ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑΘΑΚΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

– Κριτική από Δακή – Ζεμπιλιάδου για τους κυβερνητικούς χειρισμούς

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας θα κάνουν την Τρίτη οι κάτοικοι των Αναργύρων Φλώρινας, καλώντας τους βουλευτές της περιοχής, αλλά και τους αυτοδιοικητικούς να τους ενημερώσουν επίσημα σε τι στάδιο βρίσκεται η μετεγκατάσταση και γιατί προκύπτει κωλυσιεργία. Το θέμα απασχόλησε και το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, με την αντιπολίτευση να ασκεί δριμεία κριτική, κυρίως προς την κυβέρνηση, για καθυστερήσεις, ενώ ο περιφερειάρχης διαβεβαίωσε ότι με βάση τα όσα του είπε ο αρμόδιος υπουργός, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα.

Ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης απαντώντας σχετικά , στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της σχετικής επερώτησης της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου που θα συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο  , είπε πως το θέμα το παρακολουθεί στενά, μάλιστα η σχετική επίσκεψη του σεισμολόγου Ευθύμη Λέκκα στην περιοχή , έγινε μετά από πρωτοβουλία του ιδίου, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ανθρώπων. Ως προς την ουσία, είπε ότι είχε σχετική συνάντηση με τον υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Σταθάκη, λέγοντας πως η σχετική απαλλοτρίωση των Αναργύρων βγαίνει με κόστος του ελληνικού δημοσίου, σημειώνοντας πως έχει περάσει από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, έχει παρει τις απαραίτητες υπογραφές από τα έξι αρμόδια υπουργεία και βρίσκεται στην γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης για να προωθηθεί στη βουλή προς ψήφιση. “Η διαβεβαίωση του υπουργού είναι ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο”, ανέφερε ο κ. Καρυπίδης. Επίσης, ζήτησε το σχέδιο ΠΔ για τη μετεγκατάσταση Αναργύρων και Ακρινής, κάτι που προβλέπεται και από το άρθρο που θα ψηφιστεί στη Βουλή. Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε ως “εύλογα” τα ερωτηματικά που εγείρονται, λέγοντας ότι η ΔΕΗ διαβεβαιώνει προφορικά ότι θα καλύψει τα ενοίκια και για τα υπόλοιπα σπίτια (πέραν των αρχικών 30), στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης. “Έστειλα μηχανικούς του ΤΑΣ για να διαβεβαιώνουν τι γίνεται και ζήτησα λίστα από τους κατοίκους που προχωρούν στην αναζήτηση σπιτιών και το κόστος, υπάρχει προφορική δέσμευση, ότι θα το αναλάβει η ΔΕΗ. Δεν μπορεί να το αναλάβει εξολοκλήρου με καθαρή δέσμευση, αλλά αναμένοντας το πόρισμα του ΥΠΕΝ για τα αίτια, προτίθεται να το αναλάβει στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης”, τόνισε. Εντωμεταξύ, χαρακτήρισε λογική την αγωνία των κατοίκων , λέγοντας ότι αναζητούνται επιπρόσθετοι πόροι για την μετεγκατάσταση, μέσω και του ταμείου αλληλεγγύης και του ΕΣΠΑ, που παραδέχθηκαν όπως είπε ο περιφερειάρχης και η επίτροπος κ. Kretsu και ο υπουργός κ. Χαρίτσης. “Αύριο θα είμαστε με τους κατοίκους στο Αμύνταιο και θα φωνάξουμε ότι στην πολιτική ο χρόνος είναι αμείλικτος”. Για την Ακρινή, ο ίδιος είπε πως μπαίνει και η Ακρινή στο άρθρο, κατοχυρώνοντας την απαλλοτρίωση σύντομα, κάτι που δεν υπήρχε με το προηγούμενο άρθρο. “Αν υπάρχει κάτι είτε ως παράλειψη , είτε ως λάθος, εδώ είμαστε για να διορθωθεί”, κατέληξε.

“Ξεκινούν με τρεις μήνες καθυστέρηση…”

Εντωμεταξύ στο θέμα αναφέρθηκαν τόσο ο Γιώργος Δακής, όσο και η Γεωργία Ζεμπιλιάδου. Ο πρώτος μίλησε για το πρόβλημα των Αναργύρων ταλαιπωρεί δύο δεκαετίες τους κατοίκους  και μετά τις εξελίξεις των κατολισθήσεων έπρεπε “χθες” να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, όπως η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί. Έθιξε μια σειρά προβλημάτων καθημερινότητας από πλευράς των κατοίκων που μένουν άλυτες ως έχει η κατάσταση και κατέληξε πως “και αυτό είναι ένα δείγμα από πλευράς κυβερνητικής αναξιοπιστίας και εύχομαι να μην εξελιχθεί σε τραγικό”. Επίσης, η Γεωργία Ζεμπιλιάδου , που κατέθεσε και την επερώτηση για την απαλλοτρίωση των Αναργύρων και τις μετεγκαταστάσεις της Ακρινής και των Αναργύρων που πρέπει να γίνουν άμεσα ,. “Υπήρξε τεράστια καθυστέρηση. Είπαν ότι στο πρώτο νομοσχέδιο θα υπάρχει τροπολογία αλλά αυτό δεν έγινε ακόμη. Για ένα τόσο μείζον επείγον θέμα που αφορά την ασφάλεια των κατοίκων, ξεκινούν με τρεις μήνες καθυστέρηση”, σημειώνει η ίδια. Επίσης, είπε ότι τα άμεσα θέματα καθημερινότητας των κατοίκων θα ρυθμιστούν με υπουργικές αποφάσεις , πόσους μήνες μετά. “Ήδη ξέρουμε ότι έγινε ένας σεισμός. Υπολογίζει κανείς τον τρόμο και τον κίνδυνο που βάζουν οι κάτοικοι τις οικογένειές τους;”, αναρωτήθηκε, λέγοντας ότι από το 2013 και μετά θα έπρεπε να έχει βγει το ΠΔ που είναι κατατεθειμένο ήδη από τότε στο υπουργείο για Ανάργυρους και Ακρινή και δεν έχει προχωρήσει.



Β.Σ.