Μετά το εξώδικο των κατοίκων της Ακρινής για την μη έγκαιρη υποβολή του σχεδίου απαλλοτρίωσης του οικισμού από τη ΔΕΗ, κύκλοι διαρρέουν τα περί του αντιθέτου χωρίς αποδείξεις.  Ότι δηλαδή κατατέθηκε πριν τις 30 Απριλίου από τη ΔΕΗ το εν λόγω σχέδιο στο Υπουργείο Ενέργειας  και προβλέπεται και η αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού. Βέβαια όλα αυτά προφορικά χωρίς επίσημα έγγραφα μετά τη δημοσίευση  του θέματος και τις βολές στην τοπική και περιφερειακή κυρίως αυτοδιοίκηση ,  η οποία μας πήγε στο καλοκαίρι του 2017 και  τον Οκτώβριο με τις περίφημες δηλώσεις περί μετεγκατάστασης με το σχέδιο να υπογράφεται ως τον Απρίλιο του 2018 που μόλις πέρασε.

«2. Για το σκοπό αυτόν η ΔΕΗ Α.Ε., ….αναλαμβάνει την υποχρέωση να υποβάλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέχρι την 30ή Απριλίου 2018 από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, σχέδιο για την απαλλοτρίωση του οικισμού της Ακρινής και μετεγκατάστασης των δυο οικισμών,…» ανέφερε η τροποποίηση του ν. 3937/2011 στο  άρθρο 147 του Ν. 4495/2017, ο οποία και είχε διθυραμβικά παρουσιαστεί .Το χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε και η Ακρινή είναι λογικό να αμφιβάλει όταν το προεδρικό διάταγμα υπήρχε από το 2011 και το σχέδιο νόμου από το 2014, αλλά χωρίς καμιά εφαρμογή επί ετών. Με το 2021 όπου  πρόκειται να ολοκληρωθούν οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών να πλησιάζει…

Πέραν του ότι οι Ανάργυροι συμπαρέσυραν την Ακρινή και οι εξελίξεις πρόλαβαν τη ΔΕΗ και το Υπουργείο για μια μετεγκατάσταση που χρόνια γίνεται μόνο στα χαρτιά, ακόμα και τώρα μετά την αποεπένδυση οι μετεγκαταστάσεις αποτελούν αντικείμενο πολιτικής  εκμετάλλευσης. Βουλευτές και αυτοδιοικητικοί θέλουν να εμφανιστούν ως οι πλήρως ενδιαφερόμενοι με τους κατοίκους να ζουν τώρα μια νέα εποχή εγκατάλειψης και αναμονής. Κι εμείς ως δέκτες αυτής της κατάντιας αναμένουμε τα επίσημα έγγραφα υποβολής του σχεδίου, τα οποία ελπίζουμε έστω με καθυστέρηση να έρθουν ως αντιστάθμισμα στο πωλητήριο της περιοχής μας.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Εξώδικο των κατοίκων της Ακρινής για την απαλλοτρίωση – μετεγκατάσταση του οικισμού

Το τελικώς ψηφισθέν άρθρο 147 του Ν. 4495/2017 που αφορά τις μεταγκαταστάσεις Ακρινής και Αναργύρων

Ανησυχία για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής έφερε η επίσκεψη Σταθάκη στην περιοχή

Η μετεγκατάσταση των Αναργύρων συμπαρασύρει και αυτή της Ακρινής;