κομμάτι της έρευνας , την πρόοδο των εργασιών στην Πανεπιστημιούπολη, τον ρόλο και τη θέση του ιδρύματος , την πιθανή συνένωσή του με το ΤΕΙ και άλλα θέματα, μίλησε στο ράδιολόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αντώνης Τουρλιδάκης, σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη.

Ο ίδιος μίλησε αρχικά για την δύσκολη περίοδο στην οποία βρίσκεται σήμερα το πανεπιστήμιο, λέγοντας σε ό,τι αφορά τα οικονομικά πως βρίσκονται σε μεγάλη πίεση. Ο τακτικός προϋπολογισμός και η δημόσια επιχορήγηση δεν καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα του ιδρύματος , οπότε είτε χρησιμοποιούνται τα αποθεματικά του ιδρύματος, είτε γίνεται χρήση πόρων που κερδίζονται ανταποδοτικά μέσω του Ειδικού λογαριασμού κονδυλίων έρευνας.  “Παρόλη την πίεση, καλύπτουμε τις βασικές μας ανάγκες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στο πλαίσιο αυτών των οριακών συνθηκών και περιορισμών”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τουρλιδάκης . Προσέθεσε, ωστόσο, ότι είναι συνεχής η αναζήτηση πόρων από το υπουργείο.

Το μεγάλο πρόβλημα της σίτισης
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, σχετικά, το πανεπιστήμιο, αφορούσε τη σίτιση των φοιτητών, που οφείλεται, όπως τόνισε, στη μειωμένη χρηματοδότηση . “Αυτό παρουσιάστηκε φέτος, ειδικά στον φοιτητικό πληθυσμό της Κοζάνης. Υπάρχει μια συγκεκριμένη επιδότηση κάθε χρόνο για τη σίτιση και με αυτή την επιδότηση, με βάση τον ορισμό του κόστους ανά φοιτητή, μπορούμε να καλύψουμε συγκεκριμένο αριθμό φοιτητών σε Κοζάνη και Φλώρινα. Αυτή η κατανομή έγινε, δυστυχώς, όμως, φέτος , αφού καλύφθηκαν σύμφωνα με το νόμο τα κοινωνικά κριτήρια, πηγαίνοντας στο οικονομικό κομμάτι, να μπορέσουμε να σιτίσουμε παιδιά με εξαιρετικά χαμηλό οικογενειακό εισόδημα , με 9000 ευρώ”. Ο ίδιος μίλησε για κάτι πολύ ανησυχητικό, που θέτει ερωτηματικά για το πόσο ελεύθερη και δωρεάν είναι η σίτιση . Η διοίκηση, πλέον , προσπαθεί με διάφορες ενέργειες να αμβλύνει το πρόβλημα, με ενέργειες προς την ανάδοχη εταιρεία ώστε να παρέχει έξτρα κάρτες σίτισης. Επιπρόσθετα εφέτος υπήρξε και τεχνικό πρόβλημα στη διαδικασία του αναδόχου σίτισης , δικαστική διαμάχη που βρίσκεται στην τελική φάση ανάδειξης αναδόχου. “Μας ανησυχεί ιδιαίτερα και προσπαθούμε να το επιλύσουμε”, προσέθεσε ο Πρύτανης.

Η οικονομική δυστοκία πόσο σχέση έχει με τα συγγράμματα των φοιτητών; Ο κ. Τουρλιδάκης απαντάει : “Έχει υπάρξει μια σημαντική αλλαγή όσων αφορά τα συγγράμματα, γίνεται κεντρική διαχείριση. Ο καθηγητής προτείνει συγγράμματα από μια βάση δεδομένων, οι φοιτητές επιλέγουν και καταλήγουν σε συγγράμματα. Κεντρικά υπήρξε ένα θέμα με τις πληρωμές των εκδοτών, αλλά αντιμετωπίστηκε από το υπουργείο”, σημείωσε.

Για την Πανεπιστημιούπολη

Σχολιάζοντας την πρόοδο των εργασιών στην Πανεπιστημιούπολη της Κοζάνης λόγω των τεχνικών θεμάτων που υπάρχουν στην θεμελίωση του κτηρίου, τόνισε πως εντοπίστηκαν έγκοιλα, δηλαδή γεωλογικές κοιλότητες για αυτό και επιλέγεται η καλύτερη δυνατή λύση. “Αυτή τη στιγμή γίνονται τεχνικά βήματα, γέμισμα με μπετόν και μελέτη, για να δούμε πόσο μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ασφάλειας. Επίσης, η δεύτερη λύση που προτείνεται από τους καλύτερους καθηγητές πολυτεχνείων της χώρας, είναι η ενίσχυση της πλάκας της θεμελίωσης ώστε να θωρακιστεί το έργο”, κατάληξε. Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη πίεση για την έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού, με τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από καταφύγιο άγριας ζωής.

Επίσης εντάχθηκε το έργο της Πανεπιστημιούπολης στη Φλώρινα, ενώ αποφασίστηκε η χρηματοδότηση των μελετών. Εκεί θα γίνει αναβάθμιση της Παιδαγωγικής Σχολής και ένα καινούριο κτήριο για τη σχολή Καλών Τεχνών.

Για τις εκλογές προέδρων τμημάτων

Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν εκλογές σε δύο τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής στην Κοζάνη, με τον κ. Τουρλιδάκη να ανακοινώνει πως το Τμήμα Μηχανικών Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής γίνεται αυτοδύναμο , κάνοντας εκλογές για πρόεδρο. Αντίστοιχα εκλογές γίνονται στους Μηχανολόγους Μηχανικούς, αλλά και στο Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών στη Φλώρινα και την εκλογή Κοσμήτορα στη Φλώρινα. μετά από χρόνια συμμετέχουν όλες οι κατηγορίες.

Για τη συνένωση

Παράλληλα, γίνονται εκλογές στο ΤΕΙ για την εκλογή Προέδρου, με την συζήτηση για συνένωση να είναι πάντα στο προσκήνιο. Ο κ. Τουρλιδάκης ευχήθηκε και στους τρεις υποψηφίους καλή επιτυχία , καταλαμβάνοντας θέση Πρύτανη πλέον. Για το θέμα της συνένωσης, σε εθνικό επίπεδο υπάρχει η σχετική προτροπή του υπουργείου να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασίας, θέμα για το οποίο ο ίδιος εμφανίστηκε θετικός μετά τις εκλογές στα δύο ιδρύματα. Σημαντική παράμετρος είναι η άποψη των φοιτητών, τονίζει ο κ. Τουρλιδάκης, σημειώνοντας ιδιαίτερα πως θα πρέπει να διασφαλιστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, η ποιότητα των σπουδών και τα θέματα αριστίας, ενώ δεν θα υπάρξει συμβιβασμός στο θέμα της ακαδημαϊκότητας. “Η βασική ερώτηση που γίνεται στο θέμα, είναι η θέση και ο ρόλος των ΤΕΙ. Όσον αφορά το Πανεπιστήμιο ΔΜ καταφέραμε να εδραιωθούμε στη συνείδηση της κοινωνίας και σε εθνικό επίπεδο, όπου αντιμετωπιζόμαστε σαν ένα ισοδύναμο ίδρυμα και με την ανάπτυξη των κτηριακών υποδομών δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητας, αλλά θέμα ανάπτυξης, βελτίωσης υποδομών, ποιότητας και προσωπικού”, σημείωσε με νόημα. Σχολίασε, επίσης, ότι υπάρχουν “κόκκινες γραμμές”, αλλά μπορεί να βρεθεί διάλογος συνεργασίας με το ΤΕΙ.

Ελλείψεις προσωπικού

Ένα θετικό σημείο στο Πανεπιστήμιο είναι οι 16 θέσεις μελών ΔΕΠ, που αποτελεί μια σημαντική αύξηση, με στόχο τα επόμενα 2-3 χρόνια να αγγίξουν τις 100 . Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι το Μηχανικών Περιβάλλοντος, προχωράει με 5 θέσεις ΔΕΠ και στην επόμενη κατανομή τους 8 καθηγητές, με στόχο να γίνει αυτοδύναμο. Αυτή είναι η επόμενη πρόκληση για την Πολυτεχνική σχολή .
Επίσης, στο Πανεπιστήμιο εντάχθηκαν 11 μέλη ΔΗΠ, ειδικού προσωπικού, από ειδική ρύθμιση που έγινε για κατόχους διδακτορικού διπλώματος, που δούλευαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενισχύοντας τα τμήματα, αναλαμβάνοντας αυτοδύναμο διδακτικό έργο και έρευνα.

Για την ανάπτυξη της έρευνας

Επίσης, εγκρίθηκε χρηματοδότηση της πρότασης που υποβλήθηκε με το ΑΠΘ και το Μετσόβιο , για την ανάπτυξη μιας ισχυρής υποδομής Κέντρου Αριστείας που θα υποστηρίξει έρευνα στον τομέα μηχανών εσωτερικής καύσης για την καλύτερη περιβαλλοντική συμπεριφορά των αυτοκινήτων του μέλλοντος. Υπάρχει μια τάση για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, όμως οι κινητήρες εσωτερικής καύσης ήρθαν για να μείνουν και αυτή η έρευνα είναι μια σημαντική διάκριση για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας , μιας και έχει αναπτύξει μια πολύ σύγχρονη υποδομή εξοπλισμού και να ερευνήσει εναλλακτικά καύσιμα όπως τα βιοκαύσιμα.
Επίσης, το Πανεπιστήμιο χρηματοδοτείται και σε άλλα ερευνητικά προγράμματα, όπως τη μελέτη της αεροδυναμικής συμπεριφοράς ενός λεωφορείου με στόχο τη βελτίωσή του, από μια ευρωπαϊκή εταιρεία.
Επίσης, υπάρχει συνεργασία και με τον δήμο Κοζάνης και τα μαθήματα επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο ” Κοζάνη ανοιχτή καινοτομίας”, σε συνεργασία με το ΤΕΙ και άλλους φορείς, με στόχο την εκπαίδευση νέων επιχειρηματιών στα θέματα σύγχρονης επιχειρηματικότητας.

Εικαστικές παρεμβάσεις…

Ακόμη, σχολιάζοντας το πρόγραμμα εικαστικής παρέμβασης στο Τρανόβαλτο , όπου ολοκληρώθηκε με ένα συμπόσιο γλυπτικής με τα εκεί μάρμαρα, από το Εργαστήριο καλών Τεχνών και το Εργαστήριο Γλυπτικής. Φτιάχτηκαν έξι γλυπτά που θα αποκαλυφθούν σε μια εκδήλωση . Το επόμενο βήμα είναι η αισθητική αναβάθμιση των όψεων των πολυκατοικιών που κοιτούν την κεντρική πλατεία της Κοζάνης. Έχει γίνει εσωτερικός διαγωνισμός, προκρίθηκαν τα έργα που θα δημιουργηθούν. Δεν θα είναι με γκράφιτι, αλλά μια νέας μορφής τέχνη που θα προσφέρει στην ανάπλαση του τοπίου αστικών τόπων, ενώ υπάρχουν και εθελοντικά πολυκατοικίες που θέλουν να ενταχθούν με μικρό κόστος.

Ανάδειξη της Βιβλιοθήκης

Σε λίγους μήνες θα μεταφερθεί η Βιβλιοθήκη της Κοζάνης στο νέο της χώρο, με τον κ. Τουρλιδάκη να συμβάλει στο Δ.Σ. , με στόχο πως το Πανεπιστήμιο μπορεί να διασυνδεθεί συνεισφέροντας στην προσπάθεια. “Είναι ένα μεγάλο εγχείρημα, φέρνει την πόλη σε μια εποχή πνευματικής ανάτασης και το Πανεπιστήμιο πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο. Είναι σημαντική η ανάπτυξη ερευνητικής δραστηριότητας, γύρω από τον πλούτο που υπάρχει στην Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη, αλλά είναι άτυπη. Πρέπει θεσμικά να γίνει πολύ πιο σοβαρό. Μπορεί να γίνει ένα ερευνητικό κέντρο που θα μελετάει τις πτυχές αυτές. Επίσης στην πόλη της Κοζάνης θα πρέπει να αναπτυχθεί μια σχολή ανθρωπιστικών επιστημών. Η βιβλιοθήκη της Κοζάνης έπαιξε ιστορικό ρόλο στην ελληνικότητα της Μακεδονίας και ο πλούτος που υπάρχει πρέπει να στηριχθεί”.
Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας , λέγοντας πως ο ίδιος σήκωσε μεγάλο βάρος, αλλά το ίδρυμα ορθοπόδησε σε αυτή την περίοδο, σχεδιάζοντας το αύριο, στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής, στις νέες περιβαλλοντικές υπηρεσίες, ανάπτυξης καινοτόμας επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης της Κοζάνης ως ερευνητικό κέντρο , όπως έγινε σε περιοχές μετάβασης στην Ευρώπη. “Το πανεπιστήμιο, παρά τα προβλήματά μας, αποτελεί τη μεγαλύτερη κατάκτηση της περιοχής τα τελευταία χρόνια και τη μεγαλύτερη ελπίδα για το αύριο!”, κατάληξε


Β.Σ.