Anastasia Patsiou: Η Αναβίωση του εθίμου “Κόλιαντα Μπάμπω μ'” από τις μαθήτριες και τους μαθητές του ΓΕΛ Νεάπολης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου.

Τις προηγούμενες ημέρες οι μαθητές και οι μαθήτριες έφτιαξαν στο σχολείο με την καθοδήγηση των καθηγητριών Ελευθερίας Τζιόλα και Ιωάννας Σαγρή, τις “κολιαντίνες” τα παραδοσιακά δηλ ψωμάκια τα οποία κερνούσαν οι νοικοκυρές στα παιδιά όταν έλεγαν τα κάλαντα.. Το πρωί της Τρίτης στον πεζόδρομο στήθηκε το σκηνικό με την παραδοσιακή ξύλινη πόρτα και τις ” τζομπανίκες” , τα ξύλινα σφυριά που κρατούσαν οι καλαντιστές και χτυπούσαν τις πόρτες, καθώς και τα κεράσματα,- κάστανα, μανταρίνια, καρύδια, κολιαντίνες και γλυκά-.

Όταν δόθηκε το σύνθημα, ψάλλαμε τα Κόλιαντα, χτυπώντας την πόρτα και στη συνέχεια οι κοπέλες με τις παραδοσιακές στολές κέρασαν τους καλαντιστές. Αμέσως μετά, τα παιδιά έψαλαν παραδοσιακά κάλαντα του Πόντου και της Θράκης και τελείωσαν με το “Καλήν εσπέραν άρχοντες ” . Τα καλουδια που προσέφεραν μαθητές, μαθήτριες και γονείς προσφέρθηκαν σε όσους παραβρέθηκαν, με πολλές ευχές για καλά Χριστούγεννα και ειρηνική χρονιά. Πολλά πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στους μαθητές και τις μαθήτριες του ΓΕΛ ΝΕΆΠΟΛΗΣ που αγκάλιασαν και συμμετείχαν με σεβασμό και αγάπη στην αναβίωση του εθίμου.

Στις συναδέλφισσες Τζιόλα Ελευύθερια Tziola Eleutheria και Ιωάννα Σαγρή που εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν με λεπτομέρειες και υλοποίησαν τη δράση με τόση φροντίδα και τις συναδέλφισσες και συναδέλφους που βοήθησαν με κάθε τρόπο. Τον Παναγιώτη Σπανόπουλο που μαστόρεψε -δημιούργησε την πόρτα και τις τζομπανίκες, έφερε τους τρουβάδες, βασικές προϋποθέσεις για την εκτέλεση του εθίμου, τον συνάδελφο Σάκη Μολασιώτη που μας οργάνωσε, τους γονείς που πρόσφεραν τα κεράσματα και τέλος τον Χρήστο Τουλιόπουλο πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Νεάπολης για την συνεργασία και υποστήριξη.

Το σχολείο ανοίγει στην τοπική κοινωνία, με την παράδοση να λειτουργεί ως ο αρμός που μπορεί να συγκολλήσει τα μέλη της!!

Ολόκληρη η εκδήλωση βρίσκεται αναρτημένη στο https://www.youtube.com/live/7WLVem7bkd4?si=qSwyw2sJurrzBuQr