Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τελευταία επιτροπή δασολογίου της Π.Ε. Κοζάνης, υπ’ αριθμόν 30/2022, όπου η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ζητά χαρακτηρισμό εκτάσεων στην θέση Πολύφυτος 1 της Τ.Κ Σπάρτου , σε κομμάτι μεταξύ του δάσους και της άκρης της λίμνης.

Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει πάρει ήδη άδεια για 35 μεγαβάτ στη λίμνη Πολυφύτου για πλωτές υποδομές. Ένα από τα τρία πλωτά αδειοδοτημένα φωτοβολταϊκά βρίσκεται αριστερά του Σπάρτου. Συνολικά και τα τρία καταλαμβάνουν 800 στρέμματα περίπου από τα 74 τετραγωνικά χιλιόμετρα της λίμνης Πολυφύτου. Τώρα ενδιαφέρεται για 11, 5 περίπου παραλίμνια στρέμματα , τα οποία χαρακτηρίστηκαν από την επιτροπή ως δασική έκταση, οπότε μπορεί να τα εκμεταλλευτεί.

Όπως βλέπουμε οι πράσινες επενδύσεις πρόλαβαν την αξιοποίηση της λίμνης .Αν κάποτε γίνει μία παραλίμνια οδός μένει ελάχιστος χώρος. Αλλά όπως είχε πει και ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας «με την ερημιά που υπάρχει δεν μπορεί να τεκμηριώσεις την ανάγκη ενός παραλίμνιου δρόμου στη λίμνη Πολυφύτου. Σήμερα δεν ικανοποιεί καμιά ανάγκη.»

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Λάζαρος Μαλούτας: Με την ερημιά που υπάρχει δεν μπορεί να τεκμηριώσεις την ανάγκη ενός παραλίμνιου δρόμου στη λίμνη Πολυφύτου

 

 

Οι πράσινες επενδύσεις με τα πλωτά πρόλαβαν την αξιοποίηση της λίμνης Πολυφύτου-Σε 800 στρέμματα τα τρία έργα από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες