Η παροχή φυσικού αερίου από το Διαδριατικό αγωγό στη Δυτική Μακεδονία
H ANKO μαζί με το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) έχουν εκπονήσει μελέτη για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αναφορικά με την όδευση του αγωγού TAP και τις αναδυόμενες προοπτικές ενσωμάτωσης του φυσικού αερίου στο περιφερειακό ενεργειακό μείγμα.

Πέραν των 5 εκ ευρώ , τα οποία θα διαθέσει ο TAP στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης εξετάζεται ένα σχέδιο ενδεχόμενων καταναλώσεων στην περιοχή , δίνοντας ελπίδα στην παροχή φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία.
Το γεγονός ότι η Κοζάνη, η Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο και μελλοντικά η Φλώρινα θερμαίνονται με τον ατμό των ΑΗΣ μειώνει το πλεονέκτημα παρουσίασης υψηλών καταναλώσεων. Το στοίχημα λοιπόν είναι κατά πόσο η ΔΕΗ επιθυμεί να κινεί τα εργοστάσιά της με φυσικό αέριο, δηλαδή να αποκτήσει ένα νέο ενεργειακό μείγμα. Τότε αλλάζει άρδην ο σχεδιασμός, αφού πολλαπλασιάζονται οι καταναλώσεις και η εταιρεία θα μας δει με άλλο μάτι.

Πολιτική απόφαση η παροχή
Φυσικά αποτελεί και πολιτική απόφαση το που θα υπάρξει παροχή, κάτι που ακόμα είναι ανοιχτό και παίζεται. Με τις ιδιαίτερα πάντως χαμηλές θερμοκρασίες στη Δυτική Μακεδονία και την σταδιακή πτώση της ενεργειακής παραγωγής κατά 22% με το κλείσιμο των ΑΗΣ, όπως ανέφερε η Γεωργία Ζεμπιλιάδου , το φυσικό αέριο θα δώσει άλλη αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή. Φτηνότερη θέρμανση για τις επιχειρήσεις και διατήρηση της περιοχής ως ενεργειακή με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την απασχόληση και όχι μόνο.

Τηλεθέρμανση Καστοριάς, ΔΕΗ και αέριο
Η τηλεθέρμανση της Καστοριάς με φυσικό αέριο και η χρήση του αερίου από τη ΔΕΗ είναι ένα καλό σενάριο. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα ανταποδοτικά οφέλη είναι πολλά. Τα μεταπτυχιακά του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για το φυσικό αέριο στην Καστοριά και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Αζερμπαϊτζάν για τη «Διαχείριση και Μεταφορά Φυσικού αερίου και πετρελαίου» βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Το λαογραφικό μουσείο στην Πτολεμαΐδα , το Πνευματικό Κέντρο στην Καστοριά, οι διαδικασίες παραγωγής οινοποίησης στο Αμύνταιο είναι μερικά μόνο από τα έργα που πιθανόν να ενταχθούν στο σχεδιασμό στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Θα ακολουθήσει κύκλος συζητήσεων με τον TAP και τη ΔΕΗ, φυσικά και με τους δημάρχους που διέρχεται ο αγωγός για μια κοινή πρόταση. Ζητούμενο πέραν των αντισταθμιστικών οφελών που θα ισχύσουν για κάθε περιοχή της Ελλάδος , όπου και περνάει ο ΤAP να διεκδικήσουμε και την παροχή. Με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να καλοβλέπει την τηλεθέρμανση της Καστοριάς με αέριο, αλλά και την επιμήκυνση της ταυτότητάς μας ως ενεργειακού κέντρου.
Ι.Π.