Φέτος είχα τη μεγάλη τιμή και χαρά να συμμετέχω με μία μου δωρεά προς το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, στην περιοδική έκθεση με τίτλο: “Δωρήματα: μικρές ιστορίες για νέα αποκτήματα”.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στην έκθεση αυτή παρουσιάζει στους πολίτες τα σημαντικότερα από τα πιο πρόσφατα αποκτήματα που περιήλθαν στις συλλογές του από δωρεές. Η ταπεινότητά μου συμμετείχε με τη δωρεά ενός σιδερένιου ξίφους μέσων ή υστεροβυζαντινών χρόνων με αργυρή και επίχρυση λαβή.

Το συγκεκριμένο Μουσείο, μεταξύ των άλλων συλλογών, φημίζεται και για τη συλλογή των σπαθιών του. Πιστεύω πως η προσθήκη μου την εμπλουτίζει, δίνοντας τις δικές της πτυχές στην ερμηνεία του πολιτισμού της εποχής. Την έκθεση, καθώς και το Μουσείο συνολικά, αξίζει να τα επισκεφτείτε κυρίως όσοι είστε στη Θεσσαλονίκη, καθώς είναι δίπλα σας. Είναι και μία πρώτη ανάσα διαφυγής από τον εγκλεισμό των τελευταίων μηνών που περνάμε λόγω της πανδημίας. Ασύλληπτης ομορφιάς επίσης και η παράλληλη έκθεση: “Δύο Συλλογές σμίγουν”. Στην πρόσφατη περιήγησή μου δεν μπορώ να κρύψω και τον έπαινο που ένοιωσα για την ιδιαίτερη αναφορά που γίνεται κάτω από το αντικείμενό μου, που γράφει πως: “αντανακλάται πρωτίστως η αισθητική του συλλέκτη, όπως και το περιεχόμενο και ο χαρακτήρας της συλλογής του”.

Την αισθητική αυτή είναι γεγονός πως προσπαθώ να την τηρώ με ευλάβεια και απαρέγκλιτα. Κλείνοντας: πρωτοφανές συναίσθημα: η σχέση του δωρητή με το αντικείμενό του είναι τελικά μία σχέση διαρκής σαν έναν έρωτα που δεν έσβησε ποτέ, παρ’ όλο που επήλθε ο αποχωρισμός. Γι’ αυτό και οι δωρητές νοιώθουν κατά καιρούς την ανάγκη πρόσβασης στα αντικείμενα που έχουν δωρίσει. Τι το καλύτερο λοιπόν από μία περιοδική έκθεση σαν κι αυτή. Τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Δρ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, προϊσταμένη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, για το τόσο σημαντικό και πολύπλευρο έργο που επιτελεί, σε έναν χώρο κόσμημα και όασης για την επιστήμη και τον ελληνικό πολιτισμό.

Να είμαστε όλοι καλά, να συνεχίζουμε και να παλεύουμε ο καθένας από το δικό του χώρο. Και μην ξεχνάτε: Αν κάθε μέρα δουλεύεις με κάτι μικρό, στο τέλος θα βρεθείς μπροστά σε κάτι πολύ μεγάλο.

Πηγή fb:Tsiompanos Yannis