Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΤΑΚΙΔΗΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ

Την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις ως προς τη μετεγκατάσταση της Ακρινής, αλλά και τη διαφαινόμενη πώληση της ΔΕΗ επεσήμανε μεταξύ άλλων μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Κώστας Πουτακίδης , πρόεδρος του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος Ακρινής.

“Ο υπουργός δεν έφερε δώρα, μάλλον έφερε περισσότερη σύγχυση από ότι μια προοπτική λύσης. Η δήλωσή του για τις μετεγκαταστάσεις νομίζω ότι και το μαντείο των Δελφών δεν θα μπορούσε να λύσει αυτή τη θέση του υπουργού, για το ότι θα προχωρήσουμε συντεταγμένα…Η μπάλα, θεωρώ, βρίσκεται έξω από το γήπεδο”, σχολίασε ενδεικτικά ο κ. Πουτακίδης.

Πριν από τη παρουσία του υπουργού εδώ προηγήθηκε σύσκεψη στην Αθήνα, στην  οποία δεσμεύτηκε ο υπουργός ότι σε 15 ημέρες, θα επανερχόταν επειδή δεν ήταν παρών η ΔΕΗ. “Περιμέναμε μια απάντηση  στην οποία θα έδινε μια προοπτική. Αντί αυτού, δεν ασχολήθηκε με τις μετεγκαταστάσεις, παρά μόνο με το θέμα πώλησης της ΔΕΗ. Δεν έφερε τίποτα το καινούριο. Εμείς θα δώσουμε τη μάχη σε διάφορα επίπεδα. Θα διεκδικήσουμε λύση για το πρόβλημα που θα επιδεινωθεί στην περιοχή μας για την πώληση της ΔΕΗ” σημείωσε με νόημα.

Από τη μια μιλούν για τους λιγνίτες και από την άλλη για τα υδροηλεκτρικά, πως τα συνδέουν;, αναρωτιέται ο ίδιος. προσέθεσε πως: “Η τοπική κοινότητα και οι φορείς πρέπει να το δούμε. Δεν μπορούμε να μιλάμε για την απελευθέρωση ενέργειας με βάση την υποχρέωση της ΔΕΗ και να μιλούμε και για τα υδροηλεκτρικά. Αν συμβεί αυτό θα τελειώσουμε μαθηματικά. Η ΔΕΗ θα οδηγηθεί σε κλείσιμο και το κοινωνικό πρόσωπο σταματάει, το ρεύμα

σε ευπαθείς ομάδες, αποκαταστάσεις οικισμών, ο ιδιώτης δεν θα τα αναλάβει”, ανέφερε μεταξύ άλλων. Τόνισε, επίσης, ότι η κήρυξη των διαγωνισμών σε 8μηνη βάση έγινε φέτος σε σχέση με πέρυσι πιο αργά, και οι θέσεις είναι κατά 150 λιγότερες μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, ο κ. Πουτακίδης σημειώνει πως προχωράει και το δικαστικό κομμάτι των διεκδικήσεων. “Η περιοχή θα πάει σε άλλη λογική, Υπάρχουν θέματα νομικής φύσεως. Ποιος θα κηρύξει αναγκαστική απαλλοτρίωση; Ο ιδιώτης δεν μπορεί . Στην περίπτωση μας τι θα γίνει, ποιος θα πληρώσει; Το κράτος και η κακή ΔΕΗ θα πει ότι με το νόμο της αναγκαστικής θα τα δώσει στον ιδιώτη; Είμαστε στην πιο κρίσιμη στιγμή και προχωρήσαμε στην δικαστική του πλευρά. Εμείς ως σύλλογος προσφύγαμε στο ΣτΕ κατά των περιβαλλοντικών. Έγιναν 20 αναβολές και στις 21 Ιουνίου είναι να συζητηθεί η υπόθεση. Προβάλουμε τους περιβαλλοντικούς στο σύνολό τους, με τον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΗ στα αιωρούμενα σωματίδια, τα υπόγεια νερά κ.α.. Εμείς θα το προχωρήσουμε και χρειάζεται εντατικοποίηση ως προς τη νομική διάσταση για να διεκδικήσουμε ότι μπορούμε”, επεσήμανε.

Τέλος, σημείωσε πως οι ενεργειακοί δήμοι προσανατολίζονται να προσφύγουν νομικά στο ΣτΕ για να δούμε τι μέλλει γενέσθαι για την επικινδυνότητα των Αναργύρων με τα ρήγματα,  και το περιβάλλον στο οποίο ζει η Ακρινή. “Όσο καθυστερούμε,  τα πράγματα θα δυσκολεύουν για εμάς περισσότερο”, κατέληξε.


Β.Σ.