ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΔΕΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΦΥΤΟ

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης παρουσιάσει στο κοινό της πόλης την παράσταση Στίγματα, των Δημήτρη Ντάσκα και Θάλειας Γρίβα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελένης Δημοπούλου, σε σκηνοθεσία τηςΣοφία Αντωνίου. Η παράσταση είναι μια παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης για τον κρόκο Κοζάνης. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017στις 21:15 στην Αίθουσα Τέχνης.

Πρόκειται για μια ομάδα που έχει προκύψει μέσα από τα “σπλάχνα” των εργαστηρίων του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και όπως τόνισε σχετικά ο πρόεδρος του Διοικητικού συμβουλίου Θέμης Λιάκος, “η ομάδα Πόλη στη Σκηνή αποτελείτε από δημότες της Κοζάνης , αλλά και επισκέπτες που παραμένουν εδώ, συνεχίζει για δεύτερη φορά με ένα νεοελληνικό έργο , μια νέα δημιουργία, που έχει μια ιδιαιτερότητα: Αφορά τον κρόκο Κοζάνης και τη δύναμή του, όπως την κατέγραψαν οι δύο συνεργάτες μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι λοιποί συντελεστές, με τη σειρά τους, ευχαρίστησαν το ΔΗΠΕΘΕ για την ευκαιρία που τους έδωσε να κάνουν κάτι που αγαπούν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάνθος Βαϊσίδης. Για την “πόλη στη σκηνή” που προέκυψε από το ανοιχτό και ζωντανό ΔΗΠΕΘΕ, επιτρέποντας σε νέους να δημιουργούν, μίλησε η Φωτεινή Πατσιούρα, που είναι από τον κρόκο και διαβάζοντας το κείμενο συγκινήθηκε βαθιά, αναγνωρίζοντας σε αυτό αναμνήσεις από την παιδική της ζωή.  Το κείμενο, όπως τόνισε, έχει ιστορικά στοιχεία, λαογραφικά στοιχεία, προσωπικές ιστορίες, με θέμα τον κρόκο και πολυδιαστατη θεατρική έκφραση. “Τα στίγματα που στιγματίζουν τους ανθρώπους, τα μικρά και μεγάλα κομμάτια της ζωής  μας , αυτά θα παρουσιάσουμε. Ο κρόκος της Κοζάνης είναι η αφορμή για να δούμε ότι πολλά πράγματα γύρω μας μπορούν να μας κάνουν ευφυείς και να αγαπήσουμε τη ζωή”, είπε από την πλευρά της η Βάγια Λαμπροπούλου. Ο Χάρης Σισμανίδης, επίσης μέλος της ομάδας, στάθηκε στο συναίσθημα που έλαβε διαβάζοντας το κείμενο, μιας και από μικρός μεγάλωσε δίπλα στον κρόκο, αποτελώντας μια μυθική κουβέντα στα παιδικά χρόνια και στην πορεία ζυμώθηκε στο project και είδε τον κρόκο από μια άλλη οπτική, όπως ανέφερε. “Το έργο αγγίζει την καρδιά οποιουδήποτε ανθρώπου”, είπε επίσης.

Από την πλευρά του ο μουσικός Νίκος Βαλταδώρος σημείωσε πως σπουδαίοι μουσικοί δέχθηκαν να ηχογραφήσουν για την παράσταση, τονίζοντας πως η μουσική της παράστασης έχει έναν ιδιαίτερο συνδυασμό οργάνων όπως το σαξόφωνο, τα τύμπανα και το βιμπράφωνο, ενσωματώνοντας στον τελικό ήχο το ούτι, το κουαρτέτο εγχόρδων, και το αποτέλεσμα να προκύπτει μια μουσική με μια πιο ethnik ματιά, με στοιχεία από παραδοσιακή και jazz μουσική, αλλά και την άπω Ανατολή.  Η σκηνοθέτης Σοφία Αντωνίου, τόνισε πως πρόκειται για τη δεύτερη δουλειά της ομάδας, η συνεργασία των μελών είναι πολύ ιδιαίτερη και το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο, και αξίζει να το δει ο κόσμος.

Την χαρά της, για το γεγονός ότι 22 χρόνια μετά την έλευσή της στην πόλη κατάλαβε την ιστορία των στιγμάτων του κρόκου, παρουσιάζοντας την ιστορία του φυτού, επεσήμανε η Φώφη Ζαγορίτου, που δεν κατάγεται από την περιοχή. Η Φωτεινή Γούλκα, επίσης, μετέφερε τον ενθουσιασμό της για τη συμμετοχή στην ομάδα και την προσπάθεια που έγινε, ενώ τέλος η Πελαγία Γιαλλουράκη κάλεσε τον κόσμο να δει την παράσταση, επειδή αξίζει.

 

Ιστορίες των ανθρώπων που συνέδεσαν τη ζωή τους με το μικρό και ευαίσθητο λουλούδι του κρόκου

Για τη συγγραφή του κειμένου, ο Δημήτρης Ντάσκας και η Θάλεια Γρίβα μίλησαν με κατοίκους του μικρού χωριού Κρόκος, λίγο έξω από Κοζάνη, άντρες και γυναίκες από 25 έως 85 ετών, συνομιλίες που καταγράφηκαν και αποτέλεσαν την πρώτη ύλη για τα ΣΤΙΓΜΑΤΑ.Η συλλογή και η καταγραφή αυτών των αφηγήσεων θύμισε τη διαδικασία διαλογής του κρόκου, τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη: άνθρωποι μαζεμένοι γύρω από ένα τραπέζι, που μοιράζονται απλόχερα τα βιώματά τους, όσο τα χέρια τους ξεχωρίζουν τα άχρηστα πέταλα, από τα πολύτιμα στίγματα του λουλουδιού. Αφηγήσεις προσωπικές για την κούραση και το κρύο, για τα γέλια και τη χαρά, για την αγάπη και το θάνατο. Ο κύκλος της ζωής αυτών των ανθρώπων, άμεσα συνδεδεμένος με τον κύκλο της ζωής του λουλουδιού.

Ιστορίες των ανθρώπων που συνέδεσαν τη ζωή τους με το μικρό και ευαίσθητο λουλούδι του κρόκου, του “κόκκινου χρυσαφιού”. Αγρότες, εργάτες, έμποροι, μεσάζοντες, γυναίκες και άντρες, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Ιστορίες προσωπικές, ιστορίες ερωτικές, ιστορίες αίματος, επιβίωσης, εξουσίας.

Η παράσταση ΣΤΙΓΜΑΤΑ γεννήθηκε μέσα από τα σπλάχνα μιας τοπικής κοινωνίας και γι’αυτό, είναι ακριβώς τα μέλη της κοινωνίας αυτής που βγαίνουν επί σκηνής και παίρνουν το λόγο: πολίτες της Κοζάνης, απόφοιτοι των εκπαιδευτικών εργαστηρίων του ΔΗΠΕΘΕ της πόλης, μέλη της θεατρικής ομάδας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. “Η Πόλη στη σκηνή”, άνθρωποι που οι μνήμες και τα βιώματα τους είναι παραπλήσια ή και ταυτόσημα με τους χαρακτήρες του έργου, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της επί χρόνια πολυσχιδούς συνεργάτιδας του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, Σοφίας Αντωνίου.
Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν έως την Τρίτη12 Δεκεμβρίου 2017 , τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτηστις 21:15 στην Αίθουσα Τέχνης.

Στη συνέντευξη τύπου θα συμμετέχουν οι συντελεστές της παράστασης.

ΣΤΙΓΜΑΤΑ των Δημήτρη Ντάσκα και Θάλειας Γρίβα
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου
Σκηνοθεσία: Σοφία Αντωνίου
Επιμέλεια κίνησης: Μέλπω Βασιλικού
Μουσική: Νίκος Βαλταδώρος, Δημήτρης Ζαχαράκης
Σκηνικά-φωτισμοί: RichardAntony
Φωτογραφίες: Σάκης Αναστασόπουλος

Παίζουν τα μέλη της ομάδας “Η πόλη στη σκηνή” : Αλεξία Αντωνιάδου, Κωνσταντίνα Βαϊνά, Μάνθος Βαϊσίδης, Ντόνα Βασιλοπούλου, Πελαγία Γιαλλουράκη, Φωτεινή Γούλκα, Φώφη Ζαγορίτου, Σόνια Κούτσιανου, Βάια Λαμπροπούλου, Φωτεινή Πατσιούρα, Χάρης Σισμανίδης, ΛόλαΤσίτσαρη

Παραστάσεις:
Παρασκευή 8 έως Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στις 21.15 στην Αίθουσα Τέχνης
Γενική είσοδος: 5€ Κανονικό  – 3€ Μειωμένο (Μαθητικό, Φοιτητικό, Ανέργων, Α.Μ.Ε.Α)

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2461024062


Β.Σ.

 

διαβάστε επίσης:

Το τελευταίο καλλιτεχνικό «αντίο» της Ελένης Δημοπούλου στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης