Σε κλίμα συγκίνησης έγιναν την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 στο Εντευκτήριο της Βουλής τα αποκαλυπτήρια της προσωπογραφίας του εκλιπόντος πρώην Προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, παρουσία της οικογένειάς του, πολιτικών και συνεργατών του. Είχε προηγηθεί ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής αφιερωμένη στη μνήμη του εκλιπόντος.

Κατά την τελετή ανάρτησης της προσωπογραφίας, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας σκιαγράφησε την προσωπικότητα και την πολιτική πορεία του Φίλιππου Πετσάλνικου στη διάρκεια της αδιάλειπτης τριακονταετούς παρουσίας του στη Βουλή ως βουλευτής Καστοριάς. Ιδιαίτερα στάθηκε στη θητεία του ως Προέδρου της Βουλής σε μια ιδιαίτερα δύσκολη πολιτική συγκυρία, σημειώνοντας ότι «ο Φίλιππος Πετσάλνικος έμεινε νηφάλιος όταν όλοι γύρω του τα είχαν χαμένα και πίστεψε στον εαυτό του όταν όλοι γύρω του αμφισβητούσαν όλους», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Μπόρεσε την πιο δύσκολη μεταπολεμικά περίοδο για το Κοινοβούλιο να σταθμίσει σωστά -ιστορικά και όχι συγκυριακά- την ισορροπία και τη διαχείριση του πιο δύσκολου τιμονιού που έλαχε μέχρι τώρα σε Πρόεδρο της Βουλής», σημείωσε ο κ. Τασούλας για την τριετία της προεδρίας του εκλιπόντος, από το 2009 έως το 2012.

Ο κ. Τασούλας ανακοίνωσε ότι στη μνήμη του Φίλιππου Πετσάλνικου θα διεξαχθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο μια συνάντηση υψηλού επιστημονικού επιπέδου, με θέμα «Το Σύνταγμα και η εξωτερική πολιτική», στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης που δημιούργησε ο εκλιπών στο Γράμμο. Ο Πρόεδρος της Βουλής «σαν ένα ελάχιστο δείγμα συναντίληψης αυτής της πρωτοβουλίας» ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε και θα αξιοποιήσουμε πλήρως αυτό το ιστορικό και φυσικό αξιοθέατο που κληροδότησε, όχι μόνο στην Καστοριά, αλλά σε όλη την Ελλάδα και στην Εθνική Αντιπροσωπεία».

Στη συνέχεια, ο πρώην Πρωθυπουργός και προσωπικός φίλος του Φίλιππου Πετσάλνικου κ. Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι «ήταν μια ισχυρή προσωπικότητα, με έντονο το στοιχείο της συνεχούς δράσης στη δημόσια ζωή, καθώς πίστευε βαθιά στην ανάγκη της ενεργού, αγωνιστικής παρουσίας και στην αφοσίωση στις υψηλές αξίες και τα ιδανικά που αφορούν τη συλλογική μας ζωή». Και πρόσθεσε πως «στην τελευταία μεγάλη οικονομική κρίση, τότε που η χώρα βρέθηκε μια ανάσα από το χείλος μιας εθνικής καταστροφής και η κυβέρνησή μας με μια βόμβα στα χέρια, ο Φίλιππος αποτελούσε μια σταθερά, που βοήθησε τα μέγιστα τη χώρα».

Εκ μέρους της οικογένειας, τον λόγο πήρε η μικρότερη από τα τρία παιδιά του Φίλιππου Πετσάλνικου, Ηλέκτρα, η οποία προκάλεσε συγκίνηση περιγράφοντας τον «μπαμπά της», τον τρυφερό πατέρα και αφοσιωμένο σύζυγο, τον τρόπο με τον οποίο τους μεγάλωσε και πολιτεύτηκε, την αγάπη του για τον άνθρωπο, την ελευθερία και τον τόπο του.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, κ. Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, κ. Νικόλαος Βούτσης, πρώην υπουργοί, βουλευτές και συνεργάτες του εκλιπόντος.

Το πορτραίτο του Φίλιππου Πετσάλνικου φιλοτέχνησε ο ζωγράφος κ. Κωνσταντίνος Κερεστετζής.

Νωρίτερα, σε ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, εκπροσωπώντας το Προεδρείο της Βουλής, ο Ε΄ Αντιπρόεδρος, κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ανέφερε πως ο Φίλιππος Πετσάλνικος επέδειξε θάρρος, σεμνότητα και υπευθυνότητα στη δύσκολη περίοδο 2009-2012. «Θα τον θυμόμαστε για τον ακέραιο χαρακτήρα του, τη μαχητικότητα, το ιδιαίτερο χιούμορ και την αίσθηση που είχε για τη φιλία, το πόσο τιμούσε τους φίλους και τις φιλίες του, αλλά και για το δημοκρατικό του φρόνημα», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Ακολούθησαν ομιλίες από τους εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και της Κυβέρνησης, ενώ η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του εκλιπόντος.