– Στρατηγικό σχέδιο από το ΥΠΑΑΤ – Ξεκινάμε από την Κοζάνη στις 2 Ιουνίου όπου σε συναντήσεις με ομάδες νέων αγροτών θα κάνουμε την αρχή»

Το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για φύτευση καλλιεργούμενων εκτάσεων με αρωματικά και αρωματικά φυτά, για μεταποίηση της πρώτης ύλης και εξαγωγή των τελικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, οδήγησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη συγκρότηση ομάδας εργασίας, που ανέλαβε να εκπονήσει στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξςη του κλάδου αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα.

Σήμερα, σε συνέντευξη τύπου στο ΥΠΑΑΤ, ο υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, με τους δύο γενικούς γραμματείς και τα μέλη της Ομάδας Εργασίας, παρουσίασαν στους δημοσιογράφους τα βασικά σημεία του στρατηγικού σχεδίου με την εκτίμηση ότι «αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται περίπου 40.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα».

Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι «με την κατάλληλη οργάνωση, υποστήριξη και θεσμοθέτηση ο συγκεκριμένος κλάδος μπορεί να αναπτυχθεί σημαντικά και όχι γενικά και αόριστα, αλλά σε όλο το εύρος της αλυσίδας από το σπόρο μέχρι το τελικό προϊόν». Οι προτεραιότητες που έχουν δοθεί στο στρατηγικό σχέδιο με λεπτομερείς οδηγίες για την επίτευξή τους είναι οι εξής:

  • Πλήρης αξιοποίηση της έρευνας
  • Διάθεση κατάλληλων εκτάσεων για την καλλιέργεια
  • Παραγωγή ενδογενών ποικιλιών και αντίστοιχα πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού
  • Συμβολή σε επενδυτικές προσπάθειες
  • Υποστήριξη των παραγωγών σε επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο
  • Υποστήριξη των παραγωγών στη δημιουργία ομάδων και συνεταιρισμών, με στόχο τη μείωση του κόστους και την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων με βάση τις απαιτήσεις των αγορών

«Τα πρώτα πιλοτικά βήματα αξιοποίησης του σχεδίου μας», όπως είπε ο κ. Αποστόλου, «θα γίνουν άμεσα αντιληπτά σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Ξεκινάμε από την Κοζάνη στις 2 Ιουνίου όπου σε συναντήσεις με ομάδες νέων αγροτών θα κάνουμε την αρχή.»

Αναλυτικά

http://www.agro24.gr/agrotika/proionta/georgia/nees-kalliergeies/i-ellada-ehei-dynamiki-gia-pano-apo-80000-stremmata